Αρχική / Πολιτισμός / City life / In the heart of the heart of another country: μεταξύ Αθήνας και Βηρυττού
In the heart of the heart of another country: μεταξύ Αθήνας και Βηρυττού thumbnail

In the heart of the heart of another country: μεταξύ Αθήνας και Βηρυττού

Το "In the heart of the heart of another country" είναι ένα συλλογικό project μεταξύ σύγχρονης τέχνης και κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων που συνδιοργανώνεται από το AIN, το Μansion και το TWIXTlab.


Στόχος του project είναι να ανοίξει τον διάλογο γύρω από τις πολύπλοκες διαδικασίες που συμβαίνουν στη Συρία από την επανάσταση κι έπειτα, την πολιτική και κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα και τον Λίβανο, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιστέκονται. Επιπλέον σημαντικό παράγοντα αποτελεί η παρουσία των μετατοπισμένων ανθρώπων -μεταναστών ή προσφύγων- και οι πολιτισμικές της επιρροές στις και από τις καλλιτεχνικές και ακτιβιστικές πρακτικές σε αυτές τις τρεις χώρες.


Το πρόγραμμα αποτελείται από προβολές, κοινωνικοπολιτικές συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια και artist talks. Καλλιτέχνες, ακτιβιστές και ερευνητές από ή με έδρα την Ελλάδα, τον Λίβανο και τη Συρία θα μοιραστούν και θα ανταλλάξουν σκέψεις, μεθόδους και πρακτικές για να αναλύσουν, να παρέμβουν και να δημιουργήσουν νέες προοπτικές εντός των τρεχόντων κοινωνικοπολιτικών μετασχηματισμών που συμβαίνουν στις τρεις χώρες. Το πρόγραμμα ευελπιστεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της βάσης για μια μακροχρόνια συνεργασία και διάδραση μεταξύ των συμμετεχόντων.


To AIN από την ίδρυσή του εστιάζει στη σύγχρονη συριακή καλλιτεχνική σκηνή. Το Mansion είναι ένας συλλογικός πολυχώρος στο κέντρο της Βηρυττού, ο οποίος κατοικείται από καλλιτέχνες, ερευνητές και ακτιβιστές, με κοινό στόχο τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων στην πόλη. Το TWIXTlab, ένα project με βάση την Αθήνα, έχει ιδρυθεί από ανθρωπολόγους, και καλλιτέχνες. Φέρνει κοντά τη σύγχρονη τέχνη και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, για να κατανοήσει και να παρέμβει στην καθημερινότητα σε μια περίοδο σφοδρών κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων.


Ο τίτλος του project είναι εμπνευσμένος από την ποιητική συλλογή της Etel Adnan (2005). Γεννημένη το 1925, η Etel Adnan μεγάλωσε στη Βηρυτό. Η μητέρα της ήταν Ελληνίδα από τη Σμύρνη και ο πατέρας της Σύριος από τη Δαμασκό. Ζει ανάμεσα στο Παρίσι, τη Βηρυτό και την Καλιφόρνια. Η δουλειά της ποτέ δεν δίστασε να κοιτάξει κατά πρόσωπο τις τραγωδίες της σύγχρονης ιστορίας.


Το φεστιβάλ θα γίνει στην Αθήνα από τις 3 έως τις 6 Ιουνίου 2016 (στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο TWIXTlab) και στη Βηρυτό από τις 19 έως τις 25 Σεπτεμβρίου (στο Mansion και στο Dawawine).Πρόγραμμα


1η Ημέρα: Παρασκευή, 3/06 – Ταινιοθήκη της Ελλάδας


1. Ώρες προβολών: 5.00-6.15 μ.μ.


Χρίστος Γεωργίου, Τα παιδιά των Ταραχών, 2012, 47.36'


Ross Domoney, Athens: Social Meltdown, 2012, 14'25


Γιάννης Μπιλίρης, Split Normality – One Year After the Riots of June 15, 28 και 29 2011, 2012, 4'16


Q’n’A


2. Ώρες προβολής: 7.00-8.15 μ.μ.


Κωνσταντίνος Κατριός, Αφροδίτη Μπάμπαση και Επαμεινώνδας Σκαρπέλης, 128 Μέρες στα Μπλόκα, 2013, 76'


Q’n’A


3. Ώρες προβολών: 9.30-11.30 μ.μ.


Marwan Hamdan, Offside, 2015, 20'31


Orwa Mokdad, Being good so far (Μέρος 2ο), 2014, 6'30


Talal Derki, Return to Homs, 2013, 87'2η Ημέρα: Σάββατο 4/06 – Ταινιοθήκη της Ελλάδας


1. Ώρες προβολών: 5.00-6.15 μ.μ.


Tracing Movement, Patra Dead End, 2015, 33'12


Ayman Nahle, Now: End of the season, 2015, 19'49


Tracing Movement, Emerging Solidarities, 2015, 21'38


2. Στρογγυλό τραπέζι: 7.00- 8.30 μ.μ.


Προσεγγίζοντας το θέμα του εκτοπισμού.


Έφη Λατσούδη, ακτιβίστρια και κινηματογραφίστρια (Ελλάδα) // Gabriele Del Grande, σκηνοθέτης, δημοσιογράφος και ιδρυτής του Fortress Europe (Ιταλία) // Hashem Adnan, μέλος της θεατρικής ομάδας Zoukak (Λίβανος) / / Σοφία Γρηγοριάδου, εικαστικός και ιδρυτικό μέλος του TWIXTlab (Ελλάδα) // Emmanuel Haddad, ανεξάρτητoς δημοσιογράφος (Γαλλία-Λίβανος) // Tracing Movements (Λώρα Μαραγκουδάκη, Sylvie Planel, Matthieu Quillet), ακτιβιστές και κινηματογραφιστές (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία)


Συντονισμός: Sandra Iché, καλλιτέχνης και ιδρυτικό μέλος του Mansion


3. Ώρες προβολής: 9.00-10.30 μ.μ.


- Khaled Soliman al Nassiry, Antonio Augugliaro and Gabriele Del Grande, On the bride's side, 2014, 89'


4. Ώρες προβολής: 10.30-00.20 μ.μ.


Tawfiq Saleh, The Dupes, 1972, 107'3η Hμέρα: Κυριακή 05/06 – Ταινιοθήκη της Ελλάδας


1. Ώρες προβολών: 5.00-5.15 μ.μ.


Reem Al Ghazzi, Damascus Rain, 2013, 1'


Ammar al Beik, The Sun's Incubator, 2011, 12'


2. Στρογγυλό τραπέζι: 5.15-7.30 μ.μ.


Καλλιτέχνες σε καιρούς συγκρούσεων


Άρης Χατζηστεφάνου, ανεξάρτητος δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής (Ελλάδα) // Φανή Μπήτου, εικαστικός (Ελλάδα) // Ελπίδα Ρίκου, ανθρωπολόγος, εικαστικός και ιδρυτικό μέλος του TWIXTlab (Ελλάδα) // Ελεάνα Γιαλούρη, ανθρωπολόγος και αρχαιολόγος (Ελλάδα) // Ziad Kalthoum, κινηματογραφιστής (Συρία – Γερμανία)


Συντονισμός: Ghassan Maasri, αρχιτέκτονας και ιδρυτικό μέλος του Mansion


3. Ώρες προβολών: 8.00-9.15 μ.μ.


Ziad Kalthoum, The Immortal Sergeant, 2013, 75'


Q’n’A with Ziad Kalthoum


4. Ώρες προβολών: 10.00-11.30 μ.μ.


Ossama Mohammed and Wiam Simav Bedirxan, Silvered Water, 2014, 92'4η Ημέρα: Δευτέρα, 06/06 – TwixtLab και στην Πλ. Βαρνάβα (προς επιβεβαίωση)


1. Στρογγυλό τραπέζι: 5.00-7.30


Επανανοηματοδοτήσεις του Δημόσιου Χώρου


Ηώ Χαβιαρά, εικαστικός και ιδρυτικό μέλος του TWIXTlab (Ελλάδα) // Khaled Malas, αρχιτέκτονας (Συρία-ΗΠΑ) // Abir Saksouk, αρχιτέκτονας και πολεοδόμος, ιδρυτικό μέλος της ομάδας Dictaphone (Λίβανος) // Ghassan Maasri, αρχιτέκτονας και ιδρυτικό μέλος του Mansion (Λίβανος)


2. Ώρες προβολών: 8.30-10.00 μ.μ.


Ross Domoney, Future suspended, 2014, 35'26


Maher Abi Samra, Jérôme Allamargot and Aldo Pancari, Building on the Waves (Bâtir sur des vagues), 1995, 26'


Dalieh, video, 20’


Q’n’A


• Έκθεση: 03-06/06 – Ταινιοθήκη της Ελλάδος


Randa Maddah, Light Horizon, 2012, video, 7’22


Mahmoud Safadi, Off the Coast, 2015, video, 15'06


Akram Al Halabi, Cheek, 2011-12-13, video, 1'31


Ελεάνα Γιαλούρη και Νίνα Παππά (Ελλάδα), Τhe Metaphysics of the Greek Crisis. Predicting the Future, 2013, 15’36


Συλλογικό έργο: Μια σειρά εικόνων που πόσταραν Σύριοι καλλιτέχνες στον τοίχο τους στο Facebook από το 2011 ως το 2014 τυπώθηκαν ως αφίσες.Διοργάνωση:


AIN, Παρίσι-Βηρυτός-Δαμασκός


Η ΑΙΝ είναι μια εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ξεκίνησε το 2008 στη Δαμασκό. Ασχολείται κυρίως με τη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή της Συρίας, ενώ τακτικά οργανώνει events, κινηματογραφικές προβολές εκθέσεις, στρογγυλά τραπέζια και performances στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη (Visual Arts Festival Δαμασκός, 2010, Biennale της Θεσσαλονίκης, 2011, International Film Festival 2012 του Ρότερνταμ, Depo, Κωσταντινούπολη, 2013, ZKM, Karlsruhe, 2014, Institute for Islamic Culture, Παρίσι, 2015). Πρόσφατα μετεγκαταστάθηκε στη Βηρυτό. Η AIN ενδιαφέρεται να οργανώσει πλατφόρμες για να στηρίξει τους Σύριους καλλιτέχνες που διαμένουν στο εξωτερικό δημιουργώντας δίκτυα και διασυνδέσεις στις νέες χώρες κατοικίας. Με αυτόν τον τρόπο πραγματώνει τον σκοπό της να αναδείξει τη Συριακή καλλιτεχνική σκηνή. 


http://www.delphineleccas.org/


Mansion, Βηρυτός


Το Mansion ίδρυσαν οι Ghassan Maasri (αρχιτέκτονας, καλλιτέχνης και ακτιβιστής) και η Sandra Iché (συγγραφέας, χορεύτρια και καλλιτέχνης). Το Mansion είναι μια οικία που την διαχειρίζονται και την κατοικούν καλλιτέχνες. Είναι μια τεράστια και όμορφη βίλα της δεκαετίας του 1930 που βρίσκεται στην ιστορική γειτονιά Zoqaq el-Blat στο κέντρο της Βηρυτού. Η βίλα με τα ευρύχωρα και ψηλοτάβανα δωμάτια και τους πολυεπίπεδους κήπους εγκαταλείφθηκε το 1982 και ξαναπήρε ζωή το 2012. Αυτή τη φορά πήρε τη μορφή ενός συλλογικού χώρου με πολυποίκιλους στόχους ως μια απόπειρα να επανενεργοποιήσει το δικαίωμα στην πόλη. Φιλοξενεί κινηματογραφικές προβολές, συζητήσεις, performances και εκθέσεις για το ευρύ κοινό καθώς και καλλιτεχνικά residencies, ενώ διαθέτει 10 studios σε καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, designers, ανθρωπολόγους, διανομείς με ποδήλατα, πολεοδόμους, ακτιβιστές, οικογένειες καθώς και μια κινηματογραφική λέσχη.


http://mansion-blatt.blogspot.gr/


TWIXTlab, Αθήνα


Το ΤWIXTlab έχει ερευνητικό, εκπαιδευτικό και δημιουργικό χαρακτήρα μεταξύ -ή αλλιώς twixt – τέχνης, ανθρωπολογίας και κοινωνικής πραγματικότητας. Υιοθετεί τη μορφή εργαστηρίου και στοχεύει να διαμορφώσει ή να στηρίξει παρεμβάσεις στην καθημερινή ζωή με τη χρήση εργαλείων της σύγχρονης τέχνης. Οι δραστηριότητες του TWIXTlab χαρακτηρίζονται από την αναφορά στον κριτικό λόγο των ανθρωπιστικών επιστημών και τη συστηματική διασύνδεση καλλιτεχνικής και επιστημονικής έρευνας. Το TWIXTlab προτείνει μαθήματα, σεμινάρια, workshops, προβολές κ.α. Απευθύνεται σε οποιονδήποτε επιθυμεί να συμμετάσχει, ανεξάρτητα με την ως τώρα επαφή του με τη σύγχρονη τέχνη ή τις ανθρωπιστικές επιστήμες. 


https://twixtlab.wordpress.com/


Ταινιοθήκη, Αθήνα


Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Με την εγκατάστασή της στο νέο κτίριο Λαΐδα σηματοδοτεί μια καινούρια εποχή στην ιστορία της και στην πολιτιστική ζωή της πόλης. Η Ταινιοθήκη, διαθέτοντας την υποδομή για να εκπληρώσει τον διπλό της ρόλο ως μουσείο και ως ψηφιακή βιβλιοθήκη, στοχεύει στο να συμβάλει στην καλλιέργεια μιας νέας γενιάς φίλων της εβδόμης τέχνης.


Dawawine, Λίβανος


Το Dawawine είναι ένας χώρος πολιτισμού και τεχνών με έμφαση στις παραστατικές και τις οπτικοακουστικές τέχνες. Είναι ανοιχτός σε λάτρεις των βιβλίων, καλλιτέχνες επαγγελματίες και ερασιτέχνες και σε όποιον ενδιαφέρεται για τις παραστατικές – οπτικοακουστικές τέχνες και τη μουσική. Ο χώρος διαθέτει βιβλιοθήκη και μια μικρή αίθουσα προβολών.


www.dawawineblog.wordpress.com


Διεύθυνση:


Αθήνα


TWIXTlab: Εμπεδοκλέους 19 (Πλ. Βαρνάβα), 116 35 Παγκράτι, Αθήνα, Ελλάδα


Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, 104 35 Κεραμεικός, Αθήνα, Ελλάδα


Βηρυτός


Mansion: Abdelkader Street, Zoqaq el-Blat, Βηρυτός, Λίβανος


Dawawine: Acar Bldg. (same as Blom Bank) 2nd Floor, al-Arz Street, Saifi, Gemayzeh, Βηρυτός, Λίβανος


Πηγή: cinemag.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X