Πέφτει η αρτηριακή πίεση το βράδυ;

Είναι γεγονός πως η αρτηριακή μας πίεση πέφτει κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά όχι τόσο όσο μέχρι πρότινος πίστευαν γιατροί και επιστήμονες. Την αποκάλυψη αυτή κάνει έρευνα που διεξήχθη στο University College London.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία συσκευή που τοποθετείται στον καρπό, η οποία βασίζεται στη μέτρηση της πίεσης του αίματος μέσω της ανίχνευσης του παλμικού κύματος στον καρπό και όχι στην άμεση μέτρηση της πίεσης.

Αυτό τους βοήθησε στο να είναι ακριβέστερη η μέτρηση της πίεσης κοντά στην καρδιά του κάθε συμμετέχοντα στη μελέτη σε διάστημα 24 ωρών χωρίς να τους ενοχλεί.

Η νέα αυτή τεχνολογία αποκάλυψε ότι η πίεση του αίματος κοντά στην καρδιά είναι πολύ υψηλότερη κατά τη διάρκεια του ύπνου απ’ ό,τι πιστευόταν παλαιότερα. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension και τα ευρήματά της θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές συνέπειες στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μελλοντικών θεραπειών για την ελάττωσης της αρτηριακής πίεσης.

Ο επικεφαλής της έρευνας, ο καθηγητής Bryan Williams υποστηρίζει: «Αυτή η μελέτη παρέχει την πρώτη περιγραφή της φυσικής διακύμανσης της πίεσης του αίματος κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας και όλης της νύχτας σε ό,τι αφορά στις μετρήσεις που έχουν ληφθεί κοντά στην καρδιά.

Αυτό που αποδείξαμε είναι ότι η πίεση κοντά στην καρδιά δεν πέφτει τόσο πολύ κατά τη διάρκεια του ύπνου όσο νομίζαμε μέχρι πρότινος, όταν είχαμς ως  βάση τις συμβατικές μετρήσεις πίεσης που λαμβάνονται από το χέρι.

Τα ευρήματα αυτά θα βοηθήσουν οδηγώντας  τους γιατρούς να επανεξετάσουν τις προσεγγίσεις τους για τη μέτρηση και τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης”.

 

Σχετικά άρθρα