Επιχείλιος έρπης. Γιατί κάποιοι εμφανίζουν και κάποιοι όχι;

Ο έρπης είναι η τρανή απόδειξη ότι η ζωή είναι άδικη – κάποιοι τον εμφανίζουν και κάποιοι όχι. Πέρα από την επώδυνη φαγούρα, ο επιχείλιος έρπης προκαλεί και αμηχανία. Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να συντομεύσουμε τη διάρκεια των συμπτωμάτων, αλλά και να ανακουφιστούμε από αυτά.

Που οφείλεται η εμφάνιση του επιχείλιου έρπητα;

Σε αντίθεση με ό,τι ευρέως πιστεύεται, ο επιχείλιος έρπητας δεν  προκαλείται από το κοινό κρυολόγημα. Προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV), ο οποίος μετακυλίεται μέσω της επαφής με μολυσμένο δέρμα ή σωματικά υγρά. Υπάρχουν δύο τύποι HSV, ο τύπος 1 και ο τύπος 2. Ο επιχείλιος έρπητας προκαλείται συνήθως προκαλείται από τον τύπο 1.

Το στρες προκαλεί επίσης επιχείλιο έρπητα. Ο ιός ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο του ανενεργός, καθώς κρύβεται στα νεύρα. Το φως του ήλιου, ο πυρετός, το άγχος και η εμμηνόρροια αποτελούν σημεία που πυροδοτούν την εμφάνιση του έρπητα. Κάποιοι εμφανίζουν έρπητα στα χείλη κάθε φορά που στεναχωριούνται.

Ποιοι κολλάνε επιχείλιο έρπητα;

Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που μολύνονται από τον HSV-1 του ιού, κολλούν από συνήθως τα φιλιά με συγγενείς ή από την επαφή με τους ερωτικούς τους συντρόφους. Γιατί, όμως, κάποιοι κολλούν και κάποιοι όχι; Η απάντηση βρίσκεται στα γονίδιά σας. Σε μελέτη του 2008 εντοπίστηκαν έξι γονίδια που υπάρχουν στους ανθρώπους που εμφανίζουν έρπητα, τρία εξ αυτών σχετίζονται με το πώς ο HSV-1 επανενεργοποιεί την εμφάνιση του έρπητα.

Πότε είναι πιο μεταδοτικός ο επιχείλιος έρπητας;

Ο επιχείλιος έρπης είναι πιο μεταδοτικός όταν υπάρχουν ακόμη «φυσαλίδες» και μέχρι το δέρμα να επουλωθεί πλήρως. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μέσω του σάλιου τους ανά πάσα στιγμή.

Πώς αντιμετωπίζεται ο επιχείλιος έρπης;

Πολλοί βρίσκουν ανακούφιση με ζεστά ή κρύα επιθέματα. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον έρπητα, αλλά μερικές κρέμες και κάποια τζελ παρέχουν επίσης ανακούφιση από τον πόνο και την καύση. Ακόμη, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει από του στόματος αντι-ιικά φάρμακα προκειμένου να μειώσει το χρόνο επούλωσης.

 

Σχετικά άρθρα