Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Χολή και υγεία: πότε και πώς να αφαιρέσεις τις πέτρες ανώδυνα με την μέθοδο της λαπαροσκόπησης
Χολή και υγεία: πότε και πώς να αφαιρέσεις τις πέτρες ανώδυνα με την μέθοδο της λαπαροσκόπησης thumbnail

Χολή και υγεία: πότε και πώς να αφαιρέσεις τις πέτρες ανώδυνα με την μέθοδο της λαπαροσκόπησης

ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗ


Γράφει: ο Dr. Νικόλαος Φινοκαλιώτης, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ευρωκλινική Αθηνών.


Τηλ: 210 8040126 και 693-7085354
ΧΟΛΗ Είναι το υγρό που παράγεται στο ήπαρ και συμβάλει στην πέψη.
ΧΟΛΗΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ Είναι το όργανο εντός του οποίου συλλέγεται η χολή και το οποίο λαμβάνοντας χημικά ερεθίσματα κατά την δίοδο των τροφών από το 12δάκτυλο συσπάται και διοχετεύει την χολή μέσω του χοληδόχου πόρου στο έντερο προκειμένου να συντελεστή η πέψη.


ΑΙΤΙΑ ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗΣ  Δεν είναι ακόμα γνωστά ενοχοποιούνται διατροφικοί παράγοντες. Συχνή θεωρείται η ύπαρξη χολολίθων σε άτομα τις ίδιας οικογένειας μεταξύ των γενεών χωρίς να θεωρείται κληρονομική νόσος.


Επίσης αποπεπτοκώτα κύτταρα του βλεννογόνου της χοληδόχου κύστης αποτελούν λιθογόνους πυρήνες γύρω από τους οποίους χτίζεται ο χολόλιθος.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗΣ Αν και πολλές φορές η ύπαρξης χολολίθων δεν δημιουργεί συμπτώματα (σιωπηροί χολόλιθοι) διαγιγνόσκονται τυχαία σε check up. Συνήθως ο πόνος (κωλικός) στην άνω κοιλία και ειδικά στο δεξιό υποχόνδριο κάτω δηλαδή από το δεξιό πλευρικό τόξο με αντανάκλαση στον δεξιό ώμο ή στην δεξιά οσφυική χώρα είναι το κυριότερο σύμπτωμα, ιδίως μετά την λήψη γεύματος πλούσια σε λιπαρά, που οδηγεί τον ασθενή στον ιατρό. Επίσης συχνά είναι τα δυσπεπτικά ενοχλήματα (πρήξιμο κοιλίας ή έντονα γουργουριτά). Σε περίπτωση που ο λίθος αποφράξει τον κυστικό πόρο ο πόνος είναι πολύ δυνατός (ύδρωψ χοληδόχου κύστεως) και πολλές φορές συνοδεύτηκε από υψηλό πυρετό (εμπύημα χοληδόχου κύστεως).


Εάν ο λίθος περάσει μέσω του κυστικού στον χοληδόχο πόρο και δημιουργηθεί απόφραξη έχουμε σαν αποτέλεσμα τον ίκτερο και πολλές φορές εάν η απόφραξη γίνει στο ύψος του παγκρεατικού πόρου λόγω της εισόδου χολής σε αυτόν δημιουργείται παγκρεατίτιδα νόσος πολύ υψηλού κινδύνου.


Επομένως η πολλαπλή μικρή λιθίαση είναι πολύ περισσότερο επικίνδυνη από τους μεγάλους σε μέγεθος χολόλιθους, οι οποίοι λόγω μεγέθους παραμένουν στην χοληδόχο κύστη.


Το ECHO της χοληδόχου κύστης είναι πλέον αποτελεσματική εργαστηριακή μέθοδος για την διάγνωση των χολολίθων.


Η αντιμετώπιση της νόσου είναι αμιγώς χειρουργική. Μέθοδοι οι οποίες στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν για την θεραπεία της νόσου (διάλυση χολολίθων ή λιθοτριψία) έχουν πλέον εγκαταληφθεί.


Η χολοκυστεκτομή και ειδικά η λαπαροσκοπική μέθοδος είναι πλέον η θεραπεία εκλογής της νόσου.


Η ελαχιστοποίηση του πόνου λόγω του ότι η επέμβαση πραγματοποιείται μέσα από 4 τομές του ενός cm, όπως και η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς και η σύντομη επιστροφή του στην εργασία του, ως και το κοσμητικό αποτέλεσμα είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική μέθοδο.


Το γεγονός ότι ο οργανισμός χρειάζεται 5 ημέρες προκειμένου να ξεπεράσει το εγχειρητικό stress σε σχέση με τις 18 ημέρες αντίστοιχα της ανοιχτής μεθόδου είναι επίσης μεγάλο συγκριτικό αποτέλεσμα της λαπαροσκοπικής μεθόδου.


Η αποχή από την λήψη λιπαρών ουσιών ειδικά γαλακτοκομικών προϊόντων (πλην 0 λιπαρών) είναι η μοναδική προφύλαξη σε ασθενής με χολολιθίαση προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επιπλοκής.


Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή σε περίοδο ηρεμίας είναι προτιμότερη παρά αν αυτή πραγματοποιηθεί σε  φάση κρίσεως (χολοκυστίτις) οπότε και η ανατομία της περιοχής λόγω του τοπικού οιδήματος δυσχεραίνει την αναγνώριση των ανατομικών στοιχείων. Επίσης συνήθως η χολοκυστεκτομή είναι δυσχερέστερη μετά από κρίση χολοκυστίτιδος.


Είναι σαφές μετά από αυτά ότι με την διάγνωση της λιθιάσεως ο ασθενής θα πρέπει να καταφεύγει στον χειρουργό προκειμένου να προχωρήσει στην ασφαλή αντιμετώπιση της νόσου.   

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X