Εμφύσημα. Η επικίνδυνη ασθένεια των καπνιστών

Μπορεί ο καρκίνος των πνευμόνων να είναι η νόσος που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων όταν μιλάμε για το κάπνισμα και τις επιπτώσεις του στην υγεία, ωστόσο το εμφύσημα είναι μία επικίνδυνη μη θεραπεύσιμη πάθηση που προκαλείται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων από το τσιγάρο και θα πρέπει να το γνωρίζουμε.

Τι είναι το εμφύσημα;

Είναι μια μορφή χρόνιας ασθένειας των πνευμόνων. Τα άτομα με εμφύσημα δυσκολεύονται στην αναπνοή λόγω ενός περιορισμού στην εμφύσηση αέρα προς τα έξω. Υπάρχουν πολλές αιτίες οι οποίες προκαλούν εμφύσημα, αλλά το κάπνισμα είναι μακράν η πιο κοινή. Το εμφύσημα είναι το κύριο είδος της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και παρά το γεγονός ότι το εμφύσημα δεν έχει καμία θεραπεία, η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον ρυθμό εξέλιξης της νόσου.

Τι συμβαίνει στο εμφύσημα;

Το εμφύσημα προκύπτει όταν γίνει οι λεπτές εσωτερικές επενδύσεις των θυλάκων αέρα στους πνεύμονες καταστρέφονται ανεπανόρθωτα. Συνηθέστερα, οι τοξίνες από τον καπνό του τσιγάρου δημιουργούν τη ζημιά. Με τα χρόνια, οι αλλαγές στους πνεύμονες λόγω του εμφυσήματος εξελίσσονται βραδέως. Αρχικά, καταστρέφονται οι ευαίσθητοι ιστοί μεταξύ των θύλακων αέρα, ο αέρας παγιδεύεται σε αυτούς τους χώρους των κατεστραμμένων ιστών του πνεύμονα, με αποτέλεσμα οι πνεύμονες να μεγεθύνονται αργά και η αναπνοή να απαιτεί περισσότερη προσπάθεια.

Αυτό το πρόβλημα του εμφυσήματος ονομάζεται και περιορισμός της ροής του αέρα. Κατά τον έλεγχο της πνευμονικής λειτουργίας, εκείνος που πάσχει από εμφύσημα χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να αδειάσει τους πνεύμονές τους από ό, τι ένα άτομο χωρίς εμφύσημα.

Το κάπνισμα ως κύρια αιτία εμφυσήματος:

Στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, το κάπνισμα είναι η αιτία του εμφυσήματος. Το πώς ακριβώς το κάπνισμα καταστρέφει τους πνεύμονες, όμως, δεν είναι ακόμη γνωστό. Μελέτες δείχνουν πως έξι στους δέκα πάσχοντες εμφυσήματος είναι καπνιστές. Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει πως οι πιο βαρείς καπνιστές δεν αναπτύσσουν εμφύσημα. Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι επίσης κάτι που οι επιστήμονες μελετούν να ανακαλύψουν. Όλοι οι βαρείς καπνιστές, πάντως, βιώνουν όλες τις άλλες αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία.

Η  άλφα-1 αντιθρυψίνη, δεύτερη σημαντικότερη αιτία

Η δεύτερη κυριότερη από τις γνωστές αιτίες του εμφυσήματος είναι η άλφα-1 αντιθρυψίνης. Ωστόσο, χαρακτηρίζεται ως δευτερεύον σημείο σε σχέση με το κάπνισμα.  Η Άλφα-1 αντιθρυψίνη είναι μια φυσική πρωτεΐνη που κυκλοφορεί στο αίμα μας. Η κύρια λειτουργία του είναι να αποτρέψει τα λευκά κύτταρα του αίματος από το να καταστρέψουν τους  φυσιολογικούς ιστούς. Τα λευκά αιμοσφαίρια περιέχουν καταστροφικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις.

Με τα χρόνια, οι περισσότεροι άνθρωποι με σοβαρή ανεπάρκεια στην άλφα-1 αντιθρυψίνη αναπτύσσουν εμφύσημα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου το 2% έως 3% των ατόμων με εμφύσημα έχουν επίσης ανεπάρκεια. στην άλφα-1 αντιθρυψίνη.

 

Σχετικά άρθρα