Πόσο επικίνδυνη είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα πρόβλημα που αφορά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και τα τελευταία χρόνια έχει πάψει να απασχολεί αποκλειστικά και μόνο τις μεγαλύτερες ηλικίες. Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής έχει συντελέσει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και κατ’ επέκταση στην εμφάνιση πολλών καρδιακών νοσημάτων.

Γιατί πρέπει να μειώσω την αρτηριακή μου πίεση; Πόσο επικίνδυνη είναι;

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την προστασία της καρδιάς σας είναι να διατηρείται η αρτηριακή μας πίεση σε ένα υγιές επίπεδο. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς επίσης και ανευρυσμάτων, γνωστικής εξασθένησης και η νεφρικής ανεπάρκειας. Παρά τους κινδύνους, η υψηλή αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν έχει συμπτώματα. Μάλιστα, το 22% των Αμερικανών πάσχουν από αυτό και δεν το γνωρίζουν σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Πώς θα μειώσω την αρτηριακή μου πίεση;

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης σχετίζεται κυρίως με την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, καθώς και αλλαγών του τρόπου ζωής.

Φαρμακευτική αγωγή: Ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα για τον έλεγχο της πίεσης του αίματος σας. Πρέπει να γνωρίζετε πως τα φάρμακα αυτά μπορεί να έχουν και κάποιες δυσάρεστες παρενέργειες όπως είναι οι κράμπες στα πόδια, η ζάλη και η αϋπνία. Ευτυχώς, υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες στην καθημερινή μας ζωή που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Απώλεια βάρους. Οι ειδικοί δεν είναι ακόμη βέβαιοι γιατί το υπερβολικό βάρος συχνά οδηγεί σε υπερβολικά υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά είναι σαφές ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους ασκεί μικρότερη πίεση στον οργανισμό μας. Και δεν πρέπει να είναι απαραίτητα μια δραματική απώλεια κιλών. Ακόμα και αν χάσουμε  μερικά κιλά, αυτό μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ελάτε εδώ για να μάθετε περισσότερους καθημερινούς τρόπους μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

 

Σχετικά άρθρα