Γιατί πρήζονται τα πόδια μου;

Οι πρησμένοι αστράγαλοι και τα πρησμένα πόδια είναι συνηθισμένα φαινόμενα τα οποία συχνά δεν προκαλούν ανησυχία, ιδιαίτερα αν στέκεστε πολλές ώρες όρθιες ή αν περπατάτε πολύ. Όμως, τα πόδια και οι αστράγαλοι  που μένουν πρησμένοι ή συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ορισμένες πιθανές αιτίες πρηξίματος στα πόδια και τους αστραγάλους είναι:
Επιπλοκές της εγκυμοσύνης. Ένα σχετικό πρήξιμο των αστραγάλων και των ποδιών είναι φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ξαφνική ή υπερβολική διόγκωση, ωστόσο, μπορεί να είναι σημάδι προεκλαμψίας, μια σοβαρή κατάσταση εμφανίζεται υψηλή αρτηριακή πίεση και πρωτεΐνη στα ούρα και αναπτύσσεται μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Εάν αντιμετωπίζετε έντονο πρήξιμο που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως το  κοιλιακό άλγος, οι πονοκέφαλοι, η αραιή ούρηση, η ναυτία, ο έμετος, και οι αλλαγές στην όραση, απευθυνθείτε στον θεράποντα ιατρό σας.

Τραυματισμοί στο πόδι ή στον αστράγαλο: Ένας τραυματισμός στο πόδι ή τον αστράγαλο μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση.Το συνηθέστερο είναι το διάστρεμμα στον αστράγαλο, που συμβαίνει όταν ένας τραυματισμός ή ένα παραπάτημα προκαλέσει την διάταση των συνδέσμων που συγκρατούν τον αστράγαλο πέρα από την κανονική θέση τους. Για να μειωθεί το πρήξιμο από χρειάζεται ανάπαυση, χρησιμοποίηση παγοκυστών,  τύλιγμα του ποδιού με επίδεσμο συμπίεσης, η ανύψωση του ποδιού  σε ένα σκαμνί ή μαξιλάρι.Αν το πρήξιμο και ο πόνος είναι τόσο έντονα που δεν βελτιώνονται με θεραπεία στο σπίτι, δείτε το γιατρό σας.Λεμφοίδημα. Πρόκειται για την συγκέντρωση λεμφικού υγρού στους ιστούς κυρίως λόγω προβλήματων με τα αγγεία της λέμφου ή μετά την αφαίρεση των λεμφαδένων. Η κοινή θεραπεία για το λεμφοίδημα είναι η ακτινοθεραπεία ή η απομάκρυνση των λεμφαδένων για ασθενείς με καρκίνο.Εάν έχετε υποβληθεί σε θεραπεία για τον καρκίνο και δείτε πρήξιμο, επισκεφθείτε το γιατρό σας αμέσως.Φλεβική ανεπάρκεια. Το πρήξιμο των αστραγάλων και των ποδιών είναι συχνά ένα πρώιμο σύμπτωμα της φλεβικής ανεπάρκειας, μια κατάσταση κατά την οποία το αίμα δεν κινείται επαρκώς από τα πόδια μέχρι την καρδιά. Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο δέρμα, έλκη του δέρματος και μόλυνση. Εάν παρατηρήσετε σημάδια φλεβικής ανεπάρκειας θα πρέπει να δείτε τον γιατρό σας.Μόλυνση. Το πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους μπορεί να είναι ένα σημάδι της μόλυνσης. Τα άτομα με διαβητική νευροπάθεια ή άλλα προβλήματα των νεύρων των ποδιών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για λοιμώξεις των κάτω άκρων. Εάν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να ελέγχετε τα καθημερινά τα πόδια σας για φουσκάλες και πληγές, διότι η νευρική βλάβη μπορεί να αμβλύνει την αίσθηση του πόνου και προβλήματα στα πόδια μπορεί να προχωρήσουν γρήγορα.
Θρόμβος αίματος. Οι θρόμβοι αίματος που σχηματίζονται στις φλέβες των κάτω άκρων μπορούν να σταματήσουν τη ροή του αίματος. Μπορεί να είναι είτε επιφανειακοί είτε βαθιοί. Οι βαθιοί θρόμβοι μπορεί να εμποδίσουν μία ή περισσότερες από τις μείζονες φλέβες των κάτω άκρων και μπορεί να είναι απειλητικοί αν σπάσουν. Αν έχετε πρήξιμο στο πόδι, μαζί με πόνο, χαμηλό πυρετό και ενδεχομένως μια αλλαγή στο χρώμα του πάσχοντος ποδιού, καλέστε τον γιατρό σας αμέσως. Η θεραπεία με αντιπηκτικά μπορεί να είναι απαραίτητη.Νόσοι της καρδιάς, του ήπατος, ή των νεφρών. Μερικές φορές το πρήξιμο μπορεί να υποδεικνύει ένα πρόβλημα στην καρδιά, στο ήπαρ ή στα νεφρά. Αν το πρήξιμο στα πόδια σας συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως η κόπωση, η απώλεια της όρεξης και αύξηση του σωματικού βάρους, επισκεφθείτε το γιατρό σας αμέσως.  Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και σε περίπτωση που έχετε πόνο στο στήθος, πίεση ή  σφίξιμο.Πηγή: Webmd.com

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα