Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ισόβια σε Σουηδό πολίτη για τη Γενοκτονία στη Ρουάντα-επιδικάστηκαν αποζημιώσεις
Ισόβια σε Σουηδό πολίτη για τη Γενοκτονία στη Ρουάντα-επιδικάστηκαν αποζημιώσεις  thumbnail

Ισόβια σε Σουηδό πολίτη για τη Γενοκτονία στη Ρουάντα-επιδικάστηκαν αποζημιώσεις

Σουηδικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα έναν άνδρα 61 ετών σε ισόβια για Γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994, στη δεύτερη υπόθεση που εκδικάζεται στη χώρα για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο της Στοκχόλμης ανέφερε πως ο Κλάβερ Μπερινκίντι, Σουηδός πολίτης με καταγωγή από τη Ρουάντα, καταδικάστηκε για Γενοκτονία και βαριά εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένων φόνου, απόπειρας φόνου και απαγωγής στη Ρουάντα.


"Καταδικάστηκε για συμμετοχή σε μεγάλο αριθμό σφαγών στη διάρκεια της Γενοκτονίας του 1994 όπου ο κατηγορούμενος είχε ανεπίσημο ρόλο ως ηγέτης", ανέφερε στην ετυμηγορία του το δικαστήριο.


Βάσει του σουηδικού νόμου, τα δικαστήρια μπορούν να δικάζουν Σουηδούς πολίτες και πολίτες άλλων χωρών για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο εξωτερικό.


Το δικαστήριο ανέφερε πως επιδικάζει σε δεκαπέντε θύματα εγκλημάτων αποζημιώσεις από 3 εκατομμύρια φράγκα Ρουάντας (3.781 δολάρια ΗΠΑ) έως 10 εκατομμύρια φράγκα Ρουάντας (12.602 δολάρια ΗΠΑ). Είναι η πρώτη φορά που σουηδικό δικαστήριο επιδικάζει αποζημιώσεις σε θύματα Γενοκτονίας.


Εκτιμάται πως 800.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μέλη της μειονότητας των Τούτσι, αλλά και μετριοπαθείς της εθνότητας Χούτου, σκοτώθηκαν από τους Χούτου σε διάστημα τριών μηνών το 1994 έπειτα από χρόνια εμφυλίου πολέμου. Οι σφαγές προκάλεσαν ερωτήματα για την ικανότητα ή τη βούληση διεθνών οργανισμών ή κρατών να επεμβαίνουν για να σταματούν μαζικές δολοφονίες αμάχων.


Σύμφωνα με την ετυμηγορία του σουηδικού δικαστηρίου, ο Μπερινκίντι, ο οποίος έφθασε στη Σουηδία το 2002 και απέκτησε τη σουηδική υπηκοότητα το 2012, καταδικάστηκε ερήμην για σχετικά με γενοκτονία εγκλήματα από δικαστήριο της Γκακάκα στη Ρουάντα το 2007.


Τον Σεπτέμβριο του 2015 απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του στη Σουηδία.


Η απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου είναι εφέσιμη.


Τα τελευταία χρόνια η Ρουάντα και άλλες χώρες έχουν εκδικάσει σχετιζόμενα με Γενοκτονία εγκλήματα.


Το 2013, σουηδικό δικαστήριο καταδίκασε άλλον έναν άνδρα σε ισόβια κάθειρξη για Γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994. Ήταν η πρώτη φορά που ένα πρόσωπο στη Σουηδία καταδικάστηκε για Γενοκτονία.


Τον περασμένο μήνα, δικαστήριο της Ρουάντα επέβαλε ισόβια κάθειρξη σε έναν πρώην υψηλόβαθμο πολιτικό για μια ομιλία μίσους με σκοπό την πρόκληση δολοφονιών Τούτσι στη διάρκεια της Γενοκτονίας.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X