Πώς αντιμετωπίζεται το εξάρθρημα στον ώμο;

Οι τραυματισμοί του ώμου είναι συνήθως επίπονοι και ταλαιπωρούν τον ασθενή για αρκετό καιρό μετά. Μία από τις  συνηθέστερες παθήσεις του ώμου είναι το εξάρθρημα και ο κύριος Μάνος Αντωνογιαννάκης, ορθοπεδικός, μας εξηγεί πώς διακρίνουμε μία περίπτωση εξαρθρήματος και τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στο σκελετό μας.

Γράφει ο Μάνος Αντωνογιαννάκης

-Τι είναι το  εξάρθρημα και τι το υπεξάρθρημα;

Το εξάρθρημα οφείλεται συνήθως σε τραύματα κια προκαλείται από απομάκρυνση της κεφαλής του βραχιονίου εκτός της ωμογλήνης. Κλασικά διακρίνεται ανάλογα με τη θέση της εξαρθρωμένης κεφαλής σε πρόσθιο (που είναι μακράν το συχνότερο), σε οπίσθιο (σπάνιο) και σε πολυκατευθυντικό (πολύ σπάνιο). Αν υπάρξει στιγμιαία μετατόπιση της κεφαλής εκτός της φυσιολογικής θέσης και επιστροφή της στο φυσιολογικό σημείο τότε έχουμε υπεξάρθρημα. Με τον όρο αστάθεια, εννοούμε τη γενικότερη τάση ενός ώμου να εξαρθρώνεται ή υπεξαρθώνεται προς μία ή περισσότερες κατευθύνσεις.

-Πού οφείλεται το εξάρθρημα;

Για να γίνει ένα εξάρθρημα ώμου συνήθως απαιτείται μεγάλη βία. Σε ορισμένους, όμως, ασθενείς με χαλαρές αρθρώσεις είναι δυνατό να εξαρθρωθεί ο ώμος με μικρή βία ενώ οι ώμοι είναι δυνατόν να εξαρθρωθούν ακόμα  και κατά βούληση

-Τι προβλήματα προκαλεί το εξάρθρημα;

Όταν εξαρθρώνεται η κεφαλή του βραχιονίου είναι βέβαιο ότι ορισμένα ανατομικά στοιχεία του ώμου έχουν υποστεί σημαντικές βλάβες.  Ο ασθενής παρουσιάζει έντονο πόνο και δεν επιτρέπει κινήσεις στον ώμο του. Εφόσον γίνει ανάταξη του εξαρθρήματος με ειδικούς χειρισμούς (ή ακόμα και γενική αναισθησία) ακολουθεί συνήθως περίοδος ακινησίας με ανάρτηση του άνω άκρου και έπονται φυσιοθεραπείες για την ομαλή επιστροφή του ασθενούς στις δραστηριότητές του.

-Υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί το εξάρθρημα;

Αυτό που έχει διεθνώς παρατηρηθεί είναι ότι όσο μικρότερη η ηλικία του πρώτου εξαρθρήματος και όσο μεγαλύτερο το επίπεδο της δραστηριότητας του ασθενούς, τόσο αυξάνει η πιθανότητα υποτροπής του εξαρθρήματος στο μέλλον. Έτσι, για έναν ασθενή 20 ετών με αθλητικές δραστηριότητες η πιθανότητα να υποστεί δεύτερο εξάρθημα ώμου ανεξάρτητα από τη συντηρητική θεραπεία που ακολούθησε στο πρώτο εξάρθρημα, πλησιάζει το 100%.

Ωστόσο, πολλές φορές ένα εξάρθρημα δεν ακολουθεί σωστό μετατραυματικό πρόγραμμα αποκατάστασης και αυτό αυξάνει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα υποτροπής. Επίσης υπάρχουν πολλοί ασθενείς που έχουν υποστεί πάρα πολλά εξαρθρήματα (κάποιοι μάλιστα αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο ώμος τους εξαρθρώνεται ακόμα και στον ύπνο τους) και ουσιαστικά έχουν περιορίσει πολύ τις δραστηριότητες από το φόβο ενός νέου εξαρθρήματος.

-Αποκαθίσταται η ζημιά που προκαλεί το εξάρθρημα;

Σήμερα, με την πολύ χαμηλή νοσηρότητα της αρθροσκοπικής χειρουργικής του ώμου, όλοι οι παραπάνω ασθενείς έχουν ένδειξη για  αποκατάσταση των ανατομικών βλαβών που προήλθαν από το ή τα εξαρθρήματα του ώμου. Ακολουθώντας ένα ειδικό πρόγραμμα φυσιοθεραπείας είναι δυνατόν να επανέλθουν στο ίδιο επίπεδο καθημερινών και αθλητικών δραστηριοτήτων μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Σχετικά άρθρα