Ένα check up που πρέπει να κάνετε κάθε μέρα!

Ένα check up μία φορά το χρόνο συνίσταται από τους γιατρούς. Γιατί, όμως, να περιμένετε τη στιγμή εκείνη και να μην φροντίσετε να τσεκάρετε οι ίδιοι καθημερινά τον οργανισμό σας με απλές κινήσεις που ίσως σας βοηθήσουν να προλάβετε την εξέλιξη κάποιου προβλήματος;

Ας ρίξουμε μία ματιά σε πράγματα που οφείλουμε να προσέχουμε για να διαφυλάξουμε την υγεία μας!

Βάρος: Καλό θα είναι να ζυγίζεστε μία φορά την εβδομάδα, την ίδια πάντα ώρα, κατά προτίμηση το πρωί. Αν χωρίς να έχετε αλλάξει διατροφικές συνήθειες, παρατηρήσετε κάποια σημαντική αλλαγή στο βάρος σας, θα πρέπει να ανησυχήσετε. Μερικές φορές οι αυξομειώσεις βάρους υποδηλώνουν πρόβλημα στον θυρεοειδή αδένα.

Για να ελέγξετε τον θυρεοειδή σας, τεντώστε το χέρι σας μπροστά, στο ύψος των ώμων. Η παλάμη θα πρέπει να κοιτάζει προς τα κάτω. Ακουμπήστε πάνω στη ράχη της παλάμης μια κόλλα χαρτί και παρατηρήστε μήπως οι άκρες του χαρτιού τρέμουν έντονα, γιατί αυτό πιθανόν να σημαίνει υπερλειτουργία του θυρεοειδούς.

Σφυγμός: Η καλύτερη ώρα για να μετρήσετε το σφυγμό σας είναι νωρίς το πρωί, μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι. Ο μέσος όρος είναι περίπου 72 σφυγμοί το λεπτό. Αν έχετε από 57 ως 80 σφυγμούς το λεπτό, χρειάζεστε περισσότερη γυμναστική.

Νύχια:  Οι λευκές κηλίδες στα νύχια σας δεν πρέπει να σας ανησυχούν. Οφείλονται σε μια μικρή ανωμαλία της κερατονοποίησης και όχι σε έλλειψη ασβεστίου, όπως ως τώρα πιστεύαμε.

Λαιμός: Ψηλαφήστε  το πλαϊνό μέρος του λαιμού σας. Αν υπάρχουν ασυνήθιστα εξογκώματα, μπορεί να δηλώνουν κάποια μόλυνση ή την αρχή μιας βρογχοκήλης που σημαίνει ότι δεν λειτουργεί καλά ο θυρεοειδής.

Μάτια: Ένα λευκό δαχτυλίδι γύρω από το κερατοειδή χιτώνα μπορεί να σημαίνει υψηλή χοληστερίνη και κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αν πάλι τα μάτια σας πρήζονται συχνά, άνευ λόγου και αιτίας , απευθυνθείτε αμέσως σε γιατρό: μπορεί να είναι η σωματική προειδοποίηση για ένα σωρό ασθένειες.

Χέρια: Τα κρύα χέρια είναι συνήθως χαρακτηριστικό των ατόμων που είναι αγχώδη γιατί έχουν υπερέκκριση αδρεναλίνης. Περιορίστε την νικοτίνη και την καφεΐνη. Αν εξακολουθήσετε να έχετε το άγγιγμα το χιονάνθρωπου, κάντε μια εξέταση του κυκλοφορικού σας. Αν τα χέρια σας μυρμηγκιάζουν και αλλάζουν χρώματα (άσπρο, μελανό, κόκκινο) όταν εκτεθούν στο κρύο, μπορεί να πάσχετε από το σύνδρομο Ρεϊνό, το οποίο αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα φάρμακα. Αν μουδιάζουν και διψάτε διαρκώς, νιώθοντας ταυτόχρονα και μια εξάντληση, τότε πρέπει να εξετάσετε τις τιμές του σακχάρου στον οργανισμό σας.

Σχετικά άρθρα