Ινομυαλγία. Μια συνήθης και επικίνδυνη μυοσκελετική πάθηση!

Η ινομυαλγία ανήκει στην κατηγορία αυτή των παθήσεων που το όνομά τους μπορεί να μας ξενίζει, αλλά δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο. Αντίθετα, η ινομυαλγία αποτελεί την δεύτερη πιο συχνή πάθηση του μυοσκελετικού μας συστήματος και είναι ιδιαιτέρως επώδυνη για τους πάσχοντες.

Τι είναι η ινομυαλγία;

Η ινομυαλγία είναι η πιο κοινή μυοσκελετική πάθηση μετά την οστεοαρθρίτιδα.  Τα χαρακτηριστικά της περιλαμβάνουν προβλήματα στους μύες, προβλήματα στις αρθρώσεις και κόπωση, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση.

Το σύνδρομο της ινομυαλγίας από την άλλη είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων.Όταν υπάρχουν μαζί υποδηλώνουν την παρουσία της ασθένειας ή την προδιάθεση ανάπτυξης της ασθένειας. Τα συμπτώματα του συνδρόμου της ινομυαλγίας, τα οποία εμφανίζονται συνήθως μαζί είναι: το άγχος, η κατάθλιψη,  διάχυτος πόνος και κόπωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ινομυαλγίας;

Το κυριότερο συμπτώματα της ινομυαλγίας είναι ο πόνος. Άλλα συμπτώματα είναι η  κόπωση, η ευαισθησία κάποιων σημείων του σώματος στην αφή, το οίδημα, οι διαταραχές ύπνου, οι διαταραχές στη διάθεση, η  κατάθλιψη, η αίσθηση ότι οι μύες σας έχουν τραβηχτεί και είναι καταπονημένοι, η σύσπαση των μυών και οι οξείς πόνοι σαν μαχαιριές.  Κάποιοι ασθενείς με ινομυαλγία παρουσιάζουν πόνο στις αρθρώσεις του αυχένα, στους ώμους, στην πλάτη και στα ισχία. Αυτό τους  δυσκολεύει στην άσκηση και τον ύπνο.

Στα συμπτώματα της ινομυαλγίας συγκαταλέγονται επίσης: το κοιλιακό άλγος, οι χρόνιες κεφαλαλγίες, η ξηρότητα στο στόμα, τη μύτη και τα μάτια, η υπερευαισθησία στο κρύο ή τη θερμότητα, η αδυναμία συγκέντρωσης, η ακράτεια, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το μούδιασμα ή το μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα των χεριών και ποδιών καθώς και η ακαμψία.

Πώς αντιμετωπίζεται η ινομυαλγία;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία για την ινομυαλγία, αλλά ούτε και για τα συμπτώματά της. Αντ ‘αυτού, είναι διαθέσιμο ένα ευρύ φάσμα  παραδοσιακών και εναλλακτικών θεραπειών που έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση θεραπεία αυτού του δύσκολου συνδρόμου. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμάκων.

Οι εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση της ινομυαλγίας. Για παράδειγμα, ένα θεραπευτικό μασάζ είναι ό,τι πρέπει για τους μύες και τους μαλακούς ιστούς του σώματος, βοηθά στη χαλάρωση και στην αντιμετώπιση του βαθύ πόνου των μυών, ενώ ανακουφίζει και από τους σπασμούς των μυών.

 

 

 

Σχετικά άρθρα