Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Εγκαίνια αγωγού TAP παρουσία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη (βίντεο)
Εγκαίνια αγωγού TAP παρουσία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη (βίντεο) thumbnail

Εγκαίνια αγωγού TAP παρουσία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη (βίντεο)

Οι επενδύσεις είναι εδώ, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία και η απόδειξη είναι τα εγκαίνια κατασκευής του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου που θα γίνουν το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σημειώνει το ΑΠΕ.


Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση με την ευκαιρία της τελετής των εγκαινίων και σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης συνέδεσε το γεγονός με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάνοντας λόγο για "ευτυχή συγκυρία". Το ίδιο το έργο θα δώσει περίπου 8.000 θέσεις εργασίας και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές εταιρίες, που θα πάρουν μέρος στην κατασκευή του, και σε συνδυασμό με άλλα δύο έργα, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό Φυσικού Αερίου (IGB) και τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η κατασκευή των οποίων βρίσκεται στο στάδιο των συζητήσεων και της αξιολόγησης, μπορούν να αναδείξουν την Ελλάδα σε ενεργειακό "παίκτη" στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.


Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη όπου είχε διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας Γκιόργκι Κβιρικασβίλι.Για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γεωργίας στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα συζήτησαν οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα εγκαίνια έναρξης κατασκευής του ελληνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου.


Οι δύο Πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας που συνδέουν την Ελλάδα και τη Γεωργία και στις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.


Ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας είπε ότι προσβλέπει στη βοήθεια της Ελλάδας για την προσέγγιση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως στο ζήτημα της βίζας για τους Γεωργιανούς που επισκέπτονται χώρες της ΕΕ.


Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε, επίσης, με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τις ενεργειακές σχέσεις Άμος Χόκστιν και τον διευθύνοντα σύμβουλο του TAP Ian Bradshaw.


Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Μάρος Σέφτσοβιτς. 


Σε αναρτήσεις του στον λογαριασμό του, στο Twitter, ο Πρωθυπουργός ανέφερε:


-«Στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ενός σημαντικού εγχειρήματος περιφ. συνεργασίας».


-«Πρόκειται ακόμη για εγχείρημα μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, αφού καθιστά τη χώρα μας γέφυρα συνεργασίας και ευημερίας».


Στις 15:00 άρχισε στο ξενοδοχείο "MET" η κεντρική εκδήλωση, στην οποία μίλησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και οι επίσημοι προσκεκλημένοι από το εξωτερικό.


Για μία «νέα εποχή» στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα και η Ευρώπη έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του.


Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του TAP λαμβάνει χώρα σε μία χρονική στιγμή, ιδιαίτερα κομβική για την ελληνική οικονομία και την ευρύτερη περιοχή μας».


«Τα εγκαίνια συμπίπτουν χρονικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και με την ταχεία ανάκτηση του αναπτυξιακού βηματισμού της χώρας» υπογράμμισε και συνέχισε: «Ο TAP, που θα ανοίξει τον ζωτικής σημασίας Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, αποτελεί ένα εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία. Ο αγωγός, σε αρχική φάση, θα μεταφέρει ετησίως 10 δισ. κυβικά μέτρα αζέρικου φυσικού αερίου, που επαρκεί για περίπου 7 εκατ. νοικοκυριά στην Ευρώπη. Μελλοντικά δε, η ικανότητα του ΤΑP μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερα από 20 δισ. κυβικά μέτρα. Ταυτόχρονα, ο ΤΑP θα διαθέτει δυνατότητα "φυσικής αντιστροφής ροής", θα μπορεί, δηλαδή, να διοχετεύει αέριο από την Ιταλία προς τη ΝΑ Ευρώπη».


Ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε και στην οικονομία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα καταγράψουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τα χρήματα που θα διατεθούν για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου, θα δώσουν βαθιά ανάσα στην αγορά».


«Η συμφωνία για το ελληνικό χρέος, με μείωση των δαπανών για την εξυπηρέτησή του, θα ελευθερώσει πόρους για επενδύσεις και απασχόληση. Παράλληλα, η αστάθεια και η αβεβαιότητα φεύγουν από το τραπέζι, επιτρέποντας στην οικονομία να εκδηλώσει την παραγωγική της δυναμική» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί προωθητικά για την ολοκλήρωση του προγράμματος, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, την ταχύτερη έξοδο από την περίοδο των μνημονίων».Ακολούθησε η τελετή υπογραφής στον χώρο του λιμανιού. 


Ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε την έναρξη της κατασκευής του αγωγού.


Εκτός από τον Πρωθυπουργό, την έναρξη της κατασκευής υπέγραψαν και εκπρόσωποι των χωρών από τις οποίες θα περνά ο αγωγός φυσικού αερίου.
Τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συνοδεύουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, Δημήτρης Μάρδας και Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.


Το Αζερμπαϊτζάν εκπροσωπούν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιακούμπ Εγιούμποβ και ο υπουργός Ενέργειας Νατίγκ Αλίγιεβ. Την Αλβανία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νίκο Πελέσι και ο υπουργός Ενέργειας Ντάμιαν Γκικνούρι. Τη Βουλγαρία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τόμισλαβ Τόντσεβ και η υπουργός Ενέργειας Τεμενούζκα Πέτκοβα. Τη Γεωργία ο Πρωθυπουργός Γκιόργκι Κβιρικασβίλι, o υπουργός Εξωτερικών Μίκελ Γιανελίτζε και ο υπουργός Ενέργειας Κάκα Καλάτζε. Την Ιταλία ο υπουργός Επικρατείας Κλαούντιο ντε Βιντσέντι και ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα. Την Τουρκία ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Την Ελβετία ο υφυπουργός Ενέργειας Βάλτερ Στέινμαν, τις ΗΠΑ ο ειδικός απεσταλμένος Άμος Χόκστιν. Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Μάρος Σέφτσοβιτς.


Πηγή: amna.gr, enikos.gr 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X