Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα  thumbnail

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.


Ο Πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Νίκο Αναστασιάδη στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου.
"Σας καλωσορίζω σε μία κρίσιμη και ενδιαφέρουσα περίοδο και για την περιοχή μας και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα και την Κύπρο ιδιαίτερα που το τελευταίο διάστημα έχουν αναδειχθεί ως ένα πεδίο σταθερότητας σε μία ευρύτερα ταραγμένη περιοχή. Η στενή μας συνεργασία και η προώθηση πρωτοβουλιών τριμερούς συνεργασίας για την ανάδειξη της ειρήνης και της σταθερότητας έχουν αναδείξει την Ελλάδα και την Κύπρο σε έναν ουσιαστικό πυλώνα για τη συνεργασία την οικονομική αλλά και για την ειρήνη και τη σταθερότητα" είπε ο κ. Τσίπρας.


"Νομίζω ότι ο ρόλος αυτός μας βοηθάει να δούμε με καλύτερους όρους και την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού πάντα υπό τη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου. Αυτή είναι μία πορεία που έχει σκαμπανεβάσματα, είναι ένας δρόμος αντοχής και όχι ένας δρόμος ταχύτητας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που έχουμε τη δυνατότητα να ακολουθούμε μία γραμμή που χαρακτηρίζεται από σύνεση αλλά και από αποφασιστικότητα" πρόσθεσε.


Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης είπε "Θα ήθελα να συγχαρώ την Ελλάδα γιατί επιτέλους κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο αβεβαιότητας και δυσκολιών. Πιστεύω ότι με την αποφασιστικότητα που σας διακρίνει, αν συνεχίσετε με συνέπεια αυτά τα οποία έχετε αναλάβει δεν έχουμε αμφιβολία ότι οι μέρες ελπίδας είναι μπροστά".Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο ότι "Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα είναι απολύτως συντονισμένες σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού".


Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, λύση για το Κυπριακό μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση των αποφάσεων των Οργάνων των Ηνωμένων Εθνών και ιδίως του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη βάση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. "Με μια Κύπρο κυρίαρχη, χωρίς καμία έκπτωση. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν νοούνται ούτε στρατεύματα κατοχής, ούτε εγγυήτριες δυνάμεις. Και αυτό το καθιστούμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση" τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο, τόσο για τη θερμή υποδοχή όσο και για την έμπρακτη συμπαράσταση. Αναφερόμενος στην παρούσα επίσκεψή του στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών με την ελληνική κυβέρνηση για την έως σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων καθώς και τις επόμενες κινήσεις αλλά και τις σχέσεις που αναπτύσσουν τα δυο κράτη με τις φίλες χώρες της Μεσογείου και όχι μόνο.


Συνεχίζοντας, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού γιατί, όπως σημείωσε, "οι θέσεις αρχής που προτάσσετε ενισχύουν τις δικές μας προσπάθειες", ενώ εξέφρασε την ελπίδα και η άλλη πλευρά να σταματήσει τους τακτικισμούς, "ώστε να υπάρξει ένας ειλικρινής διάλογος, που θα μας επιτρέψει να μετατρέψουμε τις υφιστάμενες διαφορές σε συγκλήσεις και να δώσουμε απάντηση σε δυο μεγάλα θέματα, που παραμένουν αναπάντητα, το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών και το θέμα των εγγυήσεων, όπου -ιδιαίτερα για το τελευταίο- έχουμε θέσει κάποιες απαράβατες αρχές που πρέπει να ισχύσουν". Και κατέληξε, επισημαίνοντας: "Σύγχρονα κράτη με εγγυήσεις και εγγυητές δεν προσφέρονται".Πηγή: amna.gr, enikos.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X