Γιατί πονάω στο ισχίο;

Οι πόνοι στο ισχίο είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλές από εμάς, λίγες όμως γνωρίζουμε για την οστεοαρθρίτιδα. Πόνος και δυσκαμψία τα κυριότερα συμπτώματά της. Ο ορθοπεδικός, κύριος Αντώνης Παπασωτηρίου, μας εξηγεί όλα πρέπει να γνωρίζουμε για την πάθηση αυτή και την αντιμετώπισή της.

Γράφει ο Αντώνης Παπασωτηρίου

-Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου;

Είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα ας δούμε τι συμβαίνει στην περίπτωση αυτή.  Η άρθρωση του ισχίου (γοφός) αποτελείται από την μηριαία κεφαλή η οποία αρθρώνεται με ένα άλλο οστό την κοτύλη. Οι επιφάνειες αυτών των δύο οστών δηλαδή της μηριαίας κεφαλής και της κοτύλης, ονομάζονται αρθρικές επιφάνειες. Η οστεοαρθρίτιδα λοιπόν του ισχίου σημαίνει φθορά των αρθρικών αυτών επιφανειών.

-Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα βασικά συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου,είναι ο πόνος και η δυσκαμψία (δυσκολία στην κίνηση της άρθρωσης ) . Ο πόνος αρχικά εκδηλώνεται μετά από κούραση ,ενώ σταδιακά γίνεται όλο και πιο συχνός,ακόμα και στην ανάπαυση (restpain). Εντοπίζεται στην μπροστινή επιφάνεια του γοφού (βουβωνική χώρα) και μπορεί να αντανακλά και στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού.

-Πώς γίνεται η διάγνωση για την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου;

Συνήθως η κλινική εξέταση από τον ορθοπαιδικό σε συνδυασμό με μία απλή ακτινογραφία της άρθρωσης του ισχίου , είναι αρκετά για την σωστή διάγνωση.

-Πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω;

Στα αρχικά στάδια η πάθηση μπορεί να αντιμετωπισθεί με φαρμακευτική αγωγή (αναλγητικά , μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ) ,όπως και με φυσικοθεραπείες. Σε προχωρημένες καταστάσεις , όταν δηλαδή λόγω του πόνου και της δυσκαμψίας δυσχεραίνεται η ποιότητα ζωής του ασθενούς , τότε τον λόγο έχει η χειρουργική θεραπεία. Η πιο πετυχημένη χειρουργική επέμβαση για την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου , είναι η ολική αρθροπλαστική του ισχίου. Η επέμβαση αυτή προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον πόνο και γρήγορη κινητοποίηση για τον ασθενή. Στην επέμβαση αυτή αντικαθίσταται η άρθρωση του ισχίου με μία τεχνητή μεταλλική άρθρωση.

Σχετικά άρθρα