Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Τι δεν λένε οι γιατροί στους παχύσαρκους νέους
Τι δεν λένε οι γιατροί στους παχύσαρκους νέους thumbnail

Τι δεν λένε οι γιατροί στους παχύσαρκους νέους

Πολλοί παχύσαρκοι νεαροί ενήλικες στις ΗΠΑ δεν ξέρουν ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νεφροπάθειας, αναφέρουν ερευνητές.


“Παρ' όλο που η χρόνια νεφροπάθεια τυπικά εκδηλώνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες, η ασθένεια μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, συχνά όμως χωρίς να αναγνωρίζεται έγκαιρα” σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, αναπληρωτής Καθηγητής στο Albert Einstein College of Medicine, στη Νέα Υόρκη.


Η ομάδα του ανέλυσε στοιχεία από 7,000 ενήλικες, ηλικίας 20-40 ετών στις ΗΠΑ. Βρήκαν ότι 11% των παχύσαρκων Μεξικάνων-Αμερικανών και το 6% των λευκών και έγχρωμων είχαν αυξημένα επίπεδα της πρωτεϊνης αλβουμίνης στα ούρα. Αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται λευκωματουρία αποτελεί ένδειξη ότι τα νεφρά δε λειτουργούν φυσιολογικά και τοποθετεί σε αυξημένο ρίσκο χρόνιας νεφροπάθειας αναφέρουν οι ερευνητές. Ανάμεσα στους νεαρούς ενήλικες με λευκωματουρία, σε λιγότερους από 5% αναφέρθηκε ότι είχαν νεφροπάθεια σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικό περιοδικό στο διαδίκτυο.


“Οι γιατροί και οι επιμελητές δημόσιας υγείας πρέπει να κάνουν περισσότερα για να τη διακρίνουν και να φροντίζουν τους νέους ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο για πρώιμη, προοδευτική νεφροπάθεια ούτως ώστε να υιοθετούν τις αλλαγές που θα αποτρέψουν την εμφάνισή της.”


Περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιας νεφροπάθειας κατά τη διάρκεια της ζωής τους, συνήθως όταν είναι μεγαλύτερης ηλικίας.


“Επειδή οι εναλλακτικές αντιμετώπισης της χρόνιας νεφροπάθειας είναι περιορισμένες, η πρόληψη είναι η καλύτερη προσέγγιση όσων διατρέχουν κίνδυνο. Ενας υγιεινότερος τρόπος ζωής των νεαρών ενηλίκων θα συμβάλλει σε υγιή νεφρά αργότερα.”


Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η κοιλιακή παχυσαρκία (abdominal obesity) μπορεί να είναι επιβλαβής για το συκώτι πριν ακόμα εκδηλωθεί υψηλή πίεση ή διαβήτης – που και τα δύο συνδέονται με την παχυσαρκία. H κοιλιακή παχυσαρκία (abdominal obesity) ορίζεται ως η περιφέρεια μέσης 35 ιντσών ή παραπάνω για μη-έγκυες γυναίκες και 40 ιντσών ή παραπάνω για τους άνδρες.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X