Αυτοί είναι οι 5 λόγοι που αποσπάται η προσοχή μας!

Πόσες φορές δεν έχει τύχει να πρέπει να ολοκληρώσετε μία δουλειά, αλλά να σας είναι αδύνατον να συγκεντρωθείτε; Σε αντίθεση με το αρχαιοελληνικό ρητό  που υποστήριζε πως “το μεν πνεύμα πρόθυμο, η δε σαρξ ασθενής”, στην περίπτωση αυτή το πνεύμα… ταξιδεύει με αποτέλεσμα να μην μπορούμε με τίποτα να ανταπεξέλθουμε σε αυτό που μας έχει ανατεθεί.

Πού οφείλεται, όμως, αυτή μας η αδυναμία;

Τα social media

Θέλετε  να συγκεντρωθείτε για να τελειώσετε ένα σημαντικό έγγραφο για τη δουλειά, για να διαβάσετε την ύλη που σας απομένει για την εξεταστική ή για να ξεκινήσετε τις δουλειές του σπιτιού, αλλά σας είναι αδύνατον. Ένα ακόμη ποστάρισμα στο facebook ή ένα νέο tweet που μόλις σκαρφιστήκατε σας απορροφούν την προσοχή και καταλήγετε να αναβάλλετε οποιαδήποτε άλλη υποχρέωσή σας.

Τι μπορείτε να κάνετε; Αποφύγετε την είσοδο σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ενώ εργάζεστε. Εάν νιώθετε την ανάγκη να επικοινωνήσετε οπωσδήποτε, κάντε το στα διαλείμματά σας, ενώ για να αντισταθείτε στον πειρασμό φροντίστε να βάλετε το laptop σας κάπου όπου δεν θα υπάρχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο για μερικές ώρες.

Το κινητό

Ίσως ακόμη πιο εθιστικό και από τα social media είναι το κινητό σας. Ελάχιστοι μπορούν να το αγνοήσουν όταν χτυπά, απαντώντας όμως μία κλήση χάνουμε όχι μόνο πολύτιμο χρόνο, αλλά και την απαραίτητη προσοχή και συγκέντρωση για να επιστρέψουμε στη δουλειά που κάναμε πριν χτυπήσει.

Τι μπορείτε να κάνετε; Αν πιστεύετε ότι η κλήση δεν είναι επείγουσα αφήστε την να πάει στον τηλεφωνητή. Εάν εργάζεστε πάνω σε κάτι σημαντικό βάλτε το κινητό σας στο αθόρυβο, ώστε να μην μπαίνετε κάθε φορά στον πειρασμό να το σηκώσετε. Στη συνέχεια, επιλέξτε μία συγκεκριμένη ώρα μέσα στη μέρα όπου θα ακούτε τα μηνύματα του τηλεφωνητή σας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας αποσπάσει λιγότερο την προσοχή από ό,τι αν απαντούσατε σε κάθε κλήση.

Βαριέστε!

Κάποιες από τις δουλειές που πρέπει να κάνουμε μέσα στη μέρα δεν είναι τόσο ενδιαφέρουσες όσο κάποιες άλλες. Οι βαρετές αυτές δραστηριότητες συνήθως διακόπτονται κάθε λίγα λεπτά για να σηκώσουμε ένα τηλέφωνο, να πάμε τουαλέτα, να ξεσκονίσουμε το γραφείο… Και όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η βαρετή δραστηριότητα να διαρκεί ακόμη περισσότερο.

Τι μπορείτε να κάνετε; Κάντε μια συμφωνία με τον εαυτό σας: Αν καταφέρετε να ολοκληρώσετε σύντομα την εργασία που σας φαίνεται τόσο βαρετή, κερδίζετε ένα 10λεπτο διάλειμμα. Επιβραβεύστε κιόλας τον εαυτό σας με τον αγαπημένο σας καφέ ή το αγαπημένο σας σνακ. Τα βαρετά μας καθήκοντα είναι πιο εύκολο να διεκπαιρεωθούν όταν προσβλέπουμε σε κάτι.

 

Οι λάθος σκέψεις

Είναι πολύ δύσκολο να επικεντρωθείτε στη δουλειά που έχετε μπροστά σας όταν περνούν από το μυαλό σας χίλιες δυο άλλες σκέψεις, όπως οι δουλειές του σπιτιού που πρέπει να γίνουν, το αν πρέπει να χάσετε κιλά,  το ότι δεν απάντησε στο μήνυμά σας ο σύντροφός σας ή ότι έχετε αργήσει να αποκατασταθείτε. Οι σκέψεις οποιουδήποτε είδους πέρα από αυτές που αφορούν στη δουλειά σας είναι ένα ισχυρό μέσο απόσπασης της προσοχής.

Το μπορείτε να κάνετε; Ένας τρόπος για να κρατήσετε μακριά αυτές τις σκέψεις είναι να τις καταγράψετε. Κάντε μια λίστα με όλα όσα σας απασχολούν και σκεφτείτε τα ή κάντε τα μόλις ολοκληρώσετε τη δουλειά σας.  

Το στρες

Όταν νιώθετε πως έχετε πάρα πολλά να κάνετε, σας είναι δύσκολο να επικεντρωθείτε στη δουλειά σας. Το άγχος έρχεται σε αυτές τις περιπτώσεις να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Μπορεί, μάλιστα, να σας προκαλέσει σφίξιμο στο στήθος, πονοκέφαλο ή ταχυκαρδιά δυσκολεύοντάς σας να δουλέψετε.

Τι μπορείτε να κάνετε;  Εφαρμόστε τεχνικές μείωσης του στρες που θα σας βοηθήσουν να χαλιναγωγήσετε τις στρεσογόνες σκέψεις, έτσι ώστε να μην αποσπούν την προσοχή σας.

 

Σχετικά άρθρα