Η άσκηση συγχρονίζει το βιολογικό μας ρολόι!

Η σωματική δραστηριότητα είναι κατάλληλη για τη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού, με αποτέλεσμα να βοηθά στον συγχρονισμό των δραστηριοτήτων του οργανισμού μας καθώς μεγαλώνουμε, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, οι κιρκαδικοίλ ρυθμοί της καρδιάς μας τίθενται εκτός συγχρονισμού, καθώς γερνάμε, με αποτέλεσμα την κακή ποιότητα ύπνου, την αποδυνάμωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και την γνωστική εξασθένηση. Πλέον, οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης λένε πως η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να επιβραδυνθεί α μέσω της τακτικής άσκησης.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου τροποποίησε το «εσωτερικό ρολόι» του σώματος ποντικών κάνοντας προσαρμογές στον  κύκλο φωτός / σκότους. Όπως ήταν αναμενόμενο, διαπίστωσαν ότι οι νεότεροι ποντίκια προσαρμόζονταν πιο γρήγορα με το νέο χρονοδιάγραμμα από ό, τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Ωστόσο, όταν τα μεγαλύτερα ποντίκια αφέθηκαν να χρησιμοποιήσουν τον τροχό για τρέξιμο,  η ταχύτητα με την οποία προσαρμόστηκαν στον νέο κύκλο φωτός / σκότους αυξήθηκε.

Τα ευρήματα, επίσης, έδειξαν αυξημένη δραστικότητα σε τμήμα του εγκεφάλου που είναι άμεσα συνδεδεμένο με το οπτικό νεύρο και είναι η θέση του βιολογικού μας ρολογιού στο σώμα των θηλαστικών. Η μελέτη μας δείχνει ότι η άσκηση έχει αντίκτυπο στους κιρκαδικούς ρυθμούς και αυτό έχει συνέπειες για την υγεία των ηλικιωμένων.

 

Σχετικά άρθρα