Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Δεν περνούν στο υπερταμείο οι Τάφοι των Βενιζέλων
Δεν περνούν στο υπερταμείο οι Τάφοι των Βενιζέλων thumbnail

Δεν περνούν στο υπερταμείο οι Τάφοι των Βενιζέλων

Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει "άνθρακες τον θησαυρό" δημοσιεύματος τοπικής εφημερίδας των Χανίων για "δήθεν παραχώρηση στην ΕΤΑΔ για ιδιωτικοποίηση της έκτασης στην οποία βρίσκονται οι Τάφοι των Βενιζέλων".


Ειδικότερα η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ αναφέρει χαρακτηριστικά: ""Άνθρακες ο θησαυρός" αποδεικνύεται για την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα και όσα Μέσα Ενημέρωσης αναπαράγουν την είδηση, η δήθεν παραχώρηση στην ΕΤΑΔ για ιδιωτικοποίηση της έκτασης στην οποία βρίσκονται οι Τάφοι των Βενιζέλων στα Χανιά".


Μάλιστα το υπουργείο επικαλείται σειρά εγράφων σύμφωνα με τα οποία η έκταση στην οποία βρίσκονται οι Τάφοι των Βενιζέλων έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Χανίων από το 2014.


Παραδέχεται ωστόσο, ότι ακόμη δεν είχε γίνει η μετεγγραφή του ακινήτου, και ακριβώς αυτό είναι το στοιχείο που προκάλεσε την ανησυχία στα Χανιά, αφού τυπικά η έκταση ανήκει στον ΕΟΤ και συνεπώς θα περνούσε στο υπερταμείο.


Το υπουργείο Οικονομικών επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη στο δήμο Χανίων για το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η μετεγγραφή, ενώ δεν παραλείπει να κάνει λόγο για κατασκευαστές ειδήσεων που στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων.


Το δημοσίευμα της εφημερίδας των Χανίων


"Στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, το λεγόμενο υπερταμείο, μεταβιβάζονται οι "Τάφοι των Βενιζέλων", με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, την Πέμπτη, από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών ότι το εθνικό μνημείο θα περιέλθει στην τοπική κοινωνία.


Η τροπολογία προβλέπει την μεταφορά στην ΕΤΑΔ, των τουριστικών ακινήτων που ανήκουν στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ). Μεταξύ αυτών είναι και οι Τάφοι των Βενιζέλων καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετεγγραφής στον Δήμο Χανίων που είχε ξεκινήσει από το 2011.


Με αφορμή την επίμαχη τροπολογία ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" κ. Ν. Παπαδάκης, δήλωσε ότι οι τάφοι των Βενιζέλων συνδέονται άρρηκτα με την ιστορική μνήμη και την τοπική κοινωνία και δεν θα γίνει δεκτή οποιαδήποτε εξέλιξη που θα αλλοιώνει την ιστορική μνήμη, καθώς θεωρούμε αδιανόητη και ανεπίτρεπτη ακόμη και την παραμικρή συζήτηση περί ενδεχόμενης εκμετάλλευσης του ακινήτου ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών εκπροσώπων της."


Ολόκληρη η δήλωση του κ. Παπαδάκη


Οι τάφοι των Βενιζέλων είναι ένας τόπος μεγάλης ιστορικής και εθνικής σημασίας, ένα προσκύνημα με χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Η σχετική τροπολογία με την οποία μεταβιβάζεται η έκταση στην ΕΤΑΔ δεν είναι δυνατόν να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, εφόσον πράγματι βρίσκεται σε εκκρεμότητα η τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία έχει ξεκινήσει από ετών, για την οριστική παραχώρηση της έκτασης.


Το Εθνικό Ίδρυμα "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", ως ένας αναγνωρισμένος πανελλήνια και διεθνώς οργανισμός που είναι αφιερωμένος στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του μεγάλου πολιτικού, εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι, παρά τις αντίθετες υπουργικές διαβεβαιώσεις ήδη από το 2011, το σημαντικό αυτό ζήτημα παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα.


Δηλώνουμε ότι δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε εξέλιξη που θα αλλοιώνει την ιστορική μνήμη, καθώς θεωρούμε αδιανόητη και ανεπίτρεπτη ακόμη και την παραμικρή συζήτηση περί ενδεχόμενης εκμετάλλευσης του ακινήτου ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών εκπροσώπων της. Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε το συντομότερο αυτό το εθνικό μνημείο να περιέλθει οριστικά στην τοπική κοινωνία.


Κατηγορηματικός ότι οι "Τάφοι των Βενιζέλων" ανήκουν στο Δήμο Χανίων και δεν μπορεί να αποτελέσουν "εμπόρευμα" του νέου ταμείου, είναι ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.


Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων:


"Σήμερα πήρα την απάντηση ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα 5 κτηματολογικά αποσπάσματα (KAEK) που αφορούν το ακίνητο. Υπάρχει εκκρεμότητα σε σχέση με το τοπογραφικό του χώρου και την τακτοποιήση των τοπογραφικών. Πιθανόν να υπάρχει τμήμα που να μην έχει καταγραφεί στο Δήμο Χανίων. Φαίνεται ότι υπάρχει μια παλιά εκκρεμότητα. Προφανώς θα πρόκειται για μια γραφειοκρατική διαδικασία κατά την οποία δεν μπόρεσαν να ξεχωρίσουν κάποια πράγματα και πιθανόν να υπάρχει τμήμα που δεν έχει μεταγραφεί."


Ο κ. Βάμβουκας πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο δήμος να μείνει άπραγος σε μια δυσμενή εξέλιξη για την παραχώρηση του ακινήτου. "Αν ισχύει η πληροφορία ότι αυτό μεταφέρεται στο ΕΤΑΔ, ο δήμος θα ενεργήσει ώστε αυτό να αποτραπεί. Οι τάφοι των Βενιζέλων δεν μπορούν να είναι εμπόρευμα".


Πηγή: enikos.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X