Σουβλάκι κοτόπουλο «σαούρμα»!

<div class="title"><strong>Υλικά</strong></div>
<div class="main_text">
<p>800 – 1.000 γρ. φιλέτο από στήθος ή μπούτι κοτόπουλου, κομμένο σε κύβους των 2,5 εκ</p>
<p><strong>Για τη μαρινάδα</strong></p>
<p>το χυμό από 3 λεμόνια</p>
<p>1 κουτ. σούπας μείγμα μπαχαρικών ζατάαρ</p>
<p>1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά σε σκόνη</p>
<p>1/2 κουτ. γλυκού σποράκια κάρδαμου (τα βγάζουμε από τις κάψες του και τα κοπανίζουμε καλά στο γουδί – εναλλακτικά, παίρνουμε έτοιμη σκόνη)</p>
<p>1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμά</p>
<p>1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη</p>
<p>1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή σε σκόνη</p>
<p>2 λιωμένες σκελίδες σκόρδου</p>
<p> </p>
<p><strong><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span></strong></p>
<p><strong>Η μαρινάδα:</strong> Ανακατεύουμε το χυμό από τα λεμόνια, το μείγμα μπαχαρικών ζατάαρ, τη πάπρικα, τα σποράκια κάρδαμου, τον κουρκουμά, το μπαχάρι σε σκόνη, την πάπρικα και τις σκελίδες σκόρδου. Μαρινάρουμε τους κύβους κοτόπουλου για 3 – 4 ώρες στο ψυγείο. Τους σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τους αλείφουμε με ελαιόλαδο, τους αλατοπιπερώνουμε και τους περνάμε σε καλαμάκια.</p>
<p> </p>
<p><strong>Το ψήσιμο:</strong> </p>
<ul>
<li>Στα κάρβουνα: Δυνατή αρχικά, χαμηλότερη στη συνέχεια φωτιά. Χρόνος ψησίματος: 16΄- 18΄ (στήθος), περίπου 22΄ (μπούτι). Τι είδαμε: Ιδιαίτερα νόστιμα σουβλάκια, τρυφερά και ζουμερά, με κατά τόπους τραγανή, θαυμάσια καπνιστή κρούστα. </li>
<li>Στο γκριλ: Αρχικά στους 200° C και στη συνέχεια στους 180° C, 16 – 17 λεπτά το στήθος και για 18 – 20 λεπτά το μπούτι.</li>
</ul>
<p> </p>
<p><span class="bittersweet"><span class="simple_rhomb">Συνοδεύουμε με</span></span> Ψήνουμε αραβικές πίτες για 1 – 2 λεπτά και σε κάθε πίτα τυλίγουμε τους κύβους από 1 σουβλάκι μαζί με ένα από τα ακόλουθα συνοδευτικά: «ταχινόσαλτσα με λεμόνι» ή γιαούρτι, και μείγμα από ψιλοκομμένες ντομάτες, κρεμμύδι και μαϊντανό ή, απλώς, τα πασπαλίζουμε με λίγο σουμάκι ή μείγμα ζατάαρ.</p>
<p> </p>
<p><span class="bittersweet simple_rhomb">Στο ποτήρι μας</span>Ζουμερό και λεπτό το κρέας του κοτόπουλου, καθώς και οι τρόποι παρασκευής του, θα μας οδηγήσουν μάλλον σε λευκές επιλογές. Επιλέξτε κάτι από τον πλούσιο κρητικό αμπελώνα, ένα Chardonnay με βαρέλι, που δίνει αρώματα ικανά να συνοδεύσουν κάθε πρόκληση. Αν επιμένετε ερυθρά, θα πρότεινα ένα ροζέ από Ξινόμαυρο. Οσο για μπίρα, επιλέξτε μια lager.</p>
<p> </p>
<p><a href="http://www.gastronomos.gr/">http://www.gastronomos.gr/</a></p>
<p> </p>
<p> </p>
<p> </p>
</div>

Σχετικά άρθρα