Που οφείλονται οι ημικρανίες;

Αν και οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν αποσαφηνίσει την ακριβή αιτία εμφάνισης των ημικρανιών είναι γεγονός πως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που προκαλούν την εμφάνισή τους. Αν, λοιπόν, η ημικρανία σας έχει γίνει εφιάλτης καλό θα ήταν να τους γνωρίζετε και να τους αποφεύγετε.

Τι είναι η ημικρανία;

Η ημικρανία είναι ένας πονοκέφαλος με πόνο που μοιάζει με έντονο σφιξίμο και είναι συνήθως χειρότερος από τη μία πλευρά του κεφαλιού. Ο πόνος είναι συχνά τόσο μεγάλος,  ώστε να εμποδίζει  τις καθημερινές δραστηριότητες μας και μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις ώρες έως τρεις μέρες αν δεν αντιμετωπιστεί.

-Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο έντονος πόνος εμφανίζεται συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού κοντά τους κροτάφους, το μέτωπο και τα μάτια. Οι ημικρανίες μπορεί να σας κάνουν πολύ ευαίσθητους στο φως, στον ήχο, ή  ακόμη και στην ήπια άσκηση, όπως για παράδειγμα στο ανέβασμα μιας σκάλας. Πολλοί άνθρωποι παθαίνουν ναυτία, κάνουν εμετό ή αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Ο πόνος μπορεί να είναι τόσο οξύς, ώστε να αναγκάσει τους ανθρώπους να χάσουν την εργασία ή τις άλλες δραστηριότητες τους.

-Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια;

Σε μερικούς ανθρώπους παρατηρείται μία αλλαγή στην διάθεση τους πριν αρχίσει μια ημικρανία. Μπορεί να γίνουν πιο ευερέθιστοι ή ακόμη και καταθλιπτικοί. Σε άλλους, μπορεί να οξυνθεί μια αίσθηση και να έχουν μία περίεργη γεύση ή να τους μυρίζει κάτι. Σε άλλες περιπτώσεις, πολλά άτομα αισθάνονται πιο κουρασμένα, χασμουριούνται ή έχουν μυϊκούς πόνους. Περίπου 1 στους 4 ανθρώπους βιώνουν αυτή την πρόδρομη φάση, η οποία μπορεί να συμβεί το νωρίτερο 24 ώρες πριν από κάθε ημικρανία.

-Πού οφείλονται οι ημικρανίες;

Η ακριβής αιτιολογία της εμφάνισης της ημικρανίας δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί. Ωστόσο, το πρόβλημα θεωρείται πως είναι νευρολογικό και περιλαμβάνει τα χημικά και τα νεύρα του εγκεφάλου, καθώς επίσης και τα κύτταρα του αίματος.

-Τι μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ημικρανίας;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση μίας ημικρανίας. Ένα έντονο αστραπιαίο φως, όπως μία αντανάκλαση, μπορεί να είναι ένας τέτοιος παράγοντας. Το άγχος και το στρες είναι επίσης δυνατόν να προκαλέσουν μία ημικρανία. Αν και είναι σχεδόν αδύνατο να είναι κανείς εντελώς ήρεμος, κάποιες ασκήσεις ηρεμίας, όπως οι αναπνοές μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να απομακρύνουν τον κίνδυνο ημικρανίας. Η κακή διατροφή ή η έλλειψη ύπνου είναι δύο ακόμη επιβαρυντικοί παράγοντες για άτομα που έχουν την τάση να ταλαιπωρούνται από ημικρανίες. Οι ορμονικές αλλαγές, ιδίως στις γυναίκες, είναι μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες. Πιο συγκεκριμένα, λίγες μέρες πριν ή λίγες μέρες μετά την έμμηνο ρύση, είναι πολύ πιθανό για τις γυναίκες να ταλαιπωρηθούν από έντονες ημικρανίες.

Από το webmd.com

 

Σχετικά άρθρα