Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Υπάρχει σχέση μεταξύ ενυδάτωσης και πονοκεφάλου;
Υπάρχει σχέση μεταξύ ενυδάτωσης και πονοκεφάλου;  thumbnail

Υπάρχει σχέση μεταξύ ενυδάτωσης και πονοκεφάλου;

Ο κύριος Χάρης Δημοσθενόπουλος, κλινικός διατροφολόγος στο Λαϊκό νοσοκομείο, μας εξηγεί γιατί το νερό είναι σημαντικό για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος του οργανισμού μας.

 

 

 

 

 

Πόσο σημαντικό ρόλο έχει η ενυδάτωση για τον οργανισμό μας;

Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας αντικατοπτρίζεται σε πολλά σημεία του οργανισμού μας και της εύρυθμης  λειτουργίας του. Η ενυδάτωση έχει να κάνει όχι μόνο με το δέρμα μας, όχι μόνο βοηθά στο να έχουμε μια καλύτερη, πιο λαμπερή  εμφάνιση αλλά παράλληλα ρυθμίζει και την λειτουργία του εντέρου. Επίσης, σχετίζεται με όλη την λειτουργία του μεταβολισμού αλλά και του νευρικού μας  συστήματος.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι έχουμε αφυδάτωση ελαφριάς ή βαριάς μορφής;

Ένα  σημάδι μπορεί να είναι το αν νιώθουμε το στόμα μας στεγνό όταν ξυπνάμε. Αυτό όμως είναι ένα μικρό σύμπτωμα του οργανισμού που λειτουργεί ως σινιάλο για να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι δεν έχουμε καλύψει την ποσότητα των υγρών που χρειαζόμαστε. Είναι πολύ εύκολο να μην ενυδατωθούμε σωστά, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες.  Στην τελευταία περίπτωση, δεν έχουμε το αίσθημα της δίψας και το κρύο νερό της βρύσης δεν είναι ελκυστικό. Σίγουρα, μπορεί να περάσει μια μέρα και να σκεφτούμε ότι ήπιαμε μόνο 1 ή 2 ποτήρια νερό, πράγμα που είναι βλαβερό για τον οργανισμό. Και βέβαια αυτό προκαλεί αφυδάτωση.

Συνδέεται η αφυδάτωση με τους πονοκεφάλους;

Ουσιαστικά το σώμα μας είναι μια μηχανή που χρειάζεται όλα τα συστατικά. Χρειάζεται όλα εκείνα τα στοιχεία για να λειτουργεί καλά και το νευρικό σύστημα ώστε να μεταφέρονται οι ουσίες μέσα από το αίμα στον εγκέφαλο. Όταν η ενυδάτωση δεν είναι καλή, όλες αυτές οι νευρικές διεγέρσεις δεν ολοκληρώνονται σωστά με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές επιπτώσεις όπου μια που αυτές είναι και το σύμπτωμα του πονοκεφάλου.

Πόσα υγρά πρέπει να πίνουμε καθημερινά;

Οι συστάσεις λένε για τις γυναίκες περίπου δύο λίτρα τη μέρα και για τους άνδρες περίπου δύο με δυόμιση. Μιλάμε για συνθήκες χειμώνα, γιατί το καλοκαίρι η αφυδάτωση μέσα από την εφίδρωση είναι μεγαλύτερη και χρειαζόμαστε μεγαλύτερες ποσότητες. Το καλοκαίρι καλό θα είναι να πίνουμε οκτώ ποτήρια υγρά. Μιλάμε και για υγρά, όχι μόνο για νερό γιατί η ενυδάτωση μπορεί να γίνει και μέσα από χυμούς, από τον καφέ, από διάφορα αναψυκτικά κλπ.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X