Γιατί πονάει η κοιλιά μου;

Η αιτία των κοιλιακών προβλημάτων μπορεί να δύσκολο είναι να εντοπιστεί. Μερικές φορές τόσο μικρά όσο και τα σοβαρά κοιλιακά προβλήματα αρχίζουν με τα ίδια συμπτώματα. Ευτυχώς, τα περισσσότερα κοιλιακά προβλήματα είναι ήσσονος σημασίας και η θεραπεία στο σπίτι είναι το μόνο που χρειαζόμαστε.

Η ένταση του πόνου, η θέση του καθώς και άλλα συμπτώματα που μπορεί να έχουμε θα μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε τι τον προκαλεί.

Ο γενικευμένος πόνος εντοπίζεται στη μισή κοιλιά ή και σε μεγαλύτερο μέρος της μπορεί να προκληθεί από πολλές διαφορετικές ασθένειες και συνήθως υποχωρεί χωρίς ιατρική περίθαλψη. Η δυσπεψία και η γρίπη του στομάχου είναι κοινά προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν τον γενικευμένο αυτό πόνο, ενώ ο πιο  έντονος πόνος μπορεί να είναι σύμπτωμα της απόφραξης των εντέρων.

Ο λεγόμενος τοπικός πόνος βρίσκεται σε όλη την κοιλιά, έρχεται ξαφνικά και χειροτερεύει και είναι πιο πιθανό να είναι σύμπτωμα ενός σοβαρότερου προβλήματος. Ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας μπορεί να αρχίσει ως γενικευμένος πόνος αλλά συχνά εντοπίζεται σε μία περιοχή της κοιλιάς, ενώ ο πόνος από την ασθένεια της χοληδόχου κύστης ή του πεπτικού έλκους συχνά ξεκινά σε μια περιοχή της κοιλιάς και παραμένει στην ίδια θέση. 

Οι κράμπες είναι ένα είδος πόνου που έρχεται και φεύγει. Πολλές γυναίκες έχουν κράμπες με την έμμηνο ρύση τους. Δεν αποτελεί συνήθως αιτία ανησυχίας, εκτός αν η κατάσταση χειροτερέψει  και διαρκεί πάνω από 24 ώρες. Κράμπες που έρχονται μαζί με άλλα δευτερεύοντα προβλήματα υγείας μπορεί να είναι επώδυνες αλλά συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό.

Περιστασιακά, ο έντονος πόνος που έρχεται ξαφνικά μπορεί να είναι σύμπτωμα ρήξης στομάχου ή εντέρων, συστροφής των όρχεων ή των ωοθηκών, πέτρας στα νεφρά, νόσου της χοληδόχου κύστης ή προβλημάτων των αιμοφόρων αγγείων. Μια επίσκεψη στο γιατρό είναι απαραίτητη όταν έντονος κοιλιακός πόνος έρχεται ξαφνικά και κρατάει για αρκετές ώρες ή ημέρες.

Τέλος, πολλά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος. Ορισμένα φάρμακα προκαλούν επίσης παρενέργειες, όπως δυσκοιλιότητα, που μπορεί να κάνει τον κοιλιακό πόνο χειρότερο.

 

Σχετικά άρθρα