Αρχική / Διατροφή / Πώς μοιάζει κάποιος που πάσχει από διατροφικές διαταραχές;
Πώς μοιάζει κάποιος που πάσχει από διατροφικές διαταραχές; thumbnail

Πώς μοιάζει κάποιος που πάσχει από διατροφικές διαταραχές;

Αν σας ζητούσα να φανταστείτε κάποιον με διατροφική διαταραχή, τι έρχεται στο μυαλό σας; Για πολλούς η εικόνα αναπαριστά μια νεαρή, αδύνατη κοπέλα από τον Καύκασο. Παρόλα αυτά, η πραγματικότητα είναι ότι κάποιος που παλεύει με την διατροφική διαταραχή μπορεί να μοιάζει με τον αδερφό, τη γιαγιά, το μπαμπά ή τη μαμά σας.


Οι διατροφικές διαταραχές δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα στο φύλο, την ηλικία, το κοινωνικό στάτους, το σχήμα του σώματος, τη φυλή ή την εθνικότητα.


Είναι πνευματικές ασθένειες που απειλούν τη ζωή και συχνά τις παρεξηγούμε.


Ο μύθος ότι μπορούμε να ξέρουμε ποιος έχει διατροφική διαταραχή κρίνοντας από την εμφάνιση του είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για όσους παλεύουν με την ασθένεια. Οι τελευταίοι μπορεί να επιλέξουν να μην ακολουθήσουν θεραπεία ή μπορεί να είναι σε άρνηση για την ασθένεια τους επειδή δεν χωρούν σε ένα στερεοτυπικό καλούπι.


Επιπλέον, οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να συμβούν σε ανθρώπους όλων των σχημάτων και των μεγεθών. Γιατί όταν ένας αδύνατος άνθρωπος κάνει ψυχαναγκαστικά γυμναστική και υιοθετεί περιοριστική συμπεριφορά θεωρείται άρρωστος που χρειάζεται περίθαλψη ενώ όταν ένα πιο εύσωμο άτομο επιδίδεται σε παρόμοια συμπεριφορά επιδοκιμάζεται που δουλεύει για την υγεία του; Αυτή η εξοργιστική αντίληψη μπορεί να έχει εξαιρετικά επιβλαβείς συνέπειες για τους ασθενείς.


Οι διατροφικές διαταραχές είναι μία από τις λίγες πνευματικές διαταραχές όπου κρίνουμε ένα άτομο που πάσχει με βάση την σωματική κατάσταση. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να έχουν τρομερές πνευματικές και σωματικές συνέπειες σε άτομα που μπορεί εξωτερικά να φαίνεται ότι συμβαδίζουν με το κοινωνικό στάνταρντ του υγιούς.


Επιπλέον, οι διατροφικές διαταραχές είναι πνευματικές ασθένειες και δεν μπορούμε να ξέρουμε αν κάποιος τις αντιμετωπίζει με βάση μόνο το βάρος.


Oι παρανοήσεις, το στίγμα και η έλλειψη πρόσβασης στη σωστή θεραπεία συζητήθηκαν ξανά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Διατροφικές Διαταραχές στις 2 Ιουνίου.


Μια ακτιβίστρια από την επιτροπή συντονισμού εξηγεί “Οι διατροφικές διαταραχές από τη φύση τους είναι ασθένειες που απομονώνουν. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε, να μοιραστούμε, να δώσουμε στους ανθρώπους φωνή.”


Οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να επιφέρουν τον θάνατο. Παρόλα αυτά, με τη σωστή θεραπεία μπορεί κανείς να πετύχει πλήρη ανάρρωση.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X