Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Η Ουκρανία νικήτρια της φετινής Eurovision
Η Ουκρανία νικήτρια της φετινής Eurovision  thumbnail

Η Ουκρανία νικήτρια της φετινής Eurovision

Μεγάλη έκπληξη επεφύλασσε η 61η Eurovision: τα προγνωστικά μπορεί να ήθελαν τη Ρωσία αδιαφιλονίκητο φαβορί και την Αυστραλία να την ακολουθεί, ωστόσο, την πρωτιά κέρδισε η Ουκρανία!


Σε μια βραδιά γεμάτη αγωνία, καθώς άλλαξε ο τρόπος μετάδοσης της βαθμολογίας, η Τζαμάλα με το τραγούδι "1944" ήρθε πρώτη με 534 βαθμούς.Η Ρωσία ήταν πρώτη στο televoting, αλλά τερμάτισε τρίτη, ενώ η Αυστραλία που πρώτευσε στις ψήφους των κριτικών επιτροπών, ήρθε δεύτερη.


"Ξέρω ότι τραγούδησα ένα κομμάτι για την ειρήνη και την αγάπη. Θέλω ειρήνη κι αγάπη!", ήταν τα πρώτα λόγια της νικήτριας.


Tο τραγούδι "1944", αναφέρεται στη μαζική απέλαση από τις δυνάμεις του Ιωσήφ Στάλιν των Τατάρων της Κριμαίας εκείνη τη χρονιά. 


Η Ρωσία είχε διαμαρτυρηθεί σχετικά με τη συμμετοχή της Ουκρανίας στον διαγωνισμό λόγω των "πολιτικών" αναφορών του τραγουδιού, σε αντίθεση με τον κανονισμό της Eurovision που απαγορεύει "τους στίχους, τη γλώσσα ή τις χειρονομίες πολιτικού ή παρεμφερούς χαρακτήρα". Ωστόσο οι υπεύθυνοι της Eurovision έκριναν ότι οι στίχοι του τραγουδιού έχουν "ιστορικό" χαρακτήρα και επικύρωσαν τη συμμετοχή του.


Το τραγούδι της Susana Jamaladinova (όπως είναι ολόκληρο το όνομα της νικήτριας της Eurovision), "1944", αναφέρεται στην εποχή που ο Στάλιν ξερίζωσε τους Τατάρους από την πατρίδα τους, στέλνοντάς τους στην κεντρική Ασία. Συγκεκριμένα, στις 18 Μαΐου του 1944 ο Ιωσήφ Στάλιν διέταξε τη μαζική εκτόπιση του τουρκογενούς φύλου των Τατάρων της Κριμαίας, εξαιτίας της απόφασης τους να συνεργαστούν με τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Θεωρείται ότι περισσότερα από 180.000 άτομα απελάθηκαν στην κεντρική Ασία και τη Σιβηρία. Από αυτούς, το 40% πέθανε από κακουχίες κατά τη διάρκεια της εξορίας, ενώ η επιστροφή στη χερσόνησο της Κριμαίας τους επετράπη το 1980, πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, δεν τους δόθηκε καμία αποζημίωση για τις περιουσίες τους, ενώ η επάνοδός τους προκάλεσε τριβές με Ρώσους και Ουκρανούς που είχαν εγκατασταθεί στις περιοχές τους.


"Αυτή η χρονιά άλλαξε για πάντα τη ζωή μιας σπουδαίας, ευαίσθητης γυναίκας, της προγιαγιάς μου, Nazylkhan. Η ζωή της δεν ήταν ποτέ η ίδια", είχε πει σε παλαιότερη δήλωσή της η Τζαμάλα.


Οι στίχοι του τραγουδιού:


"Όταν φτάνουν ξένοι


Μπαίνουν στα σπίτια σας


Σας σκοτώνουν όλους και λένε


Δεν είμαστε ένοχοι, όχι ένοχοι


Που είναι το μυαλό σας;


Η ανθρωπότητα κλαίει


Νομίζετε πως είστε θεοί


Αλλά όλοι πεθαίνουν


Μην καταπίνετε την ψυχή μου


Την ψυχή μας


Θα μπορούσαμε να χτίσουμε ένα μέλλον


Όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι


Να ζήσουν και να αγαπήσουν


Η πιο ευτυχισμένη στιγμή


Που είναι η καρδιά σας;


Ανθρωπότητα ορθώσου


Νομίζετε ότι είστε θεοί


Αλλά όλοι πεθαίνουν


Μην καταπίνετε την ψυχή μου


Την ψυχή μας"Πηγή: star.gr, enikos.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X