Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πανηγυρικό το κλίμα στην κυβέρνηση για την απόφαση του Eurogroup
Πανηγυρικό το κλίμα στην κυβέρνηση για την απόφαση του Eurogroup thumbnail

Πανηγυρικό το κλίμα στην κυβέρνηση για την απόφαση του Eurogroup

Σε πανηγυρικό κλίμα υποδέχτηκε η κυβέρνηση την κατάληξη του χθεσινού Eurogroup

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έσπευσε στο Προεδρικό Μέγαρο, για να ενημερώσει τον ΠτΔ, ενώ προηγουμένως επικοινώνησε τηλεφωνικά για τον ίδιο λόγο με τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις εξελίξεις και βέβαιος ότι η πρώτη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί, ενώ κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χαρακτήρισε θετικό μήνυμα τον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους, τόσο για τις διεθνείς αγορές όσο και για τους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα τους οικονομικά ασθενέστερους.

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός έχει ορίσει υπουργικό συμβούλιο, για να αναδειχτεί ακόμα μια φορά η κυβερνητική επιτυχία, αλλά και για να συζητηθεί η αναγκαία επίσπευση των διαδικασιών για τη νομοθέτηση των προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση. 

Κατρούγκαλος: Πώς θα γίνονται οι αυτόματες περικοπές

Η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει μέσα σε 15 μέρες όλα τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί, ώστε να έχει καταλήξει σε staff level agreement, εντός 15νθημέρου και να επικυρωθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της 24 Μαΐου. 


Τα προαπαιτούμενα αφορούν στις εκκρεμότητες σε σχέση με το πακέτο των μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα πρέπει να νομοθετήσει και τον διορθωτικό δημοσιονομικό μηχανισμό.

Παπαδημούλης: Τώρα έργα – Νέες εκλογές το 2019

Σύμφωνα με άτυπο ενημερωτικό σημείωμα πάντως, φαίνεται ότι για το Μαξίμου όλα αυτά έχουν μάλλον διεκπεραιωτικό χαρακτήρα. 

Στο σημείωμα τονίζεται ότι: 

"Έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης" και ότι το "Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος", ενώ δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα.
 
Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM, που όπως αναφέρεται "θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας".
 
Έμφαση αποδίδεται επίσης στο ότι στην ανακοίνωση του Eurogroup γίνεται αναφορά στις "απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους, διατυπώνονται ρητά και καθορίζεται μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα".

Αντίθετα, η κυβέρνηση επιλέγει να υποβαθμίσει το γεγονός πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία πάνω στη λειτουργία του μηχανισμού διόρθωσης, τόσο ως προς τη διάρκεια του, τη συχνότητα ενεργοποίησης, όσο και τα μέτρα τα οποία θα περιλαμβάνει, πράγματα που δεν είναι λεπτομέρειες. 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική πρόταση που κατατέθηκε στο Eurogroup δεν εξαιρεί από τις περικοπές μισθούς και συντάξεις.
 
Πέραν τούτου, καμία συγκεκριμένη αναφορά δεν έγινε από την κυβέρνηση σε σχέση με το γεγονός ότι όποια σοβαρή κίνηση γίνει για τη μείωση του χρέους, θα δρομολογηθεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και την επίτευξη των δημοσιονομικών πλεονασμάτων στόχων, όπως επίσης αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.
Πηγή: www.real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X