Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τρεις Ελληνες πολιτικοί σκιαγραφούν τον Ρώσο Πρόεδρο
Τρεις Ελληνες πολιτικοί σκιαγραφούν τον Ρώσο Πρόεδρο  thumbnail

Τρεις Ελληνες πολιτικοί σκιαγραφούν τον Ρώσο Πρόεδρο

Χρύσα Κλειτσιώτη, ethnos.gr 


'Οταν γνώρισα τον τσάρο' 


"Από τη μαύρη ζώνη στο τζούντο μέχρι την αγάπη του για την αμερικανική λογοτεχνία, από τις εξαιρετικές επιδόσεις του στο πιάνο μέχρι το πιλοτάρισμα, το ψάρεμα και το κυνήγι, ο πανίσχυρος Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει μια ισχυρή προσωπικότητα στη σκιά των μύθων.


Υστερα από σχεδόν 16 χρόνια στο προσκήνιο της εξουσίας, τόσο από τη θέση του Πρωθυπουργού όσο και του Προέδρου της Ρωσίας, καλλιεργεί εντυπωσιακά στα δυτικά media την εικόνα του ανθρώπου με τα πολλά πρόσωπα… Ωστόσο, όλοι αναγνωρίζουν ότι ο εκκεντρικός, μυστηριώδης και απρόβλεπτος ηγέτης της Ρωσίας πήρε τη χώρα του από το χέρι και την οδήγησε στο κλαμπ των ισχυρότερων κρατών του πλανήτη.


Το δημόσιο προφίλ του Ρώσου ηγέτη σκιαγραφούν τρεις Ελληνες πολιτικοί, που είχαν την ευκαιρία να τον συναντήσουν από τις θέσεις ευθύνης τους. «Εναν ψυχρό αίλουρο που δεν χάνει τον χρόνο του σε περιττά πράγματα», χαρακτηρίζει τον Πούτιν η Ντόρα Μπακογιάννη. «Αποπνέει δέος» συμπληρώνει ο Σίμος Κεδίκογλου. «Εδινε την εικόνα του ισχυρού, ευγενικού αλλά όχι προσιτού», καταλήγει ο Γιώργος Πεταλωτής.Ντόρα Μπακογιάννη


Ενας 100% ψυχρός αίλουρος που συζητά αμέσως επί της ουσίας


Ηταν το 2003, όταν η τότε δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, συνάντησε για πρώτη φορά τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Στόχος αυτής της επίσκεψης ήταν να συνεχίσω την προσπάθεια την οποία είχα ξεκινήσει ως υπουργός Πολιτισμού και να πείσω προκειμένου να πραγματοποιηθεί η έκθεση 'θησαυροί του Πριάμου' κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων».


Πέρασε το κατώφλι του Κρεμλίνου με τον Γιούρι Λουσκόφ, Δήμαρχο Μόσχας εκείνη την εποχή. «Μου έκανε εντύπωση ότι το Κρεμλίνο είχε ξαναχρυσώσει. Χρησιμοποιήθηκαν πολλά κιλά χρυσάφι για να επιχρυσωθεί όλο το ανάκτορο, με απόφαση του Πούτιν». Στη χρυσή αίθουσα του θρόνου στο Grand Palace του Κρεμλίνου, όπου θα γινόταν μια μεγάλη γιορτή, ήταν μαζεμένη όλη η ρώσικη ηγεσία. «Ανάμεσά τους στεκόμασταν κι εμείς ώσπου εμφανίστηκε ο Πούτιν. Ανέβηκε τα δύο από τα τρία σκαλοπάτια που οδηγούσαν στον θρόνο, ο οποίος παραμένει στη θέση του ακόμη και σήμερα. Ηταν όρθιος, μίλησε στα ρώσικα, αλλά δεν ξέρω τι είπε, διότι δεν υπήρχε μετάφραση. Αμέσως μετά κατέβηκε κι άρχισε να χαιρετάει τον κόσμο. Ηρθε η σειρά μου κι ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα πάρα πολύ γιατί στάθηκε πάνω από 20 λεπτά. Είχαμε γίνει «the talk of the town» («θέμα συζήτησης»). Ο ίδιος μιλάει πολύ καλά γερμανικά, οπότε συζητήσαμε δίχως παρεμβολές. Η κουβέντα μας εξαντλήθηκε στο Αγιον Ορος και στη σημασία της Ορθοδοξίας. Του εξήγησα ότι ως γυναίκα δεν έχω τη δυνατότητα να πάω. Γνώριζε πάρα πολύ καλά ότι ήμουν υπουργός Πολιτισμού και κάναμε μία αναλυτικότατη συζήτηση.


Ομολογώ ότι έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Περίμενα έναν Ρώσο Πρόεδρο να μου μιλήσει για εκατό άλλα θέματα τα οποία θα είχαν ενδιαφέρον. Βεβαίως δεν έχω καμμιά αμφιβολία ότι για τον Πούτιν αυτό δεν ήταν μόνο θέμα θρησκείας, ήταν θέμα στρατηγικής. Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύεσαι να τον αποκαλέσεις θρήσκο, αλλά σου δίνει την εντύπωση του θρήσκου».Από εκεί και πέρα ως υπουργός Εξωτερικών τον ξαναείδε πολλές φορές στην Ελλάδα και τη Ρωσία είτε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, είτε με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.


«Σου δίνει την εντύπωση ενός 100% ψυχρού αίλουρου, ενός ανθρώπου ο οποίος κινείται με πολύ σταθερούς στόχους και χωρίς να χάνει χρόνο σε περιττά πράγματα. Είναι από τους αρχηγούς κρατών που μπορείς να είσαι απολύτως βέβαιος ότι με το καλημέρα σας θα ξεκινήσει η ουσία της συζήτησης και στο γεια σας μόλις θα έχει τελειώσει. Δεν θα φας την ώρα του σε small talk».


Με τη βεβαιότητα ότι ο Πούτιν αποτελεί φυσιογνωμία σήμερα στη Ρωσία, χαρακτηρίζει θετική την επίσκεψή του στην Ελλάδα. «Μία χώρα σαν τη δική μας, χωρίς να ξεχνάει ποτέ πού βρίσκεται και πού είναι τα συμφέροντά της, δηλαδή ότι είναι δυτική χώρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει χρέος από την άλλη μεριά να μεγιστοποιεί σε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική τις σχέσεις με χώρες στις οποίες μπορεί να βρει κοινά σημεία επαφής και κοινά συμφέροντα. Και αναμφισβήτητα, η Ρωσία είναι μία από αυτές».


Αναρωτιέμαι αν σχολίασε ποτέ το ύψος της. «Δεν νομίζω ότι θα σχολιάσει πράγματα που τον ενοχλούν. Αντίθετα, σου δίνει να καταλάβεις ότι ξέρει.»Γιώργος Πεταλωτής


Ισχυρός, σίγουρος για τη χώρα του, ευγενικός, αλλά και απρόσιτος


Τον Φεβρουάριο του 2010 ο τότε Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα συνοδευόμενος και από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή, ο οποίος ήταν παρών σε όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις.


Αναμφισβήτητα η διαπροσωπική επαφή του Γιώργου Πεταλωτή με τον Πούτιν, δεν είχε καμμία σχέση με τις συναντήσεις με άλλους ηγέτες. Που ήδη ήταν πολλές.
«Η υποδοχή σε παγωμένο στρατιωτικό αεροδρόμιο με πολλά μέτρα, η διαδρομή με τις τεράστιες σοβιετικές λιμουζίνες να τρέχουν χιαστί στις παγωμένες λεωφόρους της Μόσχας, όπως και το μπρεζνιεφικής βαριάς διακόσμησης ξενοδοχείο 'Πρέζιντεντ' που διαμείναμε φιλοξενούμενοι από τη ρωσική κυβέρνηση με έντονα στοιχεία σοβιετικής ασφάλειας, σίγουρα προϊδέαζαν και για τις συναντήσεις».


Η ελληνική κρίση


Ο Πούτιν τότε Πρωθυπουργός, πανίσχυρος στην αστραφτερή πολυτέλεια του Κρεμλίνου, γνώριζε ότι συναντάται με την ηγεσία μιας μικρής αλλά ευρωπαϊκής χώρας που φαινόταν ότι θα πρωταγωνιστούσε στα επόμενα χρόνια με την άσχημη πορεία της. «Θερμότερος μεν από τη δημόσια εικόνα του, αλλά πάντα με τις αποστάσεις του πανίσχυρου. Η σαφώς πλεονεκτική του θέση επενδυμένη με ρωσικό πρωτόκολλο αλλά και νοοτροπία κάμπτονταν κατά τη συνάντησή μας από το ενδιαφέρον και τη βούλησή του να αντιληφθεί πίσω από τα λεγόμενα την πραγματική διάσταση του ελληνικού προβλήματος. Φαινόταν ότι έψαχνε το βάθος και την ουσία πίσω από τους τύπους, το οποίο έδειχνε ότι θα γίνει ευρωπαϊκό και με επιπτώσεις σε γεωπολιτικό επίπεδο, λόγω αγωγών και Τουρκίας κυρίως».


Αποτιμώντας, έξι χρόνια μετά, εκείνη την επίσκεψη, λέει ότι «έδινε την εικόνα του ισχυρού, ευγενικού αλλά όχι προσιτού, του σίγουρου για τη μεγάλη χώρα του αλλά και ανήσυχο για τον ίδιο λόγο. Τυπικός, γνώστης, αποφασιστικός, διεισδυτικός σαν προσωπικότητα, έδινε την εντύπωση ότι η στρατηγική είναι η κυρίαρχη επιλογή και πρίσμα για τον ίδιο και τη χώρα του.»Σίμος Κεδίκογλου


Είναι η δύναμη, το βλέμμα, στο διάβα του άνοιγε το πλήθος


Παρά το γεγονός ότι στην πρώτη του συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, το φθινόπωρο του 2011, αντάλλαξαν απλώς μια χειραψία, ο Σίμος Κεδίκογλου αποτύπωσε μια στιγμή που του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. «Αντιλήφθηκα την παρουσία του χωρίς να τον έχω δει. Φανταστείτε έναν συνεδριακό χώρο, επίπεδο, να σφύζει από κόσμο. Ο Πούτιν επιλέγει να μπει από την πίσω πλευρά της αίθουσας και τη διέσχισε από τη μια άκρη ως την άλλη ώσπου να ανέβει στο βήμα για να μιλήσει. Αισθάνθηκα ότι πέρασε σαν φαινόμενο 'Ερυθράς Θάλασσας' και 'Μωυσή'. Στο διάβα του άνοιγε το πλήθος.


Το 'χω δει και με άλλους ηγέτες αλλά με τον Ρώσο Πρόεδρο έγινε με ένα ξεχωριστό και μοναδικό τρόπο. Ηταν συντεταγμένο αυτό το άνοιγμα του κόσμου. Το εντυπωσιακό είναι ότι αν και δεν είναι ιδιαίτερα ψηλός, η εικόνα του δείχνει να επιβάλλεται σε πολύ ψηλότερους ανθρώπους. Πλησιάζοντάς τον πιο κοντά, αντιλαμβάνεσαι ότι όντως αυτός ο άνθρωπος αποπνέει κάτι. Τώρα, είναι η εξουσία, είναι η δύναμη, το διαπεραστικό βλέμμα, δεν ξέρω. Πάντως κάτι αποπνέει που δημιουργεί ένα δέος».


Αντώνης Σαμαράς και Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν σε μία από τις κατοικίες του Ρώσου Προέδρου στη Μόσχα. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον Σίμο Κεδίκογλου και ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον προσωπάρχη του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ συναντήθηκαν και πάλι στις 28 Γενάρη του 2014.


Αυτήν τη φορά, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο περιθώριο Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τη Ρωσία. «Εδώ, μας έκαναν καψώνια οι Ευρωπαίοι. Ο χώρος που μας παραχώρησαν για τη συνάντηση ήταν επιεικώς φτηνιάρικος. Ηταν όμως ένας τρόπος για να μας δείξουν ότι δεν τους αρέσει πολύ αυτή η συνάντηση. Είχαμε ενοχληθεί και ντρεπόμασταν γιατί καθόμασταν σε πλαστικές καρέκλες! Ωστόσο, ο Πρόεδρος Πούτιν συμπεριφέρθηκε λες και δεν κατάλαβε τίποτε. Θα μπορούσε να κάθεται σε έναν θρόνο εκείνη τη στιγμή. Δεν έδειξε να έχει καμιά διαφορά γι' αυτόν» καταλήγει ο κ. Κεδίκογλου."

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X