Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Μέθοδοι αντισύλληψης στο σεξ: Τι είναι η στρειροποίηση και ποιοι την επιλέγουν;
Μέθοδοι αντισύλληψης στο σεξ: Τι είναι η στρειροποίηση και ποιοι την επιλέγουν; thumbnail

Μέθοδοι αντισύλληψης στο σεξ: Τι είναι η στρειροποίηση και ποιοι την επιλέγουν;


Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου
Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας – Σεξολόγος
Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου


Πώς επιλέγεται η αντισυλληπτική μέθοδος στο ζευγάρι; Γιατί ο γιατρός δεν προτείναι πάντα μέθοδο υψηλής προστασίας; 


Κατ' αρχήν η επιλογή γίνεται από το ζευγάρι, ο γιατρός απλά προτείνει. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, για τους οποίους δεν περιοριζόμαστε πάντα στις μεθόδους υψηλής αποτελεσματικότητας. Για παράδειγμα, αν μια κοπέλα δεν έχει τακτικές σεξουαλικές επαφές, θα ήταν υπερβολή να παίρνει αντισυλληπτικό χάπι. Αν πάλι μια γυναίκα δεν έχει μείνει ποτέ έγκυος, η τοποθέτηση του σπιράλ δεν είναι η πρώτη επιλογή.


Ποιές αντισυλληπτικές μέθοδοι είναι περισσότερο διαδεδομένες στην Ελλάδα;


Το τράβηγμα (διακοπτόμενη συνουσία) είναι περισσότερο διαδεδομένο στον αγροτικό πληθυσμό, ενώ το προφυλακτικό στους ημιαστικούς και αστικούς πληθυσμούς. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση της χρήσης του προφυλακτικού, σαν προληπτικό μέτρο κατά της μετάδοσης του AIDS.


Πώς θα διαλέξει μια γυναίκα την αντισυλληπτική μέθοδο που της ταιριάζει;


Θα πρέπει κατ' αρχήν να ξέρει τι ακριβώς θέλει. Χρειάζεται μια πολύ αποτελεσματική μέθοδο γιατί έχει συχνές επαφές; Έχει σπάνιες και ευκαιριακές επαφές; Πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγει μια εγκυμοσύνη, ή μπορεί να τη ριψοκινδυνέψει; Μπορεί να βασίζεται στη συνεργασία του συντρόφου ή όχι; Με βάση αυτές τις βασικές πληροφορίες θα διαλέξει με τη συνεργασία του γιατρού και τη μέθοδο που θα εφαρμόσει.


Τι είναι η στειροποίηση;


Είναι η χειρουργική κατάργηση της γονιμότητας με διακοπή της συνέχειας των σαλπίγγων στη γυναίκα και των σπερματικών πόρων στον άντρα. Θεωρούνται κατ' αρχήν μη αναστρέψιμες μέθοδοι αντισύλληψης. Υπό-λογίζεται ότι μέσα σε δύο χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες πάνω από 800.000 γυναίκες και 1.500.000 άντρες υποβλήθηκαν σε στειροποίηση.


Ποιο είναι το κύριο μειονέκτημα της στειροποίησης;


Η στειροποίηση είναι κατ' αρχήν μη αναστρέψιμη μέθοδος ελέγχου της γονιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες και οι άντρες που υποβάλλονται σε μια τέτοια επέμβαση χάνουν οριστικά τη δυνατότητά τους να είναι γόνιμοι. Στην εποχή μας όμως η πιθανότητα αλλαγής συντρόφου ή συζύγου είναι αρκετά συχνή και γι αυτό το λόγο η στειροποίηση θα πρέπει να εφαρμόζεται με πολλή προσοχή.


Οι αντισυλληπτικές μέθοδοι πόσο επηρεάζουν την ερωτική ζωή ενός ζευγαριού;


Οι αντισυλληπτικές μέθοδοι, αν είναι ιατρικά ελεγμένες, βελτιώνουν την ερωτική ζωή, περιορίζοντας το άγχος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και βοηθώντας τη γυναίκα να νοιώθει σίγουρη και επιθυμητή. Σε λίγες περιπτώσεις τα ζευγάρια περιγράφουν αρνητική επίδραση της αντισύλληψης που χρησιμοποιούν στην ερωτική τους επιθυμία. Στις περιπτώσεις αυτές ή πρόκειται νια μια από τις σπάνιες παρενέργειες της αντισυλληπτικής μεθόδου, ή το ζευγάρι απορρίπτει συναισθηματικά τη μέθοδο.Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X