Αυξάνονται τα εγκεφαλικά στους νέους!

Τα εγκεφαλικά επεισόδια γίνονται ολοένα πιο συχνά στις νεώτερες ηλικίες και ήδη το ένα στα πέντε εκδηλώνονται σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.

Όπως γράφουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας» (AANJ), ανέλυσαν στοιχεία από 1,3 εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες, και διαπίστωσαν πως ενώ το 1993 το 13% των εγκεφαλικών καταγραφόταν σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών, το 2005 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 19%.

Και αυτό, παρότι τα κρούσματα εγκεφαλικών ήταν το 2005 λιγότερα.

Η βρετανική Εταιρεία Εγκεφαλικών (Stroke Association) χαρακτήρισε τα ευρήματα ανησυχητικά.

«Η αύξηση των εγκεφαλικών στους νέους πιθανώς οφείλεται στην εξάπλωση προβλημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία και η αυξημένη χοληστερόλη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπρετ Κισέλα, επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων απ’ όλους τους κατοίκους, ηλικίας άνω των 20 ετών, του Σινσινάτι και του Βόρειου Κεντάκι. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα εγκεφαλικά που καταγράφηκαν μεταξύ τους το 1993, το 1999 και το 2005.

Όπως διαπίστωσαν, όχι μόνον αυξήθηκαν τα εγκεφαλικά στα άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών, αλλά γενικά η μέση ηλικία εκδήλωσης του εγκεφαλικού μειώθηκε από τα 71 χρόνια το 1993 στα 69 χρόνια το 2005.

Την ίδια χρονική περίοδο, μειώθηκαν τα εγκεφαλικά στους ηλικιωμένους.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες χώρες της Δύσης, όπως η Βρετανία, σύμφωνα με προγενέστερες μελέτες.

«Τα εγκεφαλικά θεωρούνται πρόβλημα των ηλικιωμένων, αλλά η παρούσα μελέτη και πολλές προγενέστερες υπενθυμίζουν ότι μπορούν να προσβάλλουν και τους νέους», δήλωσε ο δρ Ντέιβιντ Ουέρινγκ, νευρολόγος στο University College του Λονδίνου.

«Το εγκεφαλικό συμβαίνει μέσα ένα λεπτό, αλλά οι συνέπειές του μπορεί να κρατήσουν μια ζωή», πρόσθεσε η δρ Κλαιρ Ουώλτον, από την βρετανική Εταιρεία Εγκεφαλικών.

«Η εκδήλωση εγκεφαλικού σε έναν νέο άνθρωπο μπορεί να τον αφήσει με προβλήματα που θα τον ταλαιπωρούν για πολλές δεκαετίες», πρόσθεσε.

«Δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις τα εγκεφαλικά μπορούν να προληφθούν, οι νέοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι άτρωτοι και ότι πρέπει να προσέξουν τον εαυτό τους, κόβοντας το τσιγάρο, υιοθετώντας υγιεινή διατροφή και ασκούμενοι περισσότερο».

Πηγή: Τα Νέα online

Σχετικά άρθρα