Πώς θα απαλλαγώ από το αυχενικό;

Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο περισσότερος κόσμος είναι το αυχενικό σύνδρομο. Είτε λόγω κόπωσης, είτε λόγω κάποιου τραυματισμού η περιοχή του αυχένα μας πονάει έντονα με αποτέλεσμα  να μας δυσκολεύει στο να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας. Τι ακριβώς, όμως, είναι το αυχενικό σύνδρομο και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Γράφει ο Ορθοπαιδικός  Αντώνης Παπασωτηρίου

Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο;

Οποιαδήποτε ενόχληση που οφείλεται σε πάθηση των αυχενικών σπονδύλων , μεσοσπονδυλίων δίσκων, αρθρώσεων, νεύρων ή μυών της περιοχής του αυχένα , μπορεί να ονομαστεί αυχενικό σύνδρομο. Συνήθως παρουσιάζεται μετά την ηλικία των 25 με 30 ετών με την μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες.

Πού οφείλεται η εμφάνιση του αυχενικού συνδρόμου;

Συχνά το αυχενικό σύνδρομο οφείλεται σε απλές αιτίες , όπως στην κόπωση των μυών του αυχένα στην δουλειά ή σε διάστρεμμα κάποιας άρθρωσης του αυχένα μετά από μία αθλητική δραστηριότητα.

Οι αιτίες λοιπόν του αυχενικού συνδρόμου θα μπορούσαν να ταξινομηθούν ως εξής:

1.Τραυματικά αίτια , όπως είναι το κάταγμα της αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης, μετά από τροχαίο ατύχημα.

2.Εκφυλιστικά αίτια , όπως είναι η εκφυλιστική δισκοπάθεια.

3.Μηχανικά αίτια , όπως είναι η κήλη δίσκου της αυχενική μοίρας σπονδυλικής στήλης.

4.Λοιμώξεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης , όπως θα μπορούσε να ήταν η οστεομυελίτιδα αυχενικού σπονδύλου.

5.Όγκοι της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης , όπως είναι τα λιπώματα στην περιοχή ή οι όγκοι του εγκεφάλου με αντανάκλαση στον αυχένα.

6.Παθήσεις ενδοκρινών αδένων , όπως οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.

7.Αντανακλώμενος πόνος στον αυχένα , όπως είναι ο πόνος από τον καρπιαίο σωλήνα

8.Συγγενείς παθήσεις όπως είναι το σύνδρομο θωρακικής εξόδου.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συχνότερα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου είναι ο πόνος, ο μυϊκός σπασμός και η δυσκαμψία που μπορεί να επεκτείνεται στην οπίσθια και πλάγια επιφάνεια του αυχένα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνδυάζεται με πονοκέφαλο. Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί, όμως, να εκδηλωθεί με αντανάκλαση του πόνου στα άνω άκρα. Αυτός ο πόνος μπορεί να παρουσιαστεί στον ώμο , τον αγκώνα ή ακόμα και στον καρπό και να συνδυάζεται με μουδιάσματα (υπαισθησία) στα άνω άκρα , πιο συχνά στα δάκτυλα και να οφείλεται σε κάποια κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου που πιέζει κάποιο νεύρο.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Το καλό ιστορικό σε συνδυασμό με μια προσεκτική κλινική εξέταση από τον ορθοπαιδικό σας, είναι αρκετά για να δώσουν την διάγνωση του αυχενικού συνδρόμου. Βέβαια στην περίπτωση που πρέπει να διαπιστωθεί η ακριβής εντόπιση του προβλήματος στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να χρειαστεί απλή ακτινογραφία ή για μεγαλύτερη ακρίβεια αξονική ή μαγνητική τομογραφία ( M.R.I.) . Σε κάποιες περιπτώσεις ο ορθοπαιδικός μπορεί να ζητήσει την διενέργεια ηλεκτρομυογραφήματος (Η .Μ. Γ.) των άνω άκρων.

Πως θεραπεύεται το αυχενικό σύνδρομο;

Η αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου εξαρτάται από την αιτία του. Στις περιπτώσεις που αυτό οφείλεται στην μυϊκή κόπωση η απλή φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά σε συνδυασμό με την ξεκούραση είναι αρκετά για την θεραπεία του συνδρόμου. Στις εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης η φυσικοθεραπεία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι αυτή που μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου. Υπάρχουν βέβαια καταστάσεις όπου η συντηρητική αγωγή δεν είναι αρκετή, οπότε χρειάζεται χειρουργική θεραπεία. Έτσι στην πίεση νεύρου από κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου η χειρουργική μέθοδος της δισκεκτομής με αποσυμπίεση του νεύρου μπορεί να δώσει την οριστική θεραπεία.

Σχετικά άρθρα