Γιατί η συνταξιοδότηση μειώνει την κατάθλιψη!

Οι άνθρωποι συχνά βιώνουν μια αξιοσημείωτη μείωση στην ψυχική και σωματική κόπωση όταν συνταξιοδοτούνται, καθώς και μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, σύμφωνα με τη διαπίστωση μελέτης που είδε το φως της δημοσιότητας.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης μελέτησαν στοιχεία 11.246 ανδρών και 2.858 γυναικών που ρωτήθηκαν κάθε χρόνο μεταξύ του 1989 και του 2007. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η πιθανότητα ένα άτομο να υποφέρει από συμπτώματα κατάθλιψης μειώθηκαν αμέσως μόλις συνταξιοδοτήθηκαν.

Η συνταξιοδότηση συνδέεται, επίσης, με μια σημαντική μείωση στην κόπωση, αλλά δεν αποδείχθηκε πως μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως η αναπνευστικοί νόσοι, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Στο British Medical Journal, όπου δημοσιεύτηκαν τα πορίσματα της μελέτης, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι αμέσως μετά τη συνταξιοδότηση, η μείωση της κόπωσης θα μπορούσε να αντανακλά απλώς την απομάκρυνση από την πηγή του προβλήματος στους εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι έβρισκαν τη δουλειά τους κουραστική.

Επιπλέον, η συνταξιοδότηση προσφέρει στους ανθρώπους περισσότερο χρόνο για να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που τονώνουν και αποκαθιστούν τη σωματική κατάσταση του ατόμου, όπως η σωματική άσκηση.

Σχετικά άρθρα