Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / «Οφσάιντ με τις off shore» (βίντεο)
«Οφσάιντ με τις off shore» (βίντεο)  thumbnail

"Οφσάιντ με τις off shore" (βίντεο)

Η εφημερίδα “Αυγή” κυκλοφορεί σήμερα με πρωτοσέλιδο "Οφσάιντ με τις off shore", ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τη ρύθμιση με τις off shore.


"Κόκκινη γραμμή για την κοινωνία το ασυμβίβαστο μεταξύ πολιτικής ενασχόλησης και "εξωχώριας" οικονομικής δραστηριότητας σε φορολογικούς παραδείσους, έστω και "φορολογικά συνεργάσιμους’’" γράφει η Αυγή και επισημαίνει: "Η νομική δυνατότητα υπουργών, βουλευτών και εν γένει κρατικών λειτουργών να αναπτύσσουν οικονομικές δραστηριότητες σε "φορολογικά συνεργάσιμα" κράτη, μεταξύ των οποίων και δεκάδες "φορολογικοί παράδεισοι", σε μια περίοδο που τα βάρη της εξόδου από την κρίση επωμίζονται όσοι δεν έχουν οδό διαφυγής, αποτελεί κοινωνική πρόκληση και πρέπει αμέσως να αρθεί".


Παράλληλα αναφέρει ότι: "Είτε το απαίτησαν οι δανειστές είτε το εισηγήθηκε η GRECO (ομάδα κρατών για την καταπολέμηση της διαφθοράς), η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ουσιαστικό λόγο να επιμείνει σε μια διάταξη που αφενός σκανδαλίζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και αφετέρου δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί, διότι καμμία κυβέρνηση και κανένα πρόσωπο δεν θα μπορέσουν να σταθούν στη θέση τους. Το γεγονός ότι κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα η Ν.Δ. γνώριζαν το θέμα και τώρα υποκρίνονται τον ανήξερο προφανώς και δεν πρέπει να λειτουργήσει συμψηφιστικά".


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Σκουρή για το real.gr έντονες διεργασίες συντελούνται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για τη διάταξη των εξωχώριων εταιρειών στο νόμο για το πόθεν έσχες.


Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται συζήτησε το θέμα που δημιουργήθηκε, μετά και το πρωτοσέλιδο της Αυγής, σε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες και σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους συναρμόδιους υπουργούς.


Οι απόψεις είναι διιστάμενες καθώς ένα μέρος συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα επιμένει στη διάταξη, ο Πρωθυπουργός όμως φέρεται να συζητά το ενδεχόμενο αναθεώρησης.


Το πρωτοσέλιδο της “Αυγής” σχολίασε ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας, στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου στο Star.


"Ίσως χρειάζεται μία ρύθμιση για να αρθεί η παρεξήγηση, διότι δεν υπάρχει θέμα επί της ουσίας, είπε ο κ. Μπαλάφας και πρόσθεσε: "Δεν νοείται Έλληνας πατριώτης, δεν με ενδιαφέρει αν είναι πολιτικός ή όχι, που σε αυτή τη φάση προσπαθεί με διάφορα τέτοια κόλπα και τέτοιες ενέργειες, έστω και αν τυπικά είναι νόμιμες, να βγάλει χρήματα έξω για να μην υποστεί τις όποιες επιβαρύνσεις".


"Η πρόθεση δεν ήταν να διευκολύνεται κανείς να πάει σε εξωχώριες εταιρίες, αλλά στο πλαίσιο μίας αντίληψης που έχουν οι Ευρωπαίοι για τον ανταγωνισμό να μην εμποδίζεται κάποιος να έχει τη δυνατότητα να κινηθεί και να βγάλει χρήματα προς τα έξω. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτο. Το θεωρώ ανήθικο πολιτικά για όποιον ασκεί αξίωμα. Αν υπήρχαν τέτοιοι θα ήταν πολύ χρήσιμο να βγουν στη σέντρα. Να ανακοινώσουν ποιοι είναι αυτοί", ανέφερε ο κ. Μπαλάφας.


Τέλος απαντώντας στο ερώτημα αν πρόκειται για “λάθος της κυβέρνησης” ο Γιάννης Μπαλάφας απάντησε: "Έπρεπε να προσεχθεί περισσότερο. Ακόμα  και ο τρόπος που είναι διατυπωμένο δημιουργεί εσφαλμένη εντύπωση".Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αναφέρθηκε στη διάταξη που αφορά τις off shore εταιρείες τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν το πήρα χαμπάρι γιατί είμαι από τους βουλευτές που έκανα αγώνα για το άρθρο 106".


Μιλώντας στα "Παραπολιτικά", ο κ. Παπαχριστόπουλος είπε: "Θέλω να πιστεύω ότι είμαι ο πρώτος βουλευτής που ζήτησα να αποσυρθεί το άρθρο 178. Έγινε αυτό χθες το πρωί. Κάνω την αυτοκριτική μου αλλά πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους και οι 300 βουλευτές, όχι μόνο εγώ. Δηλαδή το ΚΚΕ που υποτίθεται τα πιάνει όλα, είπε Όχι αλλά δεν έκανε καμμία νύξη μέσα στη Βουλή. Κιχ δεν ακούστηκε από κανέναν βουλευτή" και συνέχισε: "Έχουνε δίκιο οι βουλευτές σε αυτό που λένε ότι στο μέλλον θα πρέπει να μελετάμε τα νομοσχέδια. Εγώ δεν το πήρα χαμπάρι γιατί είμαι από τους βουλευτές που έκαναν αγώνα για το άρθρο 106, που ξέρετε τι σήμαινε, και για το ΕΚΑΣ. Αυτό δεν το πήρα χαμπάρι".


"Για μένα off shore και πολιτικός δεν υπάρχει. Οδηγία, ξε-οδηγία της ΕΕ και του ΔΝΤ εδώ θα έπρεπε πραγματικά η κυβέρνηση να αντιταχθεί από την αρχή. Καταρχήν να το σηκώσει το θέμα, δεν είχε κανένα λόγο να κρυφτεί και να μην το πάρουμε χαμπάρι, εκεί συντάσσομαι με αυτούς που κάνουν την κριτική, να το σηκώσει και να πει: "Κύριοι, μας έρχεται αυτό το πράγμα, ελάτε κάτω να δούμε τι κάνουμε", πρόσθεσε ο κ. Παπαχριστόπουλος και συμπλήρωσε: "Δεν το πήρα χαμπάρι και ζητάω συγγνώμη για αυτό. Δεν έχω παρατρεχάμενους, δεν έχω μετακλητούς, δεν έχω επιτελείο. Έχω δύο κοριτσάκια που τα λυπάται η ψυχή μου, δουλεύουν 30 ώρες την ημέρα δηλαδή τι να τους πω!"Τροπολογία θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή με την οποία θα απαγορεύεται και θα θεωρείται ασυμβίβαστη η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε off shore, δήλωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος.


Όπως είπε η Όλγα Γεροβασίλη "η απαγόρευση δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά. Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική".


"Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για τη συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό Kοινοβούλιο" υπογράμμισε.


Αναλυτικά η δήλωση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου:


"Η κυβέρνηση με την διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά με την Ελληνική Δημοκρατία, έπραξε το σωστό.


Προσδιόρισε δηλαδή με σαφήνεια τα όρια της απαγόρευσης, ώστε η διάταξη να μπορεί να εφαρμοστεί και η απαγόρευση να έχει νόημα.


Η προηγούμενη διάταξη που με πανηγυρισμούς είχε περάσει το 2010 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απαγόρευε μεν τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, ήταν όμως πρακτικά ανεφάρμοστη καθώς δεν όριζε την έννοια της εξωχώριας εταιρείας.


Την ίδια στιγμή δε επέτρεπε την συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή.


Ακριβώς αυτή η αντίφαση δημιουργούσε εσκεμμένη σύγχυση και οδηγούσε σε μη εφαρμογή της απαγόρευσης.


Την επισήμανση αυτή είχε από τότε κάνει και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής.


Για τον ίδιο λόγο και η ομάδα κρατών εναντίον της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco) ζήτησε την αλλαγή της διάταξης ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί.


Παρά τις σαφείς διευκρινίσεις που έχουν ήδη δοθεί, όσοι κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε λίστες  και έχουν εμπλακεί αποδεδειγμένα σε διακίνηση μαύρου χρήματος – πολιτικοί και εκδότες-  κουνάνε το δάχτυλο στην Αριστερά για δήθεν προσπάθεια συγκαλύψεων και παροχής προνομίων στο πολιτικό προσωπικό.


Επειδή η Αριστερά αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν αστειεύεται σε ό,τι αφορά ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου του πολιτικού χρήματος, σήμερα σηκώνουμε το γάντι.


Απέναντι στην πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς.


Αύριο καταθέτουμε στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της Κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, των Ευρωβουλευτών, Γενικών Γραμματέων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας.


Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά.


Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική.


Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό Κοινοβούλιο.


Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν την διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.


Όποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε  να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στη κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά.


Σε αυτό τον τόπο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεχτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης".


Πηγή: enikos.gr, real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X