Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Αλλαγές στο επίμαχο άρθρο για τα καρτέλ εργολάβων
Αλλαγές στο επίμαχο άρθρο για τα καρτέλ εργολάβων  thumbnail

Αλλαγές στο επίμαχο άρθρο για τα καρτέλ εργολάβων

Αλλάζει η διατύπωση του άρθρου 106 που οδηγούσε σε ατιμωρησία όχι μόνο για τη δράση των καρτέλ αλλά και για τα "συρρέοντα εγκλήματα".


Το koutipandoras.gr και ο Κώστας Βαξεβάνης είχαν εντοπίσει εξαρχής πως η διατύπωση οδηγεί σε γενικό ακαταδίωκτο για τα καρτέλ, μάλιστα ακόμη και για το "μαύρο" χρήμα που έχουν διακινήσει.


"(…) στο πολυνομοσχέδιο, με το άρθρο 106, προβλέπει πως τα καρτέλ (ανάμεσά τους αυτό των κατασκευαστικών που περιλαμβάνει 3 εργολάβους με 200 εταιρικά σχήματα) μπορούν να εξασφαλίσουν το ακαταδίωκτο, επιστρέφοντας όχι τα κλεμμένα αλλά τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί. Το συγκεκριμένο άρθρο, ακυρώνει τις ποινικές διώξεις που επικρέμονται πάνω από την κλεπτοκρατική ελίτ και μέσω του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.


Αν πρόκειται να κάνουμε μια στάθμιση για το τι είναι αναγκαίο αυτή τη στιγμή, ίσως πολλοί να πάρουν θέση υπέρ της εξασφάλισης εσόδων και όχι της τιμωρίας. Υπάρχουν όμως δύο λεπτομέρειες. Αν η κυβέρνηση το πιστεύει, τότε πρέπει να το ανακοινώσει με όλη την επιχειρηματολογία της και όχι να το περνάει βράδυ σε πολυνομοσχέδια. Πρέπει να ενημερώσει και να πείσει τον κόσμο που την επέλεξε γιατί είχε ως σημαία την πάταξη της διαφθοράς, πως αυτό είναι αναγκαίο. Δηλαδή να μην κόψει τη σύνταξη αλλά να εξασφαλίσει έσοδα από την άλλη όχθη του χρήματος. Η δεύτερη βασική λεπτομέρεια, είναι πως επιλέγει να ρυθμίσει εκκρεμότητες και ευθύνες για το πιο αδηφάγο και κομπραδόρικο κομμάτι του ελληνικού κεφαλαίου. Για τα καρτέλ των κατασκευαστικών και τους εθνικούς εργολάβους.


Σημαντικό επίσης είναι ποιά ακριβώς θα είναι η οικονομική απολαβή. Αν για παράδειγμα μια εταιρεία που έκλεψε μέσω του καρτέλ 1 δις, αλλά αναγκάζεται να πληρώσει απλώς το ποσό που τους έχει επιβληθεί ως πρόστιμο και το οποίο δεν υπερβαίνει το 10% του ποσού, τότε σίγουρα πρόκειται για μια συμφέρουσα μπίζνα όχι για την κυβέρνηση αλλά για τον επιχειρηματία. Κλέβει 100 και επιστρέφει το πολύ 10 εξασφαλίζοντας ακαταδίωκτο.


Η επιλογή αυτή, δηλαδή της νομοθέτησης στη ζούλα και χωρίς ενημέρωση για το πρόβλημα και τις ανάγκες που προκύπτουν, βάζει την κυβέρνηση σε μια διαδικασία συνδιαλλαγής παλαιού τύπου. Δεν έχει σημασία το επιχείρημα ότι το κάνει για καλό, αλλά το ότι το κάνει με αυτό τον τρόπο και με επιχειρήματα όχι πειστικά για την κοινωνία.


Στην κοινωνία υπάρχει μεγάλο κομμάτι που είναι έτοιμο να ανταλλάξει έσοδα με τιμωρία. Που θέλει να μπει ένας φυλακή, όχι για να εκδικηθεί αλλά για να πιστοποιήσει πως υπάρχει Δικαιοσύνη και παράδειγμα για το μέλλον. Το περί δικαίου αίσθημα μπορεί να μην εξασφαλίζει συντάξεις και έσοδα βραχυπρόθεσμα (μακροχρόνια το κάνει) αλλά εξασφαλίζει υποστηρικτές στην κοινωνία και πεποίθηση πως δημιουργείται μια άλλη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα για την οποία μπορούν να γίνουν και θυσίες.


(…) τέτοια ασυλία στα καρτέλ δεν τόλμησε ούτε ο Χατζηδάκης. Δεν είναι τυχαίο, που η αντιπολίτευση από το κόμμα του Κυριάκου ως την κοίτη του ξερο-Ποταμιού, η οποία ασκεί κριτική στον Τσίπρα ακόμη και για το ανύπαρκτο σπίτι του, δεν αντιδρά σε αυτό το θέμα που παρέχει προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης.


Μοναδικό επιχείρημα δεν μπορεί να είναι "ή θα πάρουμε λεφτά από αυτούς ή θα κόψουμε συντάξεις". Υπάρχει και το επιχείρημα αν θα υπάρχει τελικώς Δικαιοσύνη ή όχι και αν η κυβέρνηση μπορεί να κυβερνήσει με διαφορετικό τρόπο απ ό,τι οι άλλοι."


Η δημοσιογραφική ανάδειξη, του σοβαρού ζητήματος που προέκυπτε, είχε αποτέλεσμα και η κυβέρνηση κατέθεσε αλλαγή στη ρύθμιση για παραβιάσεις του ανταγωνισμού, ώστε να αίρεται το αξιόποινο μόνο για τις πράξεις για τις οποίες επιβάλλεται πρόστιμο και όχι και για τα "συρρέοντα εγκλήματα".


Πρόκειται για τη ρύθμιση στο άρθρο 106 του πολυνομοσχεδίου που συζητά η Βουλή και αφορά σχεδόν το σύνολο των κατασκευαστικών εταιρειών, η οποία είχε χαρακτηριστεί ως "χαριστική" για τους εργολάβους.


Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε ότι σε περιπτώσεις παραβίασης του ελεύθερου ανταγωνισμού αν καταβληθεί το πρόστιμο, εξαλείφεται το αξιόποινο "για μία και μόνο πράξη", εκείνη που αφορά το διοικητικό πρόστιμο, και όχι για τα συρρέοντα εγκλήματα.


Με την αρχική διατύπωση του άρθρου 106 με την πληρωμή του προστίμου επέρχετο πλήρης απαλλαγή για όλα τα αδικήματα που προκύπτουν από την πράξη παραβίασης του ανταγωνισμού.Πηγή: koutipandoras.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X