Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τσίπρας – Πούτιν στο Βυζαντινό – Χριστιανικό Μουσείο (βίντεο)
Τσίπρας - Πούτιν στο Βυζαντινό - Χριστιανικό Μουσείο (βίντεο)  thumbnail

Τσίπρας – Πούτιν στο Βυζαντινό – Χριστιανικό Μουσείο (βίντεο)

Μπροστά από την εικόνα "Ανάληψη" του Ρώσου δημιουργού Αγ. Ανδρέι Ρουμπλιόφ, μαθητή του Θεοφάνη στην Κωνσταντινούπολη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εγκαινίασαν έκθεση στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους των Ελληνορωσικών σχέσεων στο Βυζαντινό-Χριστιανικό Μουσείο που επισκέφτηκαν από κοινού την Παρασκευή.


Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, η κοινή μας πρωτοβουλία αποβλέπει να επιβεβαιώσει τους στενούς δεσμούς και να διευρύνει τις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς μας.Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη των κοινών ριζών πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι δεν είναι τυχαίο που με την παρουσία σας εγκαινιάζεται ένα τόσο σοβαρό έκθεμα σε μουσείο της Ελλάδας. Αναφερόμενος στον καλλιτέχνη ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο Αγ. Αντρέι Ρουμπλιόφ έδωσε στην εικόνα τα ρωσικά χαρακτηριστικά και την ρωσική πνευματικότητα. Δίκαια λοιπόν είπε ο Αλέξης Τσίπρας η ρωσική τέχνη θεωρείται πηγή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.


Ο Πρωθυπουργός είπε ότι έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε ένα ρωσικό εθνικό θησαυρό που σχεδόν ποτέ δεν βγαίνει από την χώρα. Μαζί με την κόρη της Ακρόπολης που βρίσκεται στην Ρωσία, αποδεικνύουμε την σημασία που δίνουμε στην συνεργασία των λαών μας. Παράλληλα, μέσω των αρμόδιων φορέων, αποκτάται και η τεχνογνωσία στον τομέα συντήρησης εικόνων.


Αυτό, αποτελεί ένα δείγμα της παραδοσιακής δυναμικής που προσπαθούμε να αναδείξουμε με το κοινό έτος 2016. Έχουμε την ευκαιρία με τα εγκαίνια, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, να επιδείξουμε την ενίσχυση των δεσμών και της φιλίας μεταξύ των δύο λαών και να εκφράσουμε την δέσμευση και βεβαιότητα ότι οι δεσμοί αυτοί θα ενισχυθούν και στο άμεσο μέλλον.Ο Πρόεδρος Πούτιν


Στους πνευματικούς δεσμούς της Ρωσίας με το Βυζάντιο, "την θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση του οποίου συνεχίζει και η Ελλάδα σήμερα" αναφέρθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε δηλώσεις του κατά την ξενάγησή του στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. Με αφορμή το έργο του περίφημου Ρώσου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιόφ, το οποίο εκτίθεται στο μουσείο, ο κ. Πούτιν σημείωσε πως ο Ρουμπλιόφ άντλησε την έμπνευσή του από την θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση του Βυζαντίου, λαμβάνοντας απ' αυτό τεχνογνωσία και δημιουργικά μέσα, στα οποία ο ίδιος πρόσθεσε το λεγόμενο "ρωσικό ύφος". "Για μεγάλο χρονικό διάστημα το όνομά του το ήξεραν μονάχα οι ειδικοί – και μόνον στον 20ο αιώνα τα δημιουργήματά του έγιναν γνωστά στο ευρύτερο κοινό – ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρώσος Πρόεδρος και τόνισε πως η έκθεση του έργου του Αντρέι Ρουμπλιόφ, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών του "2016 – Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας".Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο Ρώσος Πρόεδρος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας που έχει φιλοτεχνηθεί με την τεχνική του ψηφιδωτού.


Η εικόνα προέρχεται από την Τρίγλια της Βιθυνίας, κοντά στην Κωνσταντινούπολη και κατέληξε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ως ένα από τα "Κειμήλια Προσφύγων", που έφθασαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922) και την ανταλλαγή των πληθυσμών (1923).Πηγή: amna.gr, enikos.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X