Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πρωτομηνιά με ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες
Πρωτομηνιά με ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες  thumbnail

Πρωτομηνιά με ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες

"Μπαράζ" αυξήσεων σε βασικά είδη και υπηρεσίες φέρνει από σήμερα η αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24% και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε 11 νησιά. Τα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερα εκατοντάδες αγαθά, ενώ την ίδια στιγμή παράγοντες της αγοράς εμφανίζονται προβληματισμένοι, καθώς εκτιμούν ότι αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης.


Πιο αναλυτικά, από σήμερα:


Καταργείται η έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο. Σε όλα αυτά τα νησιά, ο κανονικός συντελεστής θα εκτοξευθεί από το 16% που είναι σήμερα στο 24%.


Οι αυξήσεις του ΦΠΑ αναμένεται να προκαλέσουν ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα πρώτης ανάγκης. Από τον κατάλογο των ανατιμήσεων από την αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ εξαιρούνται κατά βάση οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και ύδρευσης που μένουν στον ΦΠΑ 13% (αν και κατά ένα μέρος τους επιβάλλεται και ΦΠΑ 24%).


Θα αυξηθούν όμως οι τιμές σε χιλιάδες άλλα προϊόντα και υπηρεσίες αφού ΦΠΑ 24% επιβάλλεται:


στην σταθερή και κινητή τηλεφωνία, σε κονσέρβες, ζυμαρικά γεμιστά, φρυγανιές – ψωμί τοστ, μπισκότα – σοκολάτες, παγωτά, σάλτσες, μαρμελάδες, καφέ – κακάο – τσάι, μαργαρίνες, αναψυκτικά – χυμούς, ρούχα – παπούτσια, καύσιμα, ηλεκτρονικά – ηλεκτρικά είδη, εστιατόρια, μεταφορές κλπ.


Θεσπίζεται τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης και υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού.


Αυξάνεται ο ΕΦΚ στην μπύρα σε 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας (από 2,6 ευρώ που είναι σήμερα). Επίσης αυξάνεται σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό Plato κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας από 1,30 ευρώ που είναι σήμερα, ο μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ που επιβάλλεται στην μπύρα που παράγεται στην χώρα μας ή σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως. Οι λιανικές τιμές αναμένεται να επιβαρυνθούν κατά 20 λεπτά το κουτάκι.


Εφαρμόζονται νέα τέλη ταξινόμησης στα αυτοκίνητα τα οποία συνδέονται με την λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους, με αποτέλεσμα μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα και αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα. Από 1η Ιουνίου τα τέλη ταξινόμησης των Ι.Χ. θα υπολογίζονται με βάση την λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους.


Ειδικότερα τα νέα τέλη ταξινόμησης, είναι τα ακόλουθα:


4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ


8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ


16% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ


24% της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ


32% για Ι.Χ με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω.


Για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο θεσπίζεται έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης 5%.


Τα τέλη ταξινόμησης θα αυξάνονται:


10% για εκπομπές ρύπων από 121 έως και 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο


20% για εκπομπές ρύπων από 141 έως και 160 γραμμάρια


30% για ρύπους από 161 έως 180 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο


40% για ρύπους από 181έως και 200 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και


60% για ρύπους από 201 έως και 250 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο


100% για ρύπους άνω των 250 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο


Σημειώνεται ότι τα υβριδικά αυτοκίνητα θα απαλλάσσονται μόνο από το 50% του προβλεπόμενου τέλους ταξινόμησης αντί για πλήρη απαλλαγή που προβλέπεται σήμερα για την κατηγορία αυτή.


Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην βενζίνη αυξάνεται από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 700 ευρώ. Η επίπτωση επί της τελικής τιμής εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 5 λεπτών ανά λίτρο.


Στο πετρέλαιο κίνησης, ο φόρος αυξάνεται από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο (εκτιμάται ότι επιβάρυνση θα ανέλθει σε 8 λεπτά ανά λίτρο).


Στο πετρέλαιο θέρμανσης ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ (επιβάρυνση έξι λεπτών ανά λίτρο).


Στα υγραέρια τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων ο ΕΦΚ αυξάνεται από 330 σε 430 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ενώ από την 1η Ιουνίου απαλλάσσεται από τον ΕΦΚ το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.


 


Πηγή: real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X