Πώς θα αντιμετωπίσω την υψηλή χοληστερίνη;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και διατροφής έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση υψηλής χοληστερίνης όχι μόνο σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, αλλά και σε πολύ νεότερους, καθιστώντας το φαινόμενο αυτό ως ένα ευρύ πρόβλημα. Τι είναι, όμως, η υψηλή χοληστερίνη και ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για την υγεία μας;

Τι είναι η υψηλή χοληστερίνη;

Η χοληστερίνη είναι ένας τύπος λίπους στο αίμα μας. Τα κύτταρά μας χρειάζονται το λίπος αυτό και έτσι το σώμα μας παράγει όσο χρειάζεται. Η χοληστερίνη, όμως, προέρχεται και από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Η υψηλή χοληστερίνη συσσωρεύεται στις αρτηρίες , οι οποίες μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά, έχοντας ως αποτέλεσμα την σκλήρυνση των αρτηριών, μία διαδικασία που παίρνει χρόνο και χειροτερεύει όσο μεγαλώνουμε. Για να κατανοήσετε τι ακριβώς συμβαίνει, φανταστείτε το μπουρί που σχηματίζεται στους σωλήνες του νεροχύτη σας. Όπως ακριβώς το μπουρί στενεύει τους σωλήνες, έτσι και η συσσωρευμένη χοληστερίνη στις αρτηρίες δυσκολεύει το αίμα να μεταφερθεί, μειώνοντας την ποσότητα του αίματος που μεταφέρεται στην καρδιά και στους ιστούς , οδηγώντας εμφράγματα και εγκεφαλικά.

-Ποια είδη χοληστερίνης υπάρχουν;

Η «κακή» χοληστερίνη (LDL) , είναι το είδος της χοληστερίνης που προκαλεί την θρόμβωση των αρτηριών. Αυτή τη χοληστερίνη πρέπει να μειώσετε, αν βρίσκετε σε υψηλά επίπεδα.

Η «καλή» χοληστερίνη (HDL), βοηθά στο να καθαριστεί το αίμα από το λίπος. Τα υψηλά επίπεδα «καλής» χοληστερίνης μας προστατεύουν από τα καρδιακά επεισόδια.

Τα τριγλυκερίδια είναι ένα ακόμη είδος λίπους στο αίμα.  Αν έχετε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερίνης, τότε ο κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων είναι αυξημένος.

-Τι προκαλεί υψηλή χοληστερίνη;

Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Καταρχάς, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το πλήρες γάλα, οι κρόκοι των αυγών, το βούτυρο και το τυρί. Άλλοι παράγοντες που προκαλούν υψηλή χοληστερίνη είναι τα περιττά κιλά, η καθιστική ζωή, η ηλικία (η χοληστερίνη αρχίζει να αυξάνεται μετά τα 20), το οικογενειακό ιστορικό και η συνολικότερη εικόνα της υγείας του ατόμου, καθώς ασθένειες όπως ο υποθεροειδισμός προκαλούν αύξηση της χοληστερίνης.

-Πώς αντιμετωπίζεται η υψηλή χοληστερίνη;

Αν έχετε υψηλή χοληστερίνη, πρέπει να μπείτε στην διαδικασία να την μειώσετε, ώστε να μειώσετε και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων ή εγκεφαλικού. Οι θεραπεία που μπορείτε να ακολουθήσετε περιλαμβάνει αλλαγή του τρόπου ζωής και φαρμακευτική αγωγή.

Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές του τρόπου ζωής σας, ο γιατρός σας θα σας συστήσει:

Να ακολουθήσετε διατροφή που να προστατεύει την καρδιά σας. Η διατροφή αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, ψάρι, φασόλια και πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές και υγιή λίπη, όπως το ελαιόλαδο.

Να χάσετε βάρος, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Να ασκείστε τακτικά. Αν όχι όλες, τουλάχιστον τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Το περπάτημα είναι εξαιρετική άσκηση και 30 λεπτά καθημερινά θα είναι ευεργετικά για την καρδιά σας.

Να κόψετε το κάπνισμα.

Αν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν μειώσουν τη χοληστερίνη, ίσως χρειαστεί να πάρετε κάποιο ανάλογο φάρμακο.

 Πηγή: Webmd.com

 

Σχετικά άρθρα