Η γυναικεία κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού;

Οι 40άρες και οι 50άρες γυναίκες με κατάθλιψη διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους δίχως αυτήν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ψυχική νόσος τις καθιστά ευάλωτες στα εγκεφαλικά σε πολύ νεώτερη ηλικία απ’ ό,τι αναμενόταν.

Η μελέτη διήρκησε 12 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε 10.547 γυναίκες ηλικίας 47 έως 52 ετών. Όσες έπασχαν από κατάθλιψη είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό σε σύγκριση με τις άλλες συνομήλικές τους.

Ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, όσες είχαν κατάθλιψη εξακολουθούσαν να έχουν 1,9 φορές υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάρολιν Τζάκσον, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κούηνσλαντ, στην Αυστραλία, δήλωσε ότι οι ισχύουσες οδηγίες για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων παραβλέπουν τον δυνητικό ρόλο της κατάθλιψης.

«Οι γιατροί πρέπει να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα της κακής ψυχικής κατάστασης και τις συνέπειες που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα», είπε.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι χρειαζόμαστε πιο στοχευμένες προσεγγίσεις για να προλαμβάνουμε και να θεραπεύουμε την κατάθλιψη στις νεώτερες γυναίκες».

Η κατάθλιψη είναι το συχνότερο πρόβλημα ψυχικής υγείας, προσβάλλοντας έναν στους δέκα ενήλικες κάποια στιγμή στη ζωή του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι ετησίως εκδηλώνουν κατάθλιψη 350 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Stroke» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ), άρχισε το 1998.

Οι εθελόντριες συμπλήρωναν κάθε τρία χρόνια ειδικά ερωτηματολόγια την ψυχική και την σωματική υγεία τους, με το σχεδόν 24% ανά τριετία να αναφέρουν πως πάσχουν από κατάθλιψη.

Έως το 2010 που ολοκληρώθηκε, καταγράφηκαν 177 πρώτα εγκεφαλικά μεταξύ των εθελοντριών.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, μεταξύ των οποίων η ηλικία, η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, συνήθειες του τρόπου ζωής (λ.χ. κάπνισμα, καθιστική ζωή) και χρόνια νοσήματα (λ.χ. υπέρταση, καρδιοπάθεια, παχυσαρκία, διαβήτης).

«Η παρατηρούμενη συσχέτιση φαίνεται να μπορεί μόνο εν μέρει να αποδοθεί σε παραδοσιακού παράγοντες κινδύνου, γεγονός που υπογραμμίζει τον δυνητικό ρόλο νέων παραγόντων κινδύνου ή βιολογικών μηχανισμών», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως παραμένουν άγνωστοι οι μηχανισμοί μέσω των οποίων αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού εξαιτίας της κατάθλιψης, αλλά μπορεί να παίζουν ρόλο οι επιδράσεις της στις φλεγμονώδεις και ανοσολογικές διεργασίες του οργανισμού, κατά την δρα Τζάκσον.

Ενδέχεται επίσης οι ασθενείς με κατάθλιψη να μην δίνουν σημασία στον τρόπο ζωής τους, ούτε να παίρνουν τα φάρμακα που χρειάζονται για προβλήματα όπως η υπέρταση ή η αυξημένη χοληστερόλη.

Προγενέστερες μελέτες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 30% – με τη διαφορά ότι εκείνες οι μελέτες είχαν διεξαχθεί σε γυναίκες μεγαλύτερες κατά 14 χρόνια, κατά μέσον όρο.

Πηγή: Τα Νέα online

 

Σχετικά άρθρα