Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κατατέθηκε η τροπολογία για απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε off shore (βίντεο)
Κατατέθηκε η τροπολογία για απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε off shore (βίντεο) thumbnail

Κατατέθηκε η τροπολογία για απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε off shore (βίντεο)

Κατατέθηκε η τροπολογία για την καθιέρωση καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα στην αλλοδαπή, για τα πολιτικώς εκτειθέμενα πρόσωπα.


Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση της Γεωργίας στην ΕΕ. Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια. Η κυβέρνηση αναμένεται να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία επί της νέας διάταξης.


Οι αντιδράσεις των κομμάτων


«Ύστερα από την κατακραυγή του συνόλου της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου, η κυβέρνηση αναγκάζεται συρόμενη να υποχωρήσει στη διάταξη για τις off shore», τονίζει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της ζητώντας μάλιστα να μάθει από την κυβέρνηση «ποιος υπουργός εμπνεύστηκε αυτήν την σκανδαλώδη ρύθμιση και ποιους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πήγαν να καλύψουν;». Με ανακοίνωση του το Γραφείου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω την άθλια, όπως τη χαρακτηρίζει, μεθόδευσή της.


«Έντρομη η κυβέρνηση από την καθολική αντίδραση και αποδοκιμασία αποσύρει άρον – άρον την σκανδαλώδη και ύποπτη διάταξη για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε off shore εταιρείες», σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ μετά τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου σχετικά για την επίμαχη διάταξη για τις εξωχώριες εταιρείες.


«Αφού έκανε την ανάγκη φιλοτιμία, η κυβέρνηση προχωράει στην αλλαγή της διάταξης για τις off shore. Είναι ένα βήμα. Εμείς θα επιμείνουμε και για το επόμενο. Δεν μπορούν οι υπουργοί να έχουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και τις ιδέες τους στην Ελλάδα», σχολίασε το Ποτάμι για την ανακοίνωση της κυβέρνησης να αλλάξει την επίμαχη διάταξη για τις εξωχώριες εταιρείες.


Το Ποτάμι επανέλαβε την πρότασή του οι κοινοβουλευτικές ομάδες να προχωρήσουν τουλάχιστον σε μια αυτοδέσμευση, καθώς, όπως σημειώνει, «δεν μπορούν οι βουλευτές και οι πολιτικοί κάθε βαθμίδας να έχουν τις κύριες καταθέσεις τους "προστατευμένες" έξω από την χώρα. Ας αλλάξουμε αφού ζητάμε και από τους Έλληνες να αλλάξουν».«Πρέπει να δοθεί μία απάντηση στο παραπλανητικό, λαϊκίστικο και υποκριτικό ερώτημα, ποιος υπουργός εμπνεύστηκε αυτή την τροπολογία και ποιους υπουργούς της κυβέρνησης προσπαθεί να καλύψει», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, από το βήμα της Bουλής, αναφερόμενος στη διάταξη για τις off shore.


«Οφείλουν όλοι να γνωρίζουν ότι κανένας υπουργός δεν την εμπνεύστηκε και κανέναν υπουργό δεν θέλει να καλύψει. Η τροπολογία, η επίμαχη διάταξη που σήμερα καλούμαστε να τροποποιήσουμε, είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας και ανάγκη εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «κανένας υπουργός δεν χρειάζεται κάλυψη με αυτή τη διάταξη. Αν κάποιος ξέρει, να βγει να το πει και να μην κάνει πολιτική σπέκουλα».  Αποχώρησε από την συνεδρίαση της Βουλής, όπου συζητείται αυτή την ώρα η τροπολογία για τις off shore, η Νέα Δημοκρατία.


Μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Νίκου Δένδια, η ΝΔ κατήγγειλε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και εν μέσω έντασης, η κοινοβουλευτική ομάδα αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας.


«Ένα τέταρτο άντεξε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή την υπεράσπιση της πολιτικής ηθικής και της διαφάνειας. Αποκαλύφθηκαν…», είναι το σχόλιο που ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό της στο twitter η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό την αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση της τροπολογίας με την οποία εισάγεται καθολική και γενική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός της χώρας.


«Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από την Βουλή, μόλις βρέθηκε μπροστά σε μια πιο αυστηρή διάταξη για το ζήτημα των εταιρειών του εξωτερικού» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού για την στάση που τήρησε η αξιωματική αντιπολίτευση, αποχωρώντας από τη συζήτηση της τροπολογίας στη Βουλή για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες του εξωτερικού.


«Η ονομαστική ψηφοφορία αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την ανέξοδη ρητορική περί διαφάνειας, για το κόμμα των εξωχώριων δραστηριοτήτων και του κ. Παπασταύρου. Κατά τα άλλα νομίζουν ότι έτσι θα αποσπάσουν το ηθικό πλεονέκτημα από την Αριστερά» αναφέρει η κυβέρνηση.


Τα πυρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης δέχεται η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, για την καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες.


Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης που πήραν τον λόγο καταλόγισαν στην κυβέρνηση ένοχη και ύποπτη στάση, ενώ οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έκαναν λόγο για υποκρισία.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε την κατάθεση αίτησης για ονομαστική ψηφοφορία του κόμματός του ενώ επέκρινε την αποχώρηση της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αποχώρηση της ΝΔ δεν είναι λύση. Σημαίνει ενοχή και αποφυγή για να γίνει συζήτηση σε ένα μείζον ζήτημα που ενδιαφέρει την κοινωνία και είναι στοιχείο της κρίσης και της διαφθοράς που έφεραν την Ελλάδα εδώ όπου βρίσκεται σήμερα».


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπάθησε να εξαπατήσει την Βουλή φέρνοντας μια «πονηρή και ενοχή ρύθμιση» και προσέθεσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες για αυτό.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, μίλησε για «γενικευμένη υποκρισία και λαϊκισμό», τόσο της κυβέρνησης όσο και των κομμάτων που έχουν σημαντικότατες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος επεσήμανε ότι η αποχώρηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κρίνεται από τον ελληνικό λαό και προσέθεσε ότι η υποκρισία περισσεύει για αυτούς που αμφισβητούν ότι είναι πράγματι προαπαιτούμενο.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης έκανε λόγο για «πολιτική απάτη που αποκαλύφθηκε» τόσο της κυβέρνησης, όπως είπε, που έφερε τη σκανδαλώδη ρύθμιση όσο και της ΝΔ, που είναι «βουτηγμένη στα σκάνδαλα της πολιτικής διαφθοράς».


«Δεν θα μπούμε σε δικολαβικά παιχνίδια», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, καταλογίζοντας υποκρισία στην ΝΔ για την αποχώρησή της από τη συζήτηση και στην κυβέρνηση ότι αποδεικνύει πως η γυναίκα του Καίσαρα φαίνεται τίμια αλλά δεν είναι τίμια. «Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες ότι σε συνθήκες κυριαρχίας του καπιταλισμού και του κεφαλαίου μπορεί να αντιμετωπίζουμε τη σήψη και τη διαφθορά. Παρά τις επιφυλάξεις μας, όμως, θα την ψηφίσουμε», κατέληξε.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς τόνισε ότι η προηγούμενη διάταξη δεν ήταν ούτε ηθική ούτε έντιμη ενώ εξέφρασε έντονες ενστάσεις και για την σημερινή τροπολογία που, μεταξύ άλλων, όπως είπε, είναι άδικη ενώ την ίδια στιγμή αίρει το αξιόποινο αδίκημα όσων τυχών αποκαλυφθούν.


Διαβάστε την σχετική διάταξη:


http://www.enikos.gr/data/files/5aa37138a88f28ae785d267426f33946.pdfΠηγή: amna.gr, enikos.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X