Πώς θα αποφύγω το ενοχλητικό πρήξιμο;

Η Δρ. Jana Klauer, γνωστή και ως διατροφολόγος των διασήμων στη Νέα Υόρκη, εξηγεί πώς δρα επιβαρυντικά το αλάτι στον ανθρώπινο οργανισμό και πώς μπορεί να περιοριστεί η κατακράτηση υγρών.

Τις περισσότερες φορές το πρήξιμο οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση αλατιού. Την επόμενη φορά που θα γκρινιάξετε για πρήξιμο στο στομάχι, στο στήθος ακόμα και στα άκρα, σε χέρια πόδια ή αστραγάλους,  καλύτερα να επικεντρωθείτε στις διατροφικές σας συνήθειες, και δη στο αλάτι.

Πώς προκαλείται η κατακράτηση υγρών;

Κάθε κύτταρο του σώματος  χρειάζεται νάτριο για να λειτουργήσει φυσιολογικά, δηλαδή χρειάζεται αλάτι. Το αλάτι είναι απαραίτητο για την υγεία και την καλή λειτουργία του καρδιακού μυός.

Το πρόβλημα με το νάτριο είναι ότι συνήθως καταναλώνουμε πολύ περισσότερο από όσο έχουμε ανάγκη και αυτό προκαλεί κατακράτηση νερού στο σώμα μας.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε το αλάτι;

Το αλάτι βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα και τα φαγητά των εστιατορίων. Πολλές φορές όμως βάζουμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε αλάτι στα φαγητά.

Μια καλή ιδέα για να το αποφύγουμε είναι να μη χρησιμοποιούμε αλάτι στο μαγείρεμα αλλά να το προσθέτουμε στο πιάτο μας την ώρα του φαγητού. Ενδεικτικό του πόσο σημαντικό είναι να αποφεύγουμε το πολύ αλάτι στο φαγητό είναι το ότι ο οργανισμός μας μετά από μια μεγάλη κατανάλωση νατρίου χρειάζεται τρεις μέρες για να αποβάλλει τα υγρά που έχουν κατακρατηθεί στο σώμα μας.

Γιατί με την πάροδο των χρόνων εντείνεται  η κατακράτηση υγρών; 

Το «εργοστάσιο»  διατήρησης της ισορροπίας των υγρών στο σώμα μας είναι οι νεφροί, σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των οποίων  έχουν το νάτριο και το κάλιο. Με την πάροδο των χρόνων και την…  πρόσθεση δεκαετιών στην ηλικία μας, οι μικρές υπομονάδες που απαρτίζουν τους νεφρούς και είναι γνωστές ως νεφρώνες,  μειώνονται σε αριθμό. Γι αυτό, καθώς αυξάνεται η ηλικία μας, δεν μπορούμε να αποβάλλουμε εύκολα το νάτριο από το σώμα μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα