Αρχική / Υγεία / Καρδιολογία / Τον κίνδυνο θανάτου από αρρυθμία, προβλέπει, εικονική καρδιά!
Τον κίνδυνο θανάτου από αρρυθμία, προβλέπει, εικονική καρδιά!  thumbnail

Τον κίνδυνο θανάτου από αρρυθμία, προβλέπει, εικονική καρδιά!

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ δημιούργησαν τρισδιάστατες εικονικές (virtual) καρδιές που μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίσουν τους καρδιοπαθείς οι οποίοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανατηφόρου αρρυθμίας.

Τα τρισδιάστατα μοντέλα είναι εξατομικευμένα και δημιουργούνται με βάση τις πληροφορίες για κάθε ασθενή που εισάγουν σε ειδικό πρόγραμμα οι γιατροί του.

Όταν ολοκληρωθεί η εικονική καρδιά, οι γιατροί μπορούν να την χρησιμοποιούν για να ελέγξουν την λειτουργικότητα που θα έχει τις εβδομάδες και τους μήνες μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο, ώστε να υπολογίσουντι πιθανότητες έχει ο ασθενής τους να παρουσιάσει σοβαρό πρόβλημα καρδιακής αρρυθμίας που μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να ξέρουν ποιοι ασθενείς είναι πιθανότερο να ωφεληθούν από την εμφύτευση ενός καρδιακού απινιδωτή ο οποίος θα απελευθερώσει σωτήριο ηλεκτρικό σοκ στην καρδιά όταν εκδηλωθεί η θανατηφόρος αρρυθμία.

Οι έως τώρα δοκιμές της έδειξαν πως η εικονική καρδιά είναι πιο αποτελεσματική από τις παραδοσιακές εξετάσεις στην εκτίμηση αυτού του κινδύνου, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature Communications». 

«Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία εικονική καρδιά για κάθε ασθενή», δήλωσε η δρ Νατάλια Τράγιανοβα, καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη.

Η δρ Τράγιανοβα χρησιμοποίησε μαγνητικές τομογραφίες για να δημιουργήσει λεπτομερή ψηφιακά μοντέλα από τις καρδιές 41 ασθενών οι οποίοι είχαν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η διαδικασία αυτή είναι αυτοματοποιημένη και η μετατροπή των εικόνων από τις μαγνητικές σε τρισδιάστατη εικονική καρδιά χρειάζεται περίπου 2 ώρες.

Η δρ Τράγιανοβα και οι συνεργάτες της εξέτασαν τι θα συνέβαινε στις εικονικές καρδιές τους εάν άλλαζαν τα ηλεκτρικά μηνύματα σε διάφορα τμήματά τους.
Πηγή: www.real.gr 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X