Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Οι αντιδράσεις στην απόφαση του Eurogroup
Οι αντιδράσεις στην απόφαση του Eurogroup  thumbnail

Οι αντιδράσεις στην απόφαση του Eurogroup

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:


«Η Νέα Δημοκρατία, εδώ και μήνες, συστηματικά και υπεύθυνα, υποστήριζε την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με το βέλτιστο για τα ελληνικά συμφέροντα τρόπο. Με τρόπο που να συνοδεύεται από την εκταμίευση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης δόσης και από μία καλή λύση για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους.


Η κυβέρνηση καθυστέρησε επί επτά μήνες την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, φόρτωσε πολύ βαριά μέτρα στους Έλληνες, πρόσθεσε νέες επώδυνες και ταπεινωτικές υποχρεώσεις στη χώρα, όπως το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, επέβαλλε μόνιμα μνημόνια με τον «κόφτη», και φούσκωσε τις οφειλές του κράτους στους ιδιώτες.


«Τα έδωσε όλα» και δεν πήρε τίποτα!


Γιατί; Διότι είναι παντελώς αναξιόπιστη.


Ποιο ήταν το αποτέλεσμα του Eurogroup;


1ον: Η αξιολόγηση, που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, κάτι που δεν έγινε με ευθύνη της κυβέρνησης, ολοκληρώθηκε. Ή μάλλον σχεδόν ολοκληρώθηκε. Γιατί υπάρχουν και άλλα “κρυφά" προαπαιτούμενα, τα οποία ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί.


Σε κάθε περίπτωση, αυτή η καθυστέρηση:


• «Φούσκωσε» το λογαριασμό των μέτρων, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν ήδη ψηφιστεί 9 δις ευρώ μέτρα


• Πρόσθεσε νέες υποχρεώσεις στη χώρα μας, πέραν των όσων προβλέπονταν στο τρίτο Μνημόνιο, όπως είναι η δημιουργία του νέου, αιώνιου “Υπερταμείου" αποκρατικοποιήσεων


• Προσέθεσε ένα συμπληρωματικό, τέταρτο Μνημόνιο και μέσω αυτού έναν πρόσθετο, οριζόντιο και μόνιμο “κόφτη” μισθών και συντάξεων


• Διόγκωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες κατά 80% από τις αρχές του 2015.


2ον: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έγινε με το λάθος μείγμα μέτρων, ως αποτέλεσμα των ιδεοληψιών της κυβέρνησης. Νέοι φόροι, περισσότεροι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, εξοντωτικές εισφορές, που πλήττουν όλους τους Έλληνες, κυρίως όμως τους ασθενέστερους οικονομικά.


Και όπως έχει ήδη αποδειχθεί και από το πρώτο Μνημόνιο, αυτό το μείγμα μέτρων είναι οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο. Θα οδηγήσει, με βεβαιότητα, στην μελλοντική ενεργοποίηση του “κόφτη”.


3ον: Η δόση που συνοδεύει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπολείπεται σημαντικά του ποσού που είχε προγραμματιστεί να λάβει η Ελλάδα μέχρι σήμερα. Και μάλιστα αυτή θα δοθεί σταδιακά, υπό προϋποθέσεις και νέα προαπαιτούμενα. Ένα κομμάτι αυτής, και μάλιστα το μικρότερο, θα αποπληρώσει μόνο μέρος από τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Είναι προφανές ότι η συνολική τους αποπληρωμή μετατίθεται, στην καλύτερη περίπτωση, για το 2017, στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.


4ον: Η ρύθμιση για το χρέος παραμένει ασαφής, είναι αβέβαιη, τελεί υπό προϋποθέσεις και είναι μελλοντική. Ενώ τα μέτρα για τους πολίτες, για τα επόμενα αρκετά χρόνια, είναι επώδυνα και συνεχώς αυξάνονται. Σε κάθε δε περίπτωση η ρύθμιση αυτή συνοδεύεται από τη διατήρηση υψηλών δημοσιονομικών πλεονασμάτων για μακρά χρονική περίοδο, ενώ δεν γίνεται καθόλου λόγος για την εξέλιξη του μεγέθους χρέος/ΑΕΠ.


Η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για τα μόνιμα μνημόνια, την ταπεινωτική απώλεια εθνικής αξιοπρέπειας, την υπερφορολόγηση και την απώλεια 21 δις ευρώ εθνικού πλούτου που χάθηκαν εξαιτίας των πράξεων και παραλείψεών της.


Υπάρχει όμως άλλος δρόμος.


Αυτόν που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Με μεταρρυθμίσεις, με μείωση των δαπανών και των φόρων, για να έρθουν επενδύσεις, δουλειές, ανάπτυξη. Αυτά που η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει».Το tweet του Κουμουτσάκου για το Eurogroup


«Το Βατερλό απέχει μόνον 13 χιλ. από τις Βρυξέλλες…». Αυτό ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου στο Twitter για τις αποφάσεις της χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup, ανεβάζοντας και μία φωτογραφία από έναν πίνακα που απεικονίζει τη μάχη του Βατερλό.


Τις αποφάσεις της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup, σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, με αναρτήσεις που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ενώ θυμήθηκε και μία παροιμία που χρησιμοποιούσε ο πατέρας του.


«Θυμάμαι μία παροιμία του πατέρα μου, ταιριαστή για την περίσταση: "έδωσε το ρολόι και πήρε κομπολόι". Δεν χωνεύεται αυτό που έγινε. Φιάσκο», έγραψε στο Twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης.


«Τώρα σοβαρά θα γυρίσει ο Τσακαλώτος με ύφος πίσω, μετά από αυτό το φιάσκο; Όσο το διαβάζω τόσο δεν το πιστεύω! Μα τίποτε; Είναι δυνατόν;», συμπλήρωσε με δεύτερη ανάρτηση του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.Βαρβιτσιώτης: Η χώρα ξεβρακώθηκε


Με σκληρή γλώσσα μίλησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, για τη συμφωνία του Eurogroup, ενώ χαρακτήρισε τον Πάνο Καμμένο «μέγα κωλοτούμπα».


Ο κ.Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο Mega, είπε, σχετικά με τη χθεσινή συμφωνία του Eurogroup,: «Μην πουλάτε άλλο σανό. Είναι μία δύσκολη μέρα για τη χώρα. Δυστυχώς η χώρα ξεβρακώθηκε, μετά από μία αποτυχημένη 9μηνη διαπραγμάτευση, ξεβρακώθηκε».


«Πολύ ωραία θέση έχει η Νέα Δημοκρατία, ως κόμμα», σχολίασε η κ. Χρυσοβελώνη.


«Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα προκαταβολή και πήρε το τίποτα σε δόσεις», σχολίασε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά για τις αποφάσεις του Eurogroup και παρατήρησε ότι «η πολιτική τους επιβίωση είναι πάνω από το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων». «Η διατήρηση της καρέκλας τους μας κοστίζει ακριβά! Ποσό ακόμα;», συμπλήρωσε.


Η κ. Γεννηματά τόνισε πως «αντί να κουρευτεί το χρέος, κουρεύτηκε η απόφαση του 2012. Επικυρώθηκε το μνημόνιο για πάντα και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για έναν αιώνα», προσθέτοντας ότι η ρύθμιση του χρέους παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες κατ' επιταγήν του κ. Σόιμπλε.


Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η μη αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους δικαιούχους, η σύσταση του κοινωνικού ταμείου αλληλεγγύης, οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και η λίστα ιδιωτικοποιήσεων, έμειναν μετεξεταστέα.


Σημείωσε ότι για όλα αυτά η κυβέρνηση θα δώσει άμεσα επαναληπτικές εξετάσεις καθώς το ΔΝΤ «μένει Ελλάδα» και μάλιστα με συμπληρωματικό παράλληλο μνημόνιο και παραμένει η απορία «τι χειρότερο θα μας συνέβαινε χωρίς την πολύμηνη διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα;».


Τις αποφάσεις του Eurogroup σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτηση στο Facebook, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται κατόπιν πρόσκλησης του Γκι Φέρχοφστατ.


«Όλοι εδώ στις Βρυξέλλες -και αναφέρομαι κυρίως στους φίλους της Ελλάδας- λένε ότι για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε και έπρεπε να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού, να διαλυθούν πάλι τα πάντα, για να πάρει μια απόφαση. Και σε τέτοιες περιπτώσεις πληρώνεις ένα ακριβό τίμημα, ένα βαρύ λογαριασμό, που το πληρώνει βέβαια η ελληνική κοινωνία» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ποταμιού.


Και συμπληρώνει: «Παρόλα αυτά, ελπίζω η απόφαση του Eurogroup να προσφέρει μια πρόσκαιρη έστω σταθερότητα, κυρίως λόγω της χρηματοδότησης, που την αναμένει πως και πως η ελληνική οικονομία. Πιστεύω να έγινε μάθημα στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αυτή η χαμένη 'Ανοιξη και να μην έχουμε τα ίδια τον Οκτώβριο στην επόμενη αξιολόγηση. Αν και πολύ φοβάμαι ότι ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτόν δεν βάζουν μυαλό. Ή δεν μπορούν ή δεν ξέρουν ποιος είναι ο ρόλος τους».


«Με τη συμφωνία στο Eurogroup για τo κλείσιμο της αξιολόγησης επικυρώνεται και επιβραβεύεται το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, και συνεχίζει:


«Η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος, αφού κάθε εκταμίευση δόσης έχει ως προϋπόθεση νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αντίστοιχα και η όποια ‘ελάφρυνση’ του χρέους, το οποίο δεν δημιούργησε ο λαός, θα συνοδευτεί με νέα πακέτα μέτρων στις διάφορες φάσεις συζήτησής του, ανεξάρτητα πώς θα εκφράζονται και πώς θα καταλήγουν κάθε φορά οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στο ΔΝΤ και σε τμήματα των αστικών τάξεων της ΕΕ.


Τα ψέματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχαν κοντά ποδάρια, αφού οι νόμοι που μόλις ψηφίστηκαν δεν ήταν τα τελευταία δύσκολα μέτρα, όπως κορόιδευαν όλο το προηγούμενο διάστημα τα κυβερνητικά στελέχη.


Ο νόμος λαιμητόμος για το ασφαλιστικό, η εκτόξευση της φορολογίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η παράδοση των κόκκινων δανείων σε funds, το συμπληρωματικό μνημόνιο – αυτόματος κόφτης, δεν ήταν οι τελευταίοι αντιλαϊκοί νόμοι της ‘τελευταίας δύσκολης στροφής’, που υποσχόταν στο λαό η κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο που και η επόμενη αξιολόγηση προϋποθέτει νέα επίθεση, με αιχμή τα εργασιακά δικαιώματα, με ομαδικές απολύσεις, χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Άλλωστε, το έδαφος έχει ήδη προετοιμαστεί και με τις πρόσφατες απαιτήσεις που διατύπωσε ο ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές ενώσεις.


Η αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι η συμφωνία στο Eurogroup  για την Ελλάδα ‘θα αποτελέσει την αρχή εξόδου της χώρας από το φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης’ δεν αφορά την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, που έχουν φορτωθεί τα βάρη της κρίσης, αλλά το κεφάλαιο που προσδοκά ανάκαμψη των κερδών του. Με τα σημερινά δεδομένα, της διεθνούς και της εγχώριας οικονομίας, η πρόβλεψη για γρήγορη, σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν τεκμηριώνεται. Σε κάθε περίπτωση η όποια ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών θα συνοδευθεί με νέες επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις που περιλαμβάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ενώ θα παραμένει και θα ενισχύεται το αντιλαϊκό οπλοστάσιο κυβέρνησης-μονοπωλίων.


Τέλος στα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης – ΕΕ μπορεί να βάλει ο ίδιος ο λαός με την οργανωμένη πάλη του, την ανασύνταξη του κινήματος, τη λαϊκή συμμαχία στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής» τονίζει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.


 


Πηγή: enikos.gr, amna.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X