Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / ΔΝΤ: Η Αθήνα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο μέχρι το 2040
ΔΝΤ: Η Αθήνα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο μέχρι το 2040 thumbnail

ΔΝΤ: Η Αθήνα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο μέχρι το 2040

Πρόταση να μην πληρώνει η Ελλάδα τόκους ή κεφάλαιο προς την Ευρωζώνη μέχρι το 2040 φέρεται να έχει κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires, το οποίο επικαλείται πηγές του Ταμείου.Αυτό που επί της ουσίας προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι να ωριμάζουν τα δάνεια της Ελλάδας προς την Ευρωζώνη στο διάστημα 2040-2080, καθώς επίσης και να τεθεί το επιτόκιο των δανείων αυτών στο 1,5% σε διάστημα δεκαετιών.


Οι πηγές τις οποίες επικαλείται το Dow Jones Newswires σημειώνουν πως οι θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωζώνης για το χρέος καταγράφουν σημαντική απόκλιση και χρειάζεται μια συμφωνία για να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η πρόταση αυτή, που παρουσίασε το Ταμείο στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα διατηρούνταν κάτω από το 15% του ΑΕΠ, με βάση τις σχετικά απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για τη μακροχρόνια πορεία της ελληνικής οικονομίας.


Οι απαιτήσεις αυτές του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος πηγαίνουν πολύ πέρα από ό,τι έχουν δηλώσει οι πιστωτές της Ελλάδας ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν για να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ευρωστία της, σημειώνει το δημοσίευμα. Χώρες της Ευρωζώνης, προσθέτει η WSJ, με επικεφαλής τη Γερμανία, είναι απρόθυμες να προβούν σε τόσο μεγάλες παραχωρήσεις για τα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα, τα οποία τώρα ανέρχονται σε λίγο πάνω από τα 200 δις. ευρώ, ενώ αναμένεται να δοθούν άλλα 60 δις. ευρώ με βάση το τρέχον πρόγραμμα στήριξης.


Η γερμανική κυβέρνηση, σημειώνει το δημοσίευμα, υποσχέθηκε πέρυσι στη γερμανική Βουλή ότι το ΔΝΤ θα μετάσχει στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Το πρόβλημα της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, προσθέτει, είναι ότι το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να συμμετάσχει εκ νέου, αν η Ευρωζώνη δεν αναδιαρθρώσει τα ελληνικά δάνεια, καθώς διαφορετικά το χρέος θα είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο», όπως δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, πρόσφατα. Μία μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα απαιτούσε μία έντονη αντιπαράθεση και ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή, με το ενδεχόμενο εξέγερσης συντηρητικών βουλευτών και ενίσχυσης του ανερχόμενου δεξιού λαϊκιστικού κόμματος AfD. Γερμανοί αξιωματούχοι προτιμούν, για τον λόγο αυτό, να κάνουν μόνο περιορισμένες προσαρμογές τώρα στα ελληνικά δάνεια και να αναβάλλουν τις μείζονες αλλαγές, που θα χρειάζονταν την ψήφο της γερμανικής Βουλής, έως το 2018 – μετά τις γενικές εκλογές που θα γίνουν στη Γερμανία το 2017, σημειώνει το δημοσίευμα. Η Γερμανία και άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ με στόχο να βρουν μία φόρμουλα που θα διαβεβαίωνε το Ταμείο ότι το ελληνικό χρέος θα αναδιαρθρωθεί, ενώ θα επέτρεπε στη Γερμανία να καθυστερήσει τις τελικές αποφάσεις έως το 2018.


Εάν το ΔΝΤ και η Γερμανία δεν μπορέσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, αναφέρει η WSJ, η Ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει με την επόμενη δόση των δανείων στην Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ. «Πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημειώνουν ότι οι συζητήσεις με το ΔΝΤ θα μπορούσαν να συνεχισθούν αργότερα», σημειώνεται. Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, ορισμένοι συμμετέχοντες στις συζητήσεις σημειώνουν ότι μία συμφωνία για το χρέος θα γινόταν πολιτικά δυσκολότερη, όσο πλησιάζουν οι εκλογές του 2017 στη Γερμανία. «Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν σε μία συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου, που θα επιτρέψει την καταβολή δόσης μετά. Αλλά ορισμένοι διαπραγματευτές πιστεύουν ότι θα χρειασθεί περισσότερος χρόνος», σημειώνει η WSJ.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, enikonomia.gr 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X