Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "Η αναπηρία δεν είναι θέμα πρόνοιας, είναι υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων"
"Η αναπηρία δεν είναι θέμα πρόνοιας, είναι υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων" thumbnail

"Η αναπηρία δεν είναι θέμα πρόνοιας, είναι υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων"

"Η αναπηρία είναι υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η υλοποίηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και στην Ελλάδα και προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση".


Τα παραπάνω επεσήμανε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με αφορμή το γεγονός ότι σήμερα πραγματοποιείται στην Λάρισα συνέδριο της Συνομοσπονδίας το οποίο υποστηρίζεται από την περιφέρεια Θεσσαλίας και το δήμο Λαρισαίων.


Είναι η πρώτη φορά που το Γενικό Συμβούλιο της ΕΣΑμεΑ συνέρχεται σε πόλη της ελληνικής περιφέρειας ενώ στο επίκεντρο της ημερίδας είναι το θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κοινωνική Προστασία και Άτομα με Αναπηρία σε περίοδο Οικονομικής Κρίσης".


Όπως τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης αναμφισβήτητα τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους βιώνουν την κρίση σε όλες της τις μορφές πιο επώδυνα και πιο άμεσα γιατί πάντοτε το κόστος διαβίωσης λόγω της αναπηρίας είναι μεγαλύτερο και σε περίοδο κρίσης δυσβάσταχτο. Δοκιμάζονται τα δικαιώματα, η ικανότητα των ανθρώπων να ανταποκρίνονται σε βασικές και στοιχειώδεις ανάγκες επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και συνεχίζει: "Το αναπηρικό κίνημα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα στην προστασία των ατόμων με αναπηρία ώστε να προστατευτούν όσο το δυνατόν από τις επιπτώσεις της κρίσης. Προωθήσαμε και προωθούμε τη θέση ότι η αναπηρία είναι υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και αυτό συνιστά την ανάγκη σε όλα τα επίπεδα να υπάρξει ριζική αλλαγή προσέγγισης των πολιτικών για άτομα με αναπηρία. Πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε στην Ελλάδα ότι η αναπηρία είναι θέμα πρόνοιας. Και αυτό μπορεί να συμβεί με την υλοποίηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρία. Γι’ αυτό και κάλεσα -και το αποδέχτηκαν- τους δημάρχους Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, Νεάπολης Συκεών Σ. Δανιηλίδη και Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκη, καθώς και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό που συμμετέχουν στο συνέδριο, να υλοποιήσουμε κοινωνικά πρόγραμμα σε δήμους και περιφέρειες με βάση τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και στόχο την υλοποίηση της σύμβασης".


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X