Ποια συμπτώματα μας προειδοποιούν για εγκεφαλικό;

Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι ένα συχνό πρόβλημα υγείας που εμφανίζεται πια ακόμη και σε ανθρώπους νεαρότερων ηλικιών. Πολύ συχνά αφήνει ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό και την υγεία μας. Υπάρχει, λοιπόν, τρόπος να γνωρίζουμε πότε θα μας “χτυπήσει” το εγκεφαλικό ώστε να κινητοποιηθούμε και να το αντιμετωπίσουμε όσο πιο γρήγορα και όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται;

Ποια είναι τα συμπτώματα που μας προειδοποιούν για εγκεφαλικό επεισόδιο;

-Το ξαφνικό μούδιασμα, το μυρμήγκιασμα, η αδυναμία, ή η απώλεια της κίνησης στο πρόσωπο, στο χέρι ή στο πόδι, ειδικά όταν είναι από τη μία μόνο πλευρά του σώματός μας
-Ξαφνικές αλλαγές στην όραση
-Ξαφνικό πρόβλημα ομιλίας
-Ξαφνική σύγχυση ή δυσκολία στην κατανόηση απλών φράσεων

-Αιφνίδια προβλήματα στο περπάτημα ή απώλεια ισορροπίας
-Μια ξαφνική, σοβαρή κεφαλαλγία που είναι διαφορετική από τους προηγούμενους πονοκεφάλους που είχαμε

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει συνήθως ξαφνικά, αλλά μπορεί και να πάρει ώρες. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε αρχικά μία ήπια αδυναμία και καθώς περνάει η ώρα να μην είστε σε θέση να μετακινήσετε το χέρι ή το πόδι από τη μία πλευρά του σώματός σας. Γι’ αυτό αν εμφανίσετε σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου καλέστε αμέσως βοήθεια.

Πιο συγκεκριμένα:

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα συμπτώματα ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (που προκαλείται από θρόμβο του αίματος) ποικίλλουν από  άτομο σε άτομο. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στην πλευρά του σώματος που βρίσκεται απέναντι από την πλευρά του εγκεφάλου που συνέβη ο θρόμβος. Για παράδειγμα, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου επηρεάζει την αριστερή πλευρά του σώματος.

Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να είναι τόσο μικρά, ώστε να αγνοηθούν ή να περάσουν απαρατήρητα. Μερικοί άνθρωποι έχουν συμπτώματα που υποχωρούν μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι θα ακολουθήσει ένα πολύ σοβαρότερο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αιμμοραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα συμπτώματα ενός αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου (που προκαλείται από αιμορραγία στον εγκέφαλο) είναι συνήθως τα ίδια με αυτά που προκαλούνται  από έναν θρόμβο αίματος. Ωστόσο, μπορεί να έχετε συμπτώματα όπως: α) σοβαρή κεφαλαλγία, μερικές φορές σε μια συγκεκριμένη περιοχή, β) ναυτία και εμετός, γ) δυσκαμψία του αυχένα, δ)
ζάλη, σπασμοί ή αλλαγές στην ψυχική κατάσταση, όπως η ευερεθιστότητα, η σύγχυση και ενδεχομένως η απώλεια των αισθήσεων.

Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια συνήθως εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Τα συμπτώματα του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου αρχίζουν συνήθως πολύ ξαφνικά (μέσα σε δευτερόλεπτα) και επιδεινώνονται μέσα σε διάστημα αρκετών ωρών.

 

 

Σχετικά άρθρα