«Φάρμακο» για το άσθμα η βιταμίνη του ήλιου!

Ο χρόνος που περνάνε οι πάσχοντες από άσθμα στον ήλιο μπορεί να επηρεάσει την ασθένειά τους, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, η οποία παράγεται όταν εκτίθεται το δέρμα στον ήλιο, σχετίζονται με επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Αντιθέτως, τα υψηλά σχετίζονται με άμβλυνση των συμπτωμάτων, επειδή καταλαγιάζει ένας υπερδραστήριος μηχανισμός του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι πάσχοντες από άσθμα αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες στην αναπνοή επειδή οι αεραγωγοί τους έχουν φλεγμονή, διόγκωση και στένωση – προβλήματα για τα οποία συνήθως λαμβάνουν στεροειδή φάρμακα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο του άσθματος, αλλά οι ερευνητές του King’s College που πραγματοποίησαν τη νέα ήθελαν να βρουν που οφείλεται αυτό.

Έτσι, μελέτησαν την επίδραση της βιταμίνης D σε μία ουσία του οργανισμού που λέγεται ιντερλευκίνη-17. Η ουσία αυτή παίζει ζωτικό ρόλο στο ανοσοποιητικό, καθώς καταπολεμά τις λοιμώξεις, αλλά όταν βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα εμπλέκεται στο άσθμα. Όπως εξηγούν στην «Επιθεώρηση Αλλεργίας & Κλινικής Ανοσολογίας» (JACI) οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ανοσοποιητικής Ρύθμισης στις Αλλεργικές Νόσους Κάθριν Χαβρίλοβιτς, εξέθεσαν δείγματα αίματος από 28 πάσχοντες από άσθμα σε βιταμίνη D, με αποτέλεσμα να ελαττωθούν τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-17.

Οι ερευνητές έχουν ήδη αρχίσει κλινικές μελέτες στις οποίες χορηγούν σε ασθενείς συμπληρώματα βιταμίνης D, για να δουν εάν μπορούν να βοηθηθούν. Στόχος της έρευνάς τους είναι να βρουν τρόπο να αναχαιτίσουν την ιντερλευκίνη-17, δεδομένου ότι τα επίπεδά της είναι επταπλάσια σε όσους ασθματικούς δεν ωφελούνται ιδιαίτερα από τα φάρμακα για το άσθμα.

«Πιστεύουμε ότι η χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να καταστείλει την αντοχή στα στεροειδή, βελτιώνοντας έτσι την αντίδραση των ασθενών σε αυτά, αλλά και να ελαττώσει την ανάγκη για στεροειδή στους πάσχοντες που ρυθμίζονται καλά με αυτά», δήλωσε η δρ Χαβρίλοβιτς.

Πηγή: Ταnea.gr

Σχετικά άρθρα