Πότε μπορώ να κάνω laser στα μάτια;

Η κυρία Τένια Βουδούρη, χειρουργόςοφθαλμίατρος εξηγεί σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η τεχνική του laser για την αντιμετώπιση οφθαλμολογικών προβλημάτων.

Ποιες παθήσεις των ματιών αντιμετωπίζονται με το laser;

Η συγκεκριμένη τεχνική εφαρμόζεται σε περιπτώσεις μυωπίας,υπερμετρωπίας, αστιγματισμού, και γενικά διαθλαστικές παθήσεις των ματιών.Εσχάτως δε εφαρμόζεται με σημαντικά αποτελέσματα και στην   πρεσβυωπία.

Υπάρχουν αντενδείξεις για την εφαρμογή της;

Προϋπόθεση για την εφαρμογή της διόρθωσης με laser είναι η λεπτομερής προεγχειριτική μελέτη και εξέταση. Το laser δεν εφαρμόζεται σε παθήσεις του οφθαλμού, πχ ανώμαλος αστιγματισμός, κλινικός και υποκλινικός κερατόκωνος, γλαύκωμα, έντονη ξηροφθαλμία, κα., καθώς και όταν συντρέχουν λόγοι γενικής υγείας, πχ ρευματοπάθειες μεταβολικά νοσήματα,κ.α. Επίσης, δεν εφαρμόζεται η τεχνική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς αφενός μεν το πάχος του κερατοειδούς και η δακρυϊκή στιβάδα μεταβάλλονται, οπότε δεν διασφαλίζεται η σταθερότητα των αποτελεσμάτων,αφετέρου είναι επισφαλές και για το έμβρυο.Υπάρχει επίσης ηλικιακός κανόνας, βάσει του οποίου πρέπει να έχει συμπληρωθεί η ηλικία των 18 χρόνων με σταθερή μυωπία για δύο χρόνια.

Είναι ασφαλής επέμβαση;

Όπως σε κάθε επέμβαση,  έτσι και με την εφαρμογή του laser μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και μετά από το  χειρουργείο. Η σημερινή όμως εξέλιξη των laser καθώς και η μεγάλη εμπειρία την οποία ως διεθνής κοινότητα έχομε αποκτήσει καθιστούν την επέμβαση εξαιρετικά ασφαλή.

Ποιες τεχνικές laser υπάρχουν και πόσο κοστίζουν;

Τα πιο γνωστά είδη επεμβάσεων είναι το PRK και το LASIK, η επιφανειακή και η διαστρωματική εφαρμογή του laser, αντιστοίχως. Η εφαρμογή της ενέργειας του laser διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα, για αυτόν ακριβώς τον λόγο όλοι οι ασθενείς είναι ικανοί να προσηλώνουν! Δεν πρέπει λοιπόν να υπάρχει ο φόβος ότι θα «ξεφύγει»  το μάτι, όπως εσφαλμένα λέγεται .

Το κόστος παραμένει πολύ σημαντικό ζήτημα σήμερα!Δυστυχώς,  τα καλύτερα μηχανήματα με τις νεότερες εφαρμογές ανεβάζουν τα έξοδα του χειρουργείου. Πιστεύω όμως ότι όλοι κάνομε σημαντική προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα.

Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς μετά το χειρουργείο;

Η εφαρμογή του laser προϋποθέτει πολύ καλή υγιεινή στην περιοχή των ματιών, πχ εννοείται ότι οι ασθενείς δεν τρίβουν τα μάτια τους. Είναι αναγκαία η χρήση γυαλιών ηλίου και κολλυρίων.

Ο πιο δύσκολος περιορισμός αφορά συνήθως τις γυναίκες καθώς δεν πρέπει να… βάψουν τα μάτια τους για περίπου τρεις εβδομάδες. Για αντίστοιχο διάστημα απαγορεύεται και η θάλασσα ή η πισίνα.  Γυμναστική επιτρέπεται μπορούμε μετά τις πρώτες ημέρες αλλά με προσοχή ώστε να μην προκληθεί κάποιο χτύπημα στα μάτια.

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα