Αρχική / Υγεία / Ορθοπεδική / Πώς θα αντιμετωπίσω την κάκωση στον μηνίσκο;
Πώς θα αντιμετωπίσω την κάκωση στον μηνίσκο; thumbnail

Πώς θα αντιμετωπίσω την κάκωση στον μηνίσκο;

Οι πόνοι στο γόνατο γίνονται τις περισσότερες φορές πολύ έντονοι και μας δυσκολεύουν στο να ανταπεξέλθουμε τις απαιτήσεις τις καθημερινότητάς μας. Μία από τις συνηθέστερες περιπτώσεις πόνου στο γόνατο είναι η κάκωση μηνίσκου.

Γράφει ο Ορθοπεδικός Αντώνης Παπασωτηρίου

Σε κάθε γόνατο υπάρχουν δύο μηνίσκοι: ο έσω και ο έξω σε σχήμα ημισεληνοειδές. Οι μηνίσκοι είναι ελαστικές κατασκευές που παρεμβάλλονται μεταξύ των αρθρικών επιφανειών των μηριαίων και κνημιαίων κονδύλων. Διαδραματίζουν το ρόλο του "αμορτισέρ" του γόνατος.

-Που οφείλεται ο πόνος στον μηνίσκο;
Οι βλάβες των μηνίσκων είναι τραυματικές ή εκφυλιστικές. Οι μηνίσκοι τραυματίζονται με έμμεση βία στροφικής καταπόνησης. Αυτός ο μηχανισμός δεν συμβαίνει μόνο στο ποδόσφαιρο ή στο μπάσκετ αλλά και με ένα απλό περπάτημα σε σκαλοπάτι. Η παχυσαρκία είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας . Στην τρίτη ηλικία οι ρήξεις μηνίσκων είναι κυρίως εκφυλιστικού χαρακτήρα.

-Ποια είναι τα συμπτώματα;

Στην κλινική εξέταση μετά την κάκωση τα κύρια ευρήματα είναι ο πόνος εσωτερικός ή εξωτερικός ανάλογα με τον μηνίσκο που έπαθε την ρήξη. Περιορισμός στις κινήσεις του γόνατος καθώς και διόγκωση του γόνατος από αίμαρθρο που δημιουργείται μετά την ρήξη του μηνίσκου.

-Πώς γίνεται η διάγνωση;
Απαραίτητο εργαλείο στην διάγνωση των κακώσεων των μηνίσκων είναι αρχικά η καλή κλινική εξέταση με ειδικές δοκιμασίες (Mc Murray) καθώς και η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας (M.R.I).

-Πώς θεραπεύεται η κάκωση στον μηνίσκο;
Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική με ελαστικό επίδεσμο και ασκήσεις τετρακεφάλου ή χειρουργική με την μέθοδο της αρθροσκόπησης.

Φωτογραφίες από αντιμετώπιση της κάκωσης μηνίσκου με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X