Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Παιδί που πετάγεται και κλαίει τη νύχτα: χρειάζεται περισσότερη επαφή
Παιδί που πετάγεται και κλαίει τη νύχτα: χρειάζεται περισσότερη επαφή thumbnail

Παιδί που πετάγεται και κλαίει τη νύχτα: χρειάζεται περισσότερη επαφή

Ένα παιδί που κλαίει τη νύχτα ζητά επαφή και υποστήριξή. Κι όταν δεν παίρνει αυτό που ζητά, κοιμάται ακόμα πιο ανήσυχα, ξυπνάει περισσότερες φορές τη νύχτα, για να βεβαιωθεί πως η μητέρα ή ο πατέρας του είναι κοντά του. Και στη διάρκεια της ημέρας αισθάνεται ανασφάλεια και συστολή και μένει προσκολλημένο στους γονείς.


Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βοηθούν οι γονείς το παιδί όταν ξυπνάει την νύχτα. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρεθεί η μέση οδός: 'Οταν ανησυχούμε υπερβολικά ή, αντίθετα, όταν, αδιαφορούμε τελείως, το πρόβλημα μπορεί να μονιμοποιηθεί. Δεν πρέπει με το παραμικρό κλαψούρισμα να τρέχουμε κατευθείαν στο παιδικό δωμάτιο, για να πάρουμε αγκαλιά το παιδί. 'Ετσι τα παιδιά μπορεί να μάθουν να εκβιάζουν με το κλάμα τους γονείς, όταν τους θέλουν κοντά τους. Τα παιδιά αντέχουν να μείνουν για λίγο μόνα τους, όταν νιώθουν ασφαλή και προστατευμένα στη σχέση τους με τους γονείς. Αν η ανασφάλειά τους έχει βαθύτερες αιτίες, θα ζητήσουν βοήθεια με κλάματα. Μια πρόωρη επέμβαση κάνει τα παιδιά εξαρτημένα, δεν τα αφήνει να αναζητήσουν μόνα τους μια λύση για την απογοήτευση που νιώθουν.


Δυσκολίες στον ύπνο- Άλλα ζητήματα που ίσως πρέπει να λύσετε 


Οι δυσκολίες των παιδιών να πάνε για ύπνο και να κοιμηθούν όλη τη νύχτα είναι φυσιολογικές και δεν εξαρτώνται μόνο από την ανατροφή. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης η ψυχοσύνθεση και η κράση του παιδιού. Τα παιδαγωγικά μέτρα βοηθούν μόνο ώς ένα βαθμό. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι απλοί τρόποι για ν’ αντιμετωπίσουν οι γονείς τα προβλήματα και να βρουν δικές τους λύσεις:


Αναρωτηθείτε πρώτα απ’ όλα αν θέλετε πραγματικά να λύσετε τα προβλήματα του ύπνου των παιδιών. Μήπως κατά βάθος προτιμάτε να πηγαίνει το παιδί σας αργότερα για ύπνο, για να μην νιώθετε μοναξιά; 'Οταν τις αλλαγές δεν τις θέλουμε πραγματικά, είναι καλύτερα να μην πιέζουμε τα πράγματα. Οι χαοτικές καταστάσεις μπορεί να κάνουν τη ζωή πιο γλυκιά απ ό,τι οι κανόνες στους οποίους προσπαθούμε μάταια ν’ ανταποκριθούμε. Το πρώτο όμως που πρέπει να κοιτάμε είναι το καλό για το παιδί μας.


 Ένα ημερολόγιο ύπνου θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθος του προβλήματος. Μερικές φορές μας δείχνει ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο νομίζαμε. Οι υποβολείς απ έξω, εύκολα κάνουν το κουνούπι ελέφαντα. Άλλοτε πάλι καταλαβαίνει κανείς πως η λύση του προβλήματος ήταν πολύ απλή, π.χ. πως χρειαζόταν ένα καθημερινό τελετουργικό πριν τον ύπνο ή πως οι δυσκολίες του ύπνου οφείλονταν σε μια αρρώστια του παιδιού.


Αναρωτηθείτε μήπως τα προβλήματα του ύπνου των παιδιών έχουν να κάνουν με την ατμόσφαιρα μέσα στην οικογένεια: Μήπως αυτά τα προβλήματα οφείλονται σε ανταγωνισμό μεταξύ των αδερφών; Μήπως το γεγονός ότι κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο διαταράσσει τους διαφορετικούς ρυθμούς των παιδιών; Μήπως επιτρέπετε πάρα πολλές εξαιρέσεις στο τελετουργικό του ύπνου; Τις επιτρέπετε όταν έχετε τύψεις; Μήπως στο πρόβλημα του ύπνου εκφράζεται η επιθυμία του παιδιού ν’ αποκτήσει περισσότερη αυτονομία; Το τελετουργικό της καληνύχτας επαναλαμβάνεται κάθε βράδυ την ίδια πάντα ώρα;


Μην ψάχνετε για ενόχους, όταν εμφανίζονται προβλήματα. Ψάξτε για λύσεις. Είναι πιο απλές απ’ όσο φα^κιζόμαστε. Ένα μικρό φωτάκι ή ένα οικείο αντικείμενο μπορεί να βοηθήσει. Μη βγάζετε το παιδί αμέσως απ’ το κρεβάτι, μη γίνεστε υπερπροστατευτικοί. Χαϊδέψτε το παιδί σας μόνο για λίγο! Δείξτε του πως περιμένετε ότι γρήγορα θ’ αποκοιμηθεί και πάλι.


Κάποια στιγμή τα παιδιά θα μάθουν επιτέλους να κοιμούνται, χωρίς να ξυπνούν τη νύχτα! Ώς τότε οι γονείς μπορούν να τα υποστηρίζουν, να είναι πλάι τους, να προσφέρουν βοήθεια. Δεν μπορούν όμως να ορίσουν την ταχύτητα με την οποία θα προσαρμοστούν τα παιδιά. Αυτή την ορίζουν τα ίδια τα παιδιά και μπορεί να είναι πολύ διαφορετική για το καθένα, γι' αυτό μη συγκρίνετε συνέχεια το ένα παιδί με το άλλο. 'Ετσι πιέζετε τον εαυτό σας, αλλά και το παιδί, δημιουργείτε αισθήματα αποτυχίας και τελικά χάνετε και οι ίδιοι τον ύπνο σας.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X