«Πονάει η μέση μου! Τι πρέπει να κάνω για να ανακουφιστώ;»

Είμαι 24 ετών και από μικρή ηλικία, 15 ετών, με πονάει η μέση μου σε σημείο να πέφτω στο κρεβάτι και να μην μπορώ ούτε να σηκωθώ από τον πόνο.

Έχω κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και δεν μου έχουν βρει κάτι. Με πιάνει πόνος δεξιά και αριστερά στη μέση ή κάτω χαμηλά, πάνω από την ουρά. Συνήθως τοποθετώ θερμοφόρα ή παίρνω παυσίπονα χάπια ή βάζω ένα έμπλαστρο. Ο πόνος επανέρχεται μετά από καιρό. Η μητέρα μου έχει χρόνια πρόβλημα με τη μέση της.

Έκανε χειρουργείο laser, καθώς από μικρή είχε κήλες που έμπαιναν η μία στην άλλη. Και ο αδερφός μου αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα κατά καιρούς. Είναι κάτι κληρονομικό; Και τι ακριβώς είναι αυτό που μας συμβαίνει; Γιατί γίνεται κατά διαστήματα; Είναι κάτι που πρέπει να με ανησυχήσει; Υπάρχουν άλλοι τρόποι να το αντιμετωπίσω;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης/ Σκολίωσης Ηλίας Παπαδόπουλος

Οι πόνοι στη μέση είναι σύνηθες φαινόμενο. Οι περισσότεροι ταλαιπωρούμαστε από ενοχλήσεις που δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας. Η αλήθεια όμως, είναι πως ο πόνος είναι κάτι παραπάνω από ενοχλητικός σε μερικές περιπτώσεις.

Ο πόνος στη μέση στη μικρή ηλικία οφείλεται σε κυρίως σπονδυλόλυση, ενώ μετά την εφηβεία σε δισκοπάθεια, όπως και στους ενήλικες. Τη δισκοπάθεια κακώς την ονομάζουνε και «κήλη» (….έχω δύο κήλες), γιατί κήλη σημαίνει η προβολή του δίσκου που πιέζει ένα νεύρο και κάνει πόνο στο πόδι και όχι στη μέση.

Πώς θα προλάβει κανείς μια νέα κρίση;

Είναι δυνατόν να υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα δισκοπάθειας στην οικογένεια, αν και γενικά όλοι θα πονέσουν στη μέση τους γιατί η δισκοπάθεια είναι οι ρυτίδες τις μέσης. Όπως θα χαλάσει το δέρμα του προσώπου και θα κάνει ρυτίδες, έτσι θα χαλάσουν με τα χρόνια και οι δίσκοι και θα κάνουν δισκοπάθεια, μόνο που σε μερικούς η δισκοπάθεια ξεκινάει νωρίτερα (από τα 15).

Συνήθως χαλάει πρώτα ο τελευταίος δίσκος (Ο5-Ι1) και αργότερα ο από πάνω του. Η θεραπεία στην περίοδο του πόνου, είτε είναι η σπονδυλόλυση είτε είναι η δισκοπάθεια η αιτία, είναι τα φάρμακα και η φυσικοθεραπεία (και ζέστη και ζώνη). Όταν περάσει ο πόνος, η πρόληψη της νέας κρίσης γίνεται με την καλή φυσική κατάσταση. Το τελευταίο σημαίνει αεροβική άσκηση (τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι) που καλό θα ήταν να συνδυάζεται με άσκηση κορμού (πιλάτες ή γιογκα ή κάτι άλλο).

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πόνος στη μέση; Με αυτές τις ασκήσεις θα ανακουφιστείς σε λίγα δευτερόλεπτα!

Πόνος στη μέση. Πώς αντιμετωπίζεται; Όλα τα… λάθη που κάνουμε και δεν πρέπει!

Σχετικά άρθρα