Yπέρταση: γιατί ανεβαίνει η πίεσή μας;

Η υπέρταση είναι σύμφωνα με τις μελέτης η συνηθέστερη καρδιακή πάθηση και η κύρια αιτία εμφράγματος. Με μία απλή εξέταση μπορούμε να διαπιστώσουμε αν η αρτηριακή μας πίεση είναι υψηλότερη από ό,τι θα έπρεπε και να κινηθούμε ώστε να την μειώσουμε, καθώς οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τι είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, επίσης γνωστή ως υπέρταση, είναι η πιο κοινή καρδιαγγειακή πάθηση. Η αρτηριακή πίεση αναφέρεται στην ισχύ του αίματος που πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών, καθώς διασχίζει το σώμα. Όπως ο αέρας σε ένα ελαστικό ή το νερό σε ένα σωλήνα, το αίμα γεμίζει τις αρτηρίες με έναν ορισμένο τρόπο. Ακριβώς όπως  η μεγάλη πίεση του αέρα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο ελαστικό έτσι και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να απειλήσει υγιείς αρτηρίες και να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή μας καταστάσεις, όπως το έμφραγμα.

Ποιοι κινδυνεύουν  περισσότερο να εμφανίσουν υπέρταση; 

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα που:

-Έχουν οικογενειακό ιστορικό υψηλής πίεσης, καρδιακής νόσου ή διαβήτη

– Είναι άνω των 55 ετών

– Είναι υπέρβαροι

– Δεν είναι σωματικά δραστήριοι

– Πίνουν υπερβολικά

– Καπνίζουν

– Τρώνε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά ή αλάτι

– Χρησιμοποιούν ορισμένα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και  τα αποσυμφορητικά

Τι προκαλεί την υψηλή αρτηριακή πίεση;

Ιδιοπαθής υπέρταση

Στο 95% των περιπτώσεων υψηλής αρτηριακής πίεσης, η βασική αιτία δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Αυτό το είδος της υψηλής πίεσης του αίματος ονομάζεται ιδιοπαθής υπέρταση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι κληρονομική και είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τους άνδρες παρά τις γυναίκες. Επίσης η ηλικία και το φύλο παίζουν σημαντικό ρόλο.

Η ιδιοπαθής υπέρταση επηρεάζεται, επίσης, σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Η σχέση μεταξύ αλατιού και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι άνθρωποι που ζουν στα βόρεια νησιά της Ιαπωνίας τρώνε περισσότερο αλάτι ανά κάτοικο από οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο και έχουν την υψηλότερη συχνότητα της ιδιοπαθούς υπέρτασης. Αντίθετα, όσοι δεν προσθέτουν αλάτι στο φαγητό τους, δεν δείχνουν σχεδόν κανένα ίχνος της ιδιοπαθούς υπέρτασης.

Πολλοί άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση είναι “ευαίσθητοι στο αλάτι”, που σημαίνει ότι λίγη περισσότερη ποσότητα από την ελάχιστη σωματική ανάγκη για αλάτι μπορεί αμέσως να αυξήσει την πίεση του αίματός τους. Άλλοι παράγοντες που έχουν συσχετισθεί με την ιδιοπαθή υπέρταση είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το άγχος, η ανεπάρκεια πρόσληψης καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ.

Δευτεροπαθής υπέρταση

Όταν η άμεση αιτία για την υψηλή πίεση του αίματος μπορεί να εντοπιστεί, η κατάσταση περιγράφεται ως δευτεροπαθής υπέρταση. Ανάμεσα στις γνωστές αιτίες δευτεροπαθούς υπέρτασης η νεφρική νόσος κατατάσσεται υψηλότερα. Η υπέρταση μπορεί, επίσης, να προκληθεί από όγκους ή άλλες ανωμαλίες που προκαλεί η επινεφρίτιδα, όπως να εκκρίνει περίσσεια ποσά των ορμονών που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Τα αντισυλληπτικά χάπια,-κυρίως αυτά που περιέχουν οιστρογόνα- και η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, όπως και τα φάρμακα που συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.

 

Σχετικά άρθρα