Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Επιστολή Τσακαλώτου και οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Επιστολή Τσακαλώτου και οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης thumbnail

Επιστολή Τσακαλώτου και οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Σε θρίλερ μετατρέπεται ξανά η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, αφού μια εβδομάδα μετά τη συμφωνία για δόση και χρέος, η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές της, διεκδικώντας την ουσιαστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης.


Τα ανοιχτά θέματα που εντοπίστηκαν την περασμένη Δευτέρα από τους τεχνοκράτες της Ευρωζώνης δεν έκλεισαν ούτε και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο κορυφής, που έγινε με τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου.


Μετά από τρεις ώρες διαπραγμάτευσης σε υψηλούς τόνους, άφησαν ανοιχτά τα πιο σοβαρά από τα θέματα για τα οποία η Αθήνα έμεινε καθώς φαίνεται "μετεξεταστέα" στο πακέτο της αξιολόγησης.


Στο πακέτο του ασφαλιστικού, το θέμα με την μη ανάκτηση των ποσών από τις αναδρομικές περικοπές του ΕΚΑΣ στους 100.000 δικαιούχους που χάνουν το επίδομα λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων, αποδεικνύεται μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι αναμενόταν.


Οι δανειστές θέλουν να έχουν αναλυτικά την κλίμακα του ΕΚΑΣ στους δικαιούχους για τους οποίους περικόπτεται.


Θέλουν επίσης να μάθουν τα ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη του κενού των 80 εκατ. ευρώ που δημιουργεί η συγκεκριμένη παρέμβαση. Δηλώνουν επίσης τη δυσφορία τους και για το γεγονός ότι ένα από τα θέματα του ασφαλιστικού αρχίζει να ξηλώνεται πριν καλά-καλά εφαρμοστεί.


Επιμένουν επίσης, στη διόρθωση των εκπτώσεων στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, που έχουν νομοθετηθεί καθώς επίσης και το ασφαλιστικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με λιγότερο από 2000 κατοίκους.


Το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας επιμένει ότι δεν θα γίνουν αλλαγές σε όσα νομοθετήθηκαν και ότι τελικά οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ σε καμμία περίπτωση δεν θα επιστρέψουν αναδρομικά το επίδομα που έχουν πάρει το πρώτο εξάμηνο του χρόνου.


Στο θέμα των "κόκκινων" δανείων και ειδικά την συμμετοχή στις αγοραπωλησίες των δανείων που έχουν την εγγύηση του δημοσίου, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης βρέθηκε ξανά αντιμέτωπος με την συμμαχία ΕΚΤ και ΔΝΤ.


Οι δύο από τους τρεις δανειστές επέμεναν και χθες ότι πλην των στεγαστικών δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας μέχρι και 140.000 ευρώ, όλα τα υπόλοιπα δάνεια θα πρέπει να διαπραγματεύονται χωρίς εξαιρέσεις.


Ειδικά για τα δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου, παρά το ότι αναγνωρίζουν ότι είναι ενδεχόμενο να υπάρξει δημοσιονομικό πρόβλημα, η εμμονή των δανειστών έχει προφανή αιτία.


Τα δάνεια που είναι εγγυημένα από το δημόσιο θα γίνουν ανάρπαστα από τα distress funds, ακριβώς γιατί θα πληρωθούν σίγουρα.


Στις αποκρατικοποιήσεις κλείνει το θέμα του Ελληνικού (η σύμβαση υπογράφεται μέσα στην εβδομάδα) και στη συνέχεια θα πρέπει να βγει και το χρονοδιάγραμμα που θέλει την κύρωση της από τη Βουλή μέχρι και το τέλος Ιουνίου.


Επίσης έχει συμφωνηθεί να περάσει σε κάποιο επόμενο νομοσχέδιο και διάταξη με την οποία χορηγείται ασυλία από ποινικές διώξεις στη διοίκηση του νέου υπερταμείου.


Μάχη με τον χρόνο


Οι ελπίδες της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι "ουρές" της αξιολόγησης το αργότερο μέχρι και την Τετάρτη για δύο λόγους.


Ο πρώτος είναι ότι την Πέμπτη 3 Ιουνίου η ΕΚΤ, έχει κανονίσει να συζητήσει την επαναφορά της παρέκκλισης για τα ελληνικά ομόλογα, κάνοντας τα ξανά δεκτά ως εγγυήσεις για τον δανεισμό των ελληνικών εμπορικών τραπεζών.


Αν υπάρχουν αντιρρήσεις από μέλη του ΔΣ σχετικά με το αν έκλεισε ή όχι η πρώτη αξιολόγηση τότε η συζήτηση μπορεί να αναβληθεί.


O δεύτερος είναι προφανής:


Πριν ελεγχθεί ξανά το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων από την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης σε νέα συνεδρίαση, δεν ξεκινά η διαδικασία για την έγκριση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε στο Eurogroup της περασμένης Τρίτης, από την οποία η Ελλάδα θα πάρει ως πρώτη υπο-δόση 7,5 δισ. ευρώ.


Η διαδικασία της έγκρισης της δόσης θα διαρκέσει περίπου 15 ημέρες, από την στιγμή που η Ελλάδα θα κλείσει και τα τελευταία προαπαιτούμενα της δόσης.


Επιστολή Τσακαλώτου στους δανειστές με τα ελληνικά "όχι"


Τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης περιγράφει, σύμφωνα με πληροφορίες των "Νέων", με επιστολή του προς τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ορισμένες από τις εκκρεμότητες δεν θα υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση είτε γιατί οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν ταλαιπωρηθεί ήδη με δύσκολες ψηφοφορίες είτε γιατί τα θέματα που βάζουν οι θεσμοί έχουν εξαντληθεί με τεχνικές συζητήσεις.


Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο γράμμα του που έχει αποδέκτες τους Πιερ Μοσκοβισί (Κομισιόν), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) ο Τσακαλώτος εξηγεί αναλυτικά πως η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει συνολικά οκτώ από τα προαπαιτούμενα των θεσμών, θεωρώντας πως επί της ουσίας δεν υπάρχει λόγος να συμβεί αυτό.


Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει τους αποδέκτες της επιστολής σε ποια ακριβώς θέματα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί άμεσα και σε ποια θεωρεί ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις.


Το πλαίσιο των ορίων της κυβέρνησης συζητήθηκε και σε σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια του οποίου επισημοποιήθηκαν και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων, η κυβέρνηση προτίθεται να υλοποιήσει το σύνολο των εκκρεμοτήτων, οι οποίες είναι περίπου 150 αλλά στην πλειονότητά τους αφορούν διορθώσεις σε διατυπώσεις – ωστόσο δεν ανταποκρίνεται σε οκτώ σημεία αιχμής. Ενα από αυτά αφορά τα ενεργειακά καθώς οι θεσμοί ζητούν επακριβώς από την κυβέρνηση να απαντήσει ποιο θα είναι το εναλλακτικό της σχέδιο σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει αποτελεσματικά εκείνο για τον ΑΔΜΗΕ. Επί της ουσίας ζητούν η κυβέρνηση να δεσμευτεί για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε ενδεχόμενο αποτυχίας του σχεδιασμού της.


Ενα άλλο θέμα, εξίσου σημαντικό για το Μέγαρο Μαξίμου, είναι αυτό που αφορά τα ειδικά μισθολόγια. Με βάση τις πληροφορίες, η κυβέρνηση αρνείται να αποσύρει τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα να υπάρξει ξεπάγωμα των ειδικών μισθολογίων έως τις 31/12/16 και επιμένει στη διατήρησή της.


Αυτό είναι άλλωστε ένα θέμα που έχει να κάνει με τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε ανακοινώσεις από το βήμα της Βουλής, όπως επίσης και τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, δεδομένων των γνωστών διαφωνιών του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου και συνολικά των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αρμόδιες πηγές επαναλαμβάνουν ότι όσα είπε ο Πρωθυπουργός για τη δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση και ότι θα γίνουν πραγματικότητα.


Ενα τρίτο θέμα που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Μαξίμου και αναφέρεται στην επιστολή Τσακαλώτου αφορά το αίτημα των θεσμών να καταργηθεί η κατηγορία των συντάξεων που δίνονται για λόγους ατυχημάτων, θέμα που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Realnews.


Πηγή: real.gr, enikonomia.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X